Πτωτικά η Wall Street - Απώλειες σχεδόν 400 μονάδων για τον Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτωτικά η Wall Street - Απώλειες σχεδόν 400 μονάδων για τον Dow Jones
«Βουτιά» 11% για την Crowdstrike.

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής όλοι οι κύριοι δείκτες στην Wall Street, σε μία εβδομάδα που σημαδεύτηκε από τη μεταστροφή των επενδυτών σε μικρότερης κεφαλαιοποίησης μετοχές έναντι των «αγαπημένων» κολοσσών της τεχνολογίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 0,93% ή 377,49 μονάδες στις 40.287 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 κατέγραψε την χειρότερη εβδομαδιαία του επίδοση από τον Απρίλιο και έκλεισε με πτώση 0,71% στις 5.504 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Dow Jones βρέθηκε με -0,81% στις 17.726 μονάδες. Στα «κόκκινα» έκλεισε και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russel 2000.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2%, ενώ ο Nasdaq έχει υποχωρήσει 3,7%, διακόπτοντας ένα θετικό σερί έξι εβδομάδων. Αντίθετα, ο Dow κέρδισε περίπου 0,7% και ο Russell 2000 έχει σκαρφαλώσει σχεδόν 2%.

Στο ταμπλό, πάνω από 11% «βυθίστηκε» η μετοχή της εταιρείας κυβερνοασφάλειας, CrowdStrike, την Παρασκευή, μετά την σημαντική διακοπή λειτουργίας στα συστήματα της εταιρείας, η οποία επηρέασε επιχειρήσεις παγκοσμίως. Η διακοπή σχετίζεται με πρόσφατη ενημέρωση των συστημάτων της, όπως ανέφερε η εταιρεία, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε διαδικασία επαναφοράς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας Crowdstrike, Τζορτζ Κουρτζ ζήτησε σήμερα συγγνώμη για την τεράστια τεχνική βλάβη η οποία έχει επηρεάσει επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με όλους τους πελάτες της εταιρείας καθώς αυτοί εργάζονται για να επαναφέρουν τις διαδικτυακές τους λειτουργίες.

Η Microsoft, η οποία επίσης ανέφερε επίσης προβλήματα που επηρεάζουν τις υπηρεσίες cloud Azure και τη σουίτα εφαρμογών Microsoft 365, είδε την μετοχή της να υποχωρεί σχεδόν 1% στις συναλλαγές. Ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε πως οι υπηρεσίες έχουν αποκατασταθεί, ωστόσο κάποιοι ενδέχεται να αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα με πολλές υπηρεσίες.

Η αυξανόμενη πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από την Fed έχει ενισχύσει την αισιοδοξία στην ευρύτερη αγορά. Την ίδια στιγμή, αυτό βοήθησε σε μεγάλο βαθμό τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και τους πιο κυκλικούς τίτλους, που θεωρούνται οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι από τα χαμηλότερα επιτόκια.

Αυτή η μεταστροφή έχει θεωρηθεί θετική από τους επενδυτές που ανησυχούσαν ότι το ράλι της Wall Street έχει βασιστεί υπερβολικά σε λίγους «κολοσσούς» της τεχνολογίας. Η απομάκρυνση από τους «κολοσσούς» της τεχνητής νοημοσύνης εξηγεί εν μέρει την υποαπόδοση του Nasdaq αυτή την εβδομάδα, καθώς και τον λόγο που οι τομείς της τεχνολογίας και των υπηρεσιών επικοινωνίας οδήγησαν τον διευρυμένο S&P 500 σε πτώση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider