Μικρή υποχώρηση, της τάξης του 20% σε ημερήσια βάση, κατέγραψε η ελληνική χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας το Σάββατο, 13 Ιουλίου. Παρ΄ όλα αυτά παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, με τη μέση ημερήσια τιμή να διαμορφώνεται στα 152,69 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Επίσης, και η μέγιστη τιμή το 24ωρο δεν εμφάνισε σημαντικά σημάδια αποκλιμάκωσης, έναντι των «επιδόσεων» που καταγράφοντας έως και πριν από μερικές ημέρες. Έτσι, κατά τις απογευματινές ώρες η ωριαία «επίδοση» άγγιξε τα 447,97 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, η οποία είναι η 3η μεγαλύτερη μέσα στο 2024. Η τιμή ξεπεράστηκε μόνο κατά τις απογευματινές ώρες των δύο αμέσως προηγούμενων ημερών.
Οι «υψηλές πτήσεις» της χονδρεμπορικής έχουν ως συνέπεια η μέση χονδρεμπορική τιμή να διαμορφώνεται τις πρώτες 13 ημέρες του μήνα αυξημένη κατά 24% σε σύγκριση με τον Αύγουστο. Έτσι, ο Ιούλιος «τρέχει» με 122,77 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 98,89 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που έκλεισε ο Ιούνιος.
Ομαλοποίηση σε λίγα 24ωρα
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, εκτός από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κάθε καλοκαίρι (υψηλή ζήτηση και κατά καιρούς μειωμένη παραγωγή των αιολικών), για την εκτίναξη των χονδρεμπορικών τιμών οφείλεται στον εκτροχιασμό των γειτονικών αγορών – με προεξάρχουσα την Ουγγαρία. Ως συνέπεια, λόγω του διασυνοριακού εμπορίου παρασύρονται προς τα πάνω όλα τα ηλεκτρικά συστήματα της ΝΑ Ευρώπης – μεταξύ των οποίων και το ελληνικό.
Ειδικοί του κλάδου επισημαίνουν πως το πρόβλημα εντοπίζεται σε μία σειρά ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην κεντρική και νότια Ευρώπη, οι οποίες λειτουργούν με περιορισμένη δυναμικότητα, ενώ προς ώρας είναι εκτός λειτουργίας και ο πυρηνικός σταθμός στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας, που θα μπορούσε να αναχαιτίσει μέρος των αυξήσεων.
Σε χθεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη, ο υπουργός ΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, εκτίμησε πως οι εξωγενείς παράγοντες ανόδου θα ομαλοποιηθούν τα επόμενα 24ωρα, εφόσον μπει σε λειτουργία ξανά το πυρηνικό εργοστάσιο της Βουλγαρίας, καθώς και αν διορθωθούν ζητήματα διασύνδεσης μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας. Τόνισε πως αν το πρόβλημα διατηρηθεί έως 2 – 3 ημέρες, δεν μπορεί να γίνει κάποια παρέμβαση, αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να βρεθεί μία λύση καθώς δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Αυξήσεις στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια
Σύμφωνα ωστόσο με αναλυτές, ακόμη κι αν η κατάσταση ομαλοποιηθεί από την επόμενη εβδομάδα, η υψηλή κατανάλωση λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για σημαντική υποχώρηση της χονδρεμπορικής στο δεύτερο μισό του μήνα, η οποία θα αντιστάθμιζε το άλμα με το οποίο «τρέχει» η αγορά μέχρι και αυτή τη στιγμή τον Ιούλιο.
Μιλώντας στο Insider.gr, οι ίδιοι αναλυτές έχουν επισημάνει πως αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για την πορεία της χονδρικής τον Ιούλιο, εκτιμώντας πλέον μία αύξηση κατά 20%. Ένα τέτοιο σενάριο σημαίνει αυξημένες χρεώσεις για τον Αύγουστο τόσο στα πράσινα όσο και στα ex-ante κίτρινα τιμολόγια.
Μάλιστα, αν δεν υπάρξει αναπροσαρμογή της εκπτωτικής πολιτικής των προμηθευτών, οι χρεώσεις των ειδικών τιμολογίων για τον Αύγουστο προβλέπονται με ένα «καπέλο» έως και 25%. Από την άλλη πλευρά, τα ex-post κίτρινα τιμολόγια θα ενσωματώσουν τις τρέχουσες αυξήσεις της αγοράς ήδη από τις χρεώσεις του Ιουλίου.