«Σήματα» για σημαντικές ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος δίνει μέχρι αυτή τη στιγμή η πορεία της χονδρεμπορικής αγοράς τον Ιούλιο. Είναι ενδεικτικό ότι μιλώντας στο Insider.gr, προμηθευτές ήδη αναθεωρούν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τα επίπεδα στα οποία θα «κλείσει» η χονδρική αυτό τον μήνα – εκτιμώντας πλέον ότι θα διαμορφωθεί κατά 20% περίπου υψηλότερα από τον Ιούνιο, από 5% που προέβλεπαν πριν ξεκινήσει ο μήνας.
Αν αυτή η πρόβλεψη τελικά επιβεβαιωθεί, όπως είναι φυσικό θα «μεταφραστεί» σε αυξημένες χρεώσεις στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Στην περίπτωση των πράσινων τιμολογίων, οι αυξήσεις θα εμφανιστούν τον Αύγουστο. Μία ανατίμηση της χονδρικής κατά 20% θα μπορούσε να οδηγήσει σε έως 25% ενισχυμένες χρεώσεις τον επόμενο μήνα στα ειδικά προϊόντα, στη περίπτωση που οι προμηθευτές δεν αλλάξουν την εκπτωτική πολιτική τους.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο Αύγουστος θα είναι ο τρίτος κατά σειρά μήνας που οι χρεώσεις κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι ο «χορός» των ανατιμήσεων στα πράσινα τιμολόγια άνοιξε τον Ιούνιο -με αυξήσεις από 12% έως 70%- ενώ τον Ιούλιο όποιοι πάροχοι προχώρησαν σε μειώσεις, αυτές κινήθηκαν σε μονοψήφια ποσοστά.
Στην περίπτωση των ex-post κίτρινων τιμολογίων, η ανατίμηση της χονδρικής τον Ιούλιο θα αυξήσει τις χρεώσεις Ιουλίου.
Ωριαία τιμή 500 €/MWh σήμερα
Μέχρι και σήμερα, 11 Ιουλίου, η χονδρική «τρέχει» κατά 15% υψηλότερα από τον Ιούνιο, καθώς διαμορφώνεται στα 113,93 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 98,89 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που «έκλεισε» τον Ιούνιο. Μάλιστα, μέσα σε ένα 24ωρο η τιμή εκτινάχθηκε κατά 60%, καθώς σήμερα φτάνει στα 184,79 ευρώ ανά Μεγαβατώρα – την υψηλότερη για το τρέχον έτος.
Με την προέλαση των φωτοβολταϊκών τα τελευταία χρόνια, οι χονδρεμπορικές τιμές διατηρούνται σε συγκρατημένα επίπεδα τις ώρες ηλιοφάνειας, σημειώνοντας βουτιά το μεσημέρι. Οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται αμέσως μετά τη δύση του ήλιου, όταν δηλαδή τα φωτοβολταϊκά έχουν αποσυρθεί από το μίγμα και η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια εξακολουθεί να παραμένει σχετικά ενισχυμένη. Κι αυτό γιατί τις συγκεκριμένες ώρες τα αιολικά -που δεν αρκούν να καλύψουν το «κενό» των ηλιακών πάρκων- συμπληρώνονται με αυξημένο μερίδιο των (πιο ακριβών) μονάδων ορυκτών καυσίμων.
Το σημερινό άλμα κατά 60% επιβεβαιώνει αυτό τον κανόνα στο… πολλαπλάσιο. Κι αυτό γιατί από μία συγκρατημένη τιμή στα 75,64 ευρώ ανά Μεγαβατώρα το μεσημέρι, η αγορά εκτροχιάζεται στα 500 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τις απογευματινές ώρες. Πρόκειται για ωριαία τιμή-ρεκόρ όχι μόνο για το 2024 αλλά και για τους προηγούμενους 12 μήνες, που όπως είναι φυσικό εκτινάσσει και την αφορά για το σύνολο της ημέρας.
Η «παράμετρος» Ουγγαρία
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η εκτίναξη οφείλεται κατ΄ αρχάς σε συνδυασμό καιρικών συνθηκών, που εμφανίζεται συχνά μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού. Πρώτα από όλα, σήμερα αναμένεται να μειωθεί κατακόρυφα το αιολικό δυναμικό, μειώνοντας επομένως τη συμμετοχή των αιολικών. Είναι ενδεικτικό ότι το μεσημέρι το μερίδιο των ΑΠΕ θα αγγίξει το 63%, ποσοστό που θα κατακρημνιστεί στο 13% το απόγευμα.
Την ίδια στιγμή, η ζήτηση κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, εν μέρει λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Απόδειξη το γεγονός ότι η προσφορές για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας αθροίζουν τις 3ες μεγαλύτερες ποσότητες από τότε που ξεκίνησε το Target Model, τον Νοέμβριο του 2020.
Το παραπάνω «εκρηκτικό κοκτέιλ» έγινε όμως πιο… εκρηκτικό από το εξωφρενικό άλμα της χονδρεμπορικής τιμής στην Ουγγαρία, με την αγορά της χώρας να διαμορφώνεται σήμερα στα 263,99 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Μία τιμή που λόγω του διασυνοριακού εμπορίου παρασύρει προς τα πάνω όλα τα ηλεκτρικά συστήματα της ΝΑ Ευρώπης – μεταξύ των οποίων και το ελληνικό.
Οι ειδικοί του κλάδου επισημαίνουν πως το πρόβλημα εντοπίζεται σε μία σειρά ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην κεντρική και νότια Ευρώπη, οι οποίες λειτουργούν με περιορισμένη δυναμικότητα, ενώ προς ώρας είναι εκτός λειτουργίας και ο πυρηνικός σταθμός στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας, που θα μπορούσε να αναχαιτίσει μέρος των αυξήσεων. Τα προβλήματα αυτά αναμένεται να επιλυθούν μέσα στον μήνα, ωστόσο το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για σημαντική αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών στην πορεία. Εξάλλου, η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας μιλά για ένα νέο κύμα καύσωνα που βρίσκεται προ των πυλών.