Ο «λογαριασμός» που θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες επιχειρήσεις, και ο οποίος ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ στο σύνολό του, αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή του ΥΠΕΝ, εκπροσώπων όλων των προμηθευτών και του ΔΕΔΔΗΕ.
Στη σύσκεψη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε ένα σχέδιο ώστε να διασταυρωθεί εκ νέου ποιές επιχειρήσεις θα πρέπει όντως να επιστρέψουν ποσά.
Επίσης, για όσες εταιρείες προκύψει επιβάρυνση, θα δρομολογήσει την καταβολή της σε αρκετές δόσεις -μέχρι και 60- ώστε να καταστήσει όσο το δυνατόν πιο εύκολη την εξόφληση. Παράλληλα, το ΥΠΕΝ δεσμεύθηκε πως το κράτος θα αναλάβει τις όποιες επισφάλειες προκύψουν, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πάροχοι.
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, ο «λογαριασμός» αυτός αφορά χρήματα που θα πρέπει να επιστρέψουν οι υπόχρεοι στην πολιτεία, μέσω της εταιρείας που τους προμηθεύει ρεύμα, καθώς τη διετία 2019-2020 χρεώνονταν με μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ («τέλος ΑΠΕ»), ενώ δεν το δικαιούνταν.
Η επιστροφή από την αναδρομική εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ «αγγίζει» κυρίως επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, όπως βιομηχανίες γάλακτος, ιχθυοκαλλιέργειες, αγροτικούς συνεταιρισμούς και εταιρείες συντήρησης τροφίμων.
Αναστολή της προθεσμίας καταβολής
Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις τα ποσά αρκετά μεγάλα: σύμφωνα με στέλεχος προμηθευτή, υπάρχει πελάτης που θα πρέπει να καταβάλει πάνω από 300.000 ευρώ. Άλλος πάροχος προμηθεύει με ρεύμα επιχείρηση, η οποία θα χρειαστεί να πληρώσει πάνω από 80.000 ευρώ.
Τη σχετική διαδικασία ενεργοποίησε στα μέσα Ιουνίου ο ΔΑΠΕΕΠ, Διαχειριστής του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ στον οποίο εισρέουν τα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ. Ο Διαχειριστής έστειλε τα σχετικά ενημερωτικά σε κάθε πάροχο, στα οποία αναγράφονται ποιοι πελάτες του πρέπει να επιστρέψουν χρήματα και πόσα είναι αυτά. Για να ανακτηθούν, οι προμηθευτές θα έπρεπε να στείλουν χρεωστικά στους καταναλωτές, που οι δεύτεροι θα έπρεπε να εξοφλήσουν. Τα ποσά που θα συγκέντρωναν οι πάροχοι θα τα απέδιδαν στον ΔΑΠΕΕΠ, για να καταλήξουν στον Ειδικό Λογαριασμό.
Στα ενημερωτικά αναφερόταν πως η εξόφληση θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 15 Ιουλίου, προθεσμία που δεσμεύθηκε το ΥΠΕΝ να «παγώσει». Παράλληλα, το υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να τροποποιήσει στη συνέχεια την Υπουργική Απόφαση του 2019 που αφορά τις αναδρομικές εκκαθαρίσεις.
Σκοπός είναι να «ενεργοποιηθεί» εκ νέου η πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ για τη διετία 2019-2020, στην οποία θα μπορούν να εγγραφούν αναδρομικά όσες επιχειρήσεις δικαιούνταν μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ, αλλά αμέλησαν να προχωρήσουν στη διαδικασία.
Ενημερωτικά στις επιχειρήσεις
Οι προμηθευτές θα ενημερώσουν τις επιχειρήσεις - πελάτες τους για τις οποίες προκύπτουν χρεώσεις για τις αναδρομικές εκκαθαρίσεις της συγκεκριμένης διετίας, ότι από τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται να είναι υπόχρεες καταβολής.
Επίσης, θα τους γνωστοποιούν πως θα ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα, για να υπαχθούν σε μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ όσες εταιρείες το δικαιούνται, αλλά δεν εγγράφηκαν.
Με το κλείσιμο της πλατφόρμας, ο ΔΑΠΕΕΠ θα υπολογίσει τις νέες οφειλές. Έτσι, οι προμηθευτές θα στείλουν τα ειδοποιητήρια στις υπόχρεες εταιρείες, ώστε να ξεκινήσουν οι εξοφλήσεις σε δόσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη σύσκεψη προμηθευτές εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη δέσμευση του ΥΠΕΝ να αναλάβει τυχόν επισφάλειες, καθώς όπως επισήμαναν δεν υπήρξε κάποια σαφή αναφορά του υπουργείου για τον μηχανισμό με τον οποίο θα επωμιστεί το οικονομικό «βάρος».
Επίσης, όλες οι εταιρείες υποστήριξαν ότι οι εταιρείες θα πρέπει να αποδίδουν στον ΔΑΠΕΕΠ μόνον όσα ποσά εισπράττουν, ενώ για όσα χρέη δεν εξοφληθούν θα πρέπει να υπάρξει καταλογισμός τους απευθείας στον καταναλωτή (π.χ. μέσω της ΑΑΔΕ). Θέση που, όπως είχε γράψει το Insider.gr, είχε ήδη «μεταφέρει» στο ΥΠΕΝ ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) με επιστολή του.
Νέες χρεώσεις στην πορεία
Πέρα από το διόλου ευκαταφρόνητο ύψος που έχει η αναδρομική εκκαθάριση για τη διετία 2019-2020, ακόμη πιο σημαντικό είναι πως οι επιχειρήσεις θα κληθούν στην πορεία να επιστρέψουν και άλλα ποσά, καθώς θα ακολουθήσουν ανάλογες αναδρομικές εκκαθαρίσεις του ΕΤΜΕΑΡ και για τα επόμενα έτη.
Έτσι, σε δεύτερο χρόνο θα καθοριστούν τα ποσά επιστροφής για τη 2ετία 2021-2022, για την οποία υπολογίζεται πως συνολικά θα πρέπει να ανακτηθούν περί τα 130-160 εκατομμύρια ευρώ.
Πηγές της αγοράς ηλεκτρισμού επισημαίνουν ότι η διαδικασία θα έπρεπε να είχε κανονικοποιηθεί ήδη από το 2020, το πρώτο πλήρες έτος μετά την Υπουργική Απόφαση του 2019. Αν η πλατφόρμα για τους δικαιούχους μειωμένων χρεώσεων άνοιγε κάθε χρονιά εγκαίρως, και σε όσες επιχειρήσεις δεν εγγράφονταν επιβαλλόταν το σύνολο της χρέωσης (17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), τότε δεν θα προέκυπταν οφειλές εκατομμυρίων ευρώ από τις αναδρομικές εκκαθαρίσεις. Αντίθετα, αυτή τη στιγμή έχει συσσωρευτούν ένα «βουνό» οφειλών, που θα πρέπει να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις.