Φορολογικές δηλώσεις: «Φουντώνει» η κόντρα ΥΠΕΘΟ – λογιστών για παράταση της προθεσμίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικές δηλώσεις: «Φουντώνει» η κόντρα ΥΠΕΘΟ – λογιστών για παράταση της προθεσμίας
Στο Συνήγορο του Πολίτη προσέφυγαν σύλλογοι φοροτεχνικών

Με τον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να «τρέχει» και να εκπνέει σε 10 ημέρες, στις 26 Ιουλίου 2024, οι λογιστές συνεχίζοντας να πιέζουν για παράταση της προθεσμίας και προσέφυγαν στο Συνήγορο του Πολίτη επικαλούμενοι λάθη και παραλείψεις στο σύστημα των δηλώσεων και αδυναμία διεκπεραίωσης των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων.

Από την άλλη πλευρά, υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση. O επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιωργος Πιτσιλής σε χθεσινές δηλώσεις του (ραδιόφωνο ΣΚΑΙ) απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παράτασης λέγοντας «ας το ξεχάσουν όλοι».

Τα στοιχεία

Πάντως τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι 10 ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχουν εκκαθαρισθεί 4.854.138 Ε1, πράγμα που σημαίνει ότι απομένουν περίπου 1,7 εκατ. δηλώσεις. Με αυτά τα δεδομένα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του χρονοδιαγράμματος θα πρέπει σε ημερήσια βάση να υποβάλλονται κατά μέσον όρο 170.000 δηλώσεις όταν το περασμένο Σαββατοκύριακο η «ταχύτητα» ήταν κάτω από τις 50.000 δηλώσεις.

Η αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη

Στην προσφυγή τους στο Συνήγορο του Πολίτη λογιστές και φοροτεχνικοί επισημαίνουν ότι λόγω προβλημάτων στη λειτουργία του συστήματος της ΑΑΔΕ ο κλάδος των λογιστών καθημερινά αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Οι λογιστές όπως αναφέρουν δεν μπορούν να εργαστούν απρόσκοπτα ώστε να τις διεκπεραιώσουν με αποτέλεσμα την απαγορευτική αύξηση των ωρών εργασίας τους μέσα στα ήδη στενά χρονοδιαγράμματα που θέτει η φορολογική διοίκηση. Επίσης σημειώνουν ότι δημιουργούνται θέματα ψυχικής και σωματικής υγείας τους και προκαλείται οικονομική βλάβη στους λογιστές καθώς δεν δύνανται να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις των εντολέων του.

Στην αναφορά καταγράφονται εμπλοκές στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φορολογικού έτους όπως:

- Τεχνικά προβλήματα και καθυστέρηση εμπλουτισμού δεδομένων στο σύστημα, ανάγκασαν την ουσιαστική δυνατότητα υποβολής κάποιων δηλώσεων από 15/05/2024 και μετά.

- Εμπλουτίζεται συνεχώς το σύστημα με δεδομένα, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

- Αποστέλλεται σε συχνά χρονικά διαστήματα e-mail στους φορολογούμενους, που αφενός επιβεβαιώνει τον ελλιπή εμπλουτισμό του συστήματος, αφετέρου δημιουργεί σύγχυση στους φορολογούμενους και τα λογιστικά γραφεία.

- Το σύστημα πολύ συχνά παύει να λειτουργεί.

- Σε ελεύθερο επαγγελματία με τέκνο με αναπηρία, δεν αναγνωρίστηκε η έκπτωση στο τεκμαρτό εισόδημα.

- Στις αυτόματα υποβληθείσες προσυμπληρωμένες Φορολογικές Δηλώσεις παρατηρήθηκαν κατά το πλείστον προβλήματα, όπως για παράδειγμα υπερφορολόγηση μη συμπερίληψη αναπηρίας, υπερηλίκων.

Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις αγοραπωλησίας ακινήτων, αυτοκινήτων, λανθασμένη καταχώριση τόκων κ.ά., γεγονός που απαιτεί υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων μέχρι 26/07, καθώς αφορούν σε «διαφωνία» με την αρχικά αυτόματα υποβληθείσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η τραπεζική αλλιώς - Ακολουθεί και άλλη... - Παίζονται οι καθυστερήσεις

Ενέργεια: Στο τραπέζι ξανά η φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών

Φορολογικές δηλώσεις: Στο τραπέζι σενάριο παράτασης - 1,9 εκατ. φορολογούμενοι και οι μισές επιχειρήσεις δεν έχουν πατήσει το κουμπί της υποβολής

gazzetta
gazzetta reader insider insider