Ενέργεια: Στο τραπέζι ξανά η φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενέργεια: Στο τραπέζι ξανά η φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών
Στόχος να εφαρμοστεί το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, καθώς το ΥΠΕΝ «βλέπει» ότι οι μεγάλες αυξομειώσεις στην χονδρική αγορά δημιουργούν ξανά «ουρανοκατέβατα κέρδη» στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ενδεχόμενο να «ενεργοποιήσει» εκ νέου τον μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας μελετά η κυβέρνηση, καθώς εκτιμά ότι οι μεγάλες αυξομειώσεις που παρατηρούνται μέσα στο ίδιο 24ωρο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργούν συνθήκες για «ουρανοκατέβατα κέρδη» για τις εταιρείες.

Μάλιστα, έκτακτη σύσκεψη με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος συγκάλεσε για αύριο, Τρίτη στις 10:00 το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αφορά την εφαρμογή της φορολόγησης για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Προϋπόθεση για να υλοποιηθεί είναι να ληφθεί το «πράσινο φως» από την Κομισιόν, από την οποία θα ζητηθεί η εσπευσμένη έγκριση.

Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη εισφορά των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είχε εφαρμοσθεί για την περίοδο Οκτωβρίου 2021- Ιουνίου 2022. Το συνολικό ποσό που ανακτήθηκε από τις εταιρείες ήταν 373,55 εκατ. ευρώ. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, από τα μέσα περίπου της προηγούμενης εβδομάδας, βρίσκεται σε έντονο ανοδικό ράλι η ελληνική αγορά (όπως και οι υπόλοιπες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης), με συνέπεια το «τοπίο» στην χονδρεμπορική να θυμίζει ημέρες ενεργειακής κρίσης.

Πέρα από τις υψηλές μέσες τιμές του 24ωρου, που για παράδειγμα σήμερα διαμορφώνεται στα 191,13 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι τα πολύ μεγάλα σκαμπανεβάσματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι ενδεικτικό ότι αύριο το μεσημέρι, η ωριαία Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς διαμορφώνεται στα 60,05 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, για να εκτιναχθεί το απόγευμα στα 600 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Όσον αφορά το ανοδικό σερί των χονδρεμπορικών τιμών το τελευταίο 10ήμερο, μία σημαντική αιτία είναι η μειωμένη μεταφορική ικανότητα σε μία σειρά ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην κεντρική και νότια Ευρώπη (Σερβία-Ουγγαρία και Βουλγαρία-Ρουμανία), οι οποίες λειτουργούν με περιορισμένη δυναμικότητα. Επίσης, με περιορισμένη δυναμικότητα λειτουργεί και ο πυρηνικός σταθμός στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας, που θα μπορούσε να αναχαιτίσει μέρος των αυξήσεων.

Ειδικά για τις έντονες αυξομειώσεις εντός 24ωρου, με την προέλαση των φωτοβολταϊκών τα τελευταία χρόνια, οι χονδρεμπορικές τιμές διατηρούνται σε συγκρατημένα επίπεδα τις ώρες ηλιοφάνειας, σημειώνοντας βουτιά το μεσημέρι. Οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται αμέσως μετά τη δύση του ήλιου, όταν δηλαδή τα φωτοβολταϊκά έχουν αποσυρθεί από το μίγμα και η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια εξακολουθεί να παραμένει σχετικά ενισχυμένη.

Κι αυτό γιατί τις συγκεκριμένες ώρες τα αιολικά -που δεν αρκούν να καλύψουν το «κενό» των ηλιακών πάρκων- συμπληρώνονται με αυξημένο μερίδιο των (πιο ακριβών) μονάδων ορυκτών καυσίμων. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ωστόσο, η συνθήκη αυτή δημιουργεί συνθήκες προσπορισμού «ουρανοκατέβατων κερδών» για κάποιες κατηγορίες παραγωγών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Με αύξηση 24% «τρέχει» ο Ιούλιος – Τι μπορεί να ρίξει τις τιμές

Ρεύμα: Πώς θα επιστρέψουν οι επιχειρήσεις 130 εκατ. για το «τέλος ΑΠΕ» - Πληρωμή σε έως 60 δόσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider