Φορολογικές δηλώσεις: Στο τραπέζι σενάριο παράτασης - 1,9 εκατ. φορολογούμενοι και οι μισές επιχειρήσεις δεν έχουν πατήσει το κουμπί της υποβολής

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φορολογικές δηλώσεις: Στο τραπέζι σενάριο παράτασης - 1,9 εκατ. φορολογούμενοι και οι μισές επιχειρήσεις δεν έχουν πατήσει το κουμπί της υποβολής
Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ληφθούν αποφάσεις. Παραμένουν τα λάθη στο σύστημα δηλώνουν οι λογιστές ζητώντας έξτρα χρόνο έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά φορολογούμενους, λογιστές αλλά και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η οποία βλέπει την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να λήγει σε 13 ημέρες και σχεδόν 1,9 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων και πάνω από τις μισές δηλώσεις των επιχειρήσεων να μην έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Λογιστές, φορείς της αγοράς και επιμελητήρια πιέζουν για παράταση της προθεσμίας με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το σενάριο υπάρχει στο τραπέζι με στόχο τη διευκόλυνση των φορολογούμενων και των λογιστών οι οποίοι επιμένουν σε προβλήματα, λάθη και παραλείψεις που καθυστερούν την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Αν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δημοσίως δηλώνει ότι δεν υπάρχει λόγος παράτασης επισημαίνοντας τους υψηλούς ρυθμούς υποβολής των δηλώσεων, το ενδεχόμενο παραμένει ανοιχτό και το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει στα τέλη της επόμενης εβδομάδας οπότε θα υπάρχει σαφής εικόνα για την ανταπόκριση των φορολογούμενων. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι δόθηκε παράταση μέχρι το τέλος Αυγούστου με ταυτόχρονη καταβολή δύο δόσεων του φόρου εισοδήματος για τους φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Πάντως τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 4.692.122 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,6 εκατ. δηλαδή υπολείπονται περίπου 1,9 εκατ. δηλώσεις με τους λογιστές να επισημαίνουν ότι «η πολιτεία για ακόμη μια φορά όρισε αυθαίρετα ένα παράλογο χρονικό διάστημα όντας ανέτοιμη με νομοθετήσεις τελευταίας στιγμής, μη ολοκλήρωση εμπλουτισμού δεδομένων δημόσιων φορέων στην πλατφόρμα, ανέτοιμες και ελλιπείς «προσυμπληρωμένες» δηλώσεις και «αυτόματη» υποβολή και τεχνικές δυσκολίες».

Με βάση στοιχεία της ΑΑΔΕ από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων σχεδόν 7 στους 10 φορολογούμενους δεν πληρώνουν έξτρα φόρο και από αυτούς ένας στους πέντε έχει επιστροφή φόρου.

Ο φορολογικός λογαριασμός

Αναλυτικότερα ο λογαριασμός της εφορίας διαμορφώνεται ως εξής:

- Το 47,65% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα σε σύνολο 4.692.122 δηλώσεων οι 2.235.796 είναι μηδενικές.

- Για το 20,92 % των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 304 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 981.592 φορολογούμενοι.

- Το 31,43% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.474.734 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.426 ευρώ και είναι αυξημένος κατά 20% .

Με βάση το χρονοδιάγραμμα η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και τη τελευταία το Φεβρουάριο του 2025 ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Επίσης οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν την οφειλή σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση ή σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας την έκπτωση του 3%.

Τροποποιητική δήλωση

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα διορθώσεων λαθών η παραλείψεων με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης έως τις 26 Ιουλίου 2024 χωρίς πρόστιμο ενώ και σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης απαλλάσσονται από πρόστιμο εφόσον ο πρόσθετος φόρος που προκύπτει δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider