Ευρωαγορές: Ήπια ανοδικά με την προσοχή σε αποτελέσματα και Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ήπια ανοδικά με την προσοχή σε αποτελέσματα και Fed
Οι επενδυτές αναμένουν μία πληθώρα εταιρικών ανακοινώσεων και αυτή την εβδομάδα, όπως και την συνεδρίαση της Fed

Τελευταία ενημέρωση: 12:14

Με ήπιες ανοδικές κινήσεις κινούνται την Δευτέρα οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να περιμένουν μία πληθώρα εταιρικών αποτελεσμάτων και αυτή την εβδομάδα, όπως και την πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Fed που θα θέσει τις βάσεις για μία στροφή της νομισματικής πολιτικής της και μία πιθανή μείωση των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 ενισχύεται 0,21% στις 513,92 μονάδες, με 17 από τους 20 κλάδους του να βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Ο Eurostoxx 50 υποχωρεί -0,20% στις 4.852 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου καταγράφει άνοδο 0,77% στις 8.348 μονάδες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κερδίζει οριακά 0,02% στις 18.429 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,38% στις 7.488 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB βρίσκεται στο -0,07% στις 33.789 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 ενισχύεται 0,32% στις 11.204 μονάδες.

Στο ταμπλό η Philips σημειώνει άνοδο 10,5% μετά την αύξηση παραγγελιών ιατρικού εξοπλισμού για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, μετά την υποχώρηση των προβλημάτων που σχετίζονταν με τα ελαττωματικά μηχανήματα άπνοιας ύπνου. Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών το β' τρίμηνο. Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITA) του πολυεθνικού κολοσσού που εδρεύει στην Ολλανδία, έφθασαν τα 495 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τα 433 εκατ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση που καταρτίστηκε από την εταιρεία. Το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITA αυξήθηκε στο 11,1% των πωλήσεων, έναντι 10,1% την ίδια περίοδο πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, η Heineken υποχωρεί σχεδόν 8%, αφού έχασε τις εκτιμήσεις για την αύξηση των λειτουργικών κερδών του εξαμήνου, σημειώνοντας καθαρή ζημία 95 εκατ. ευρώ, μετά την ανάληψη απομείωσης ύψους 1,05 δισ. ευρώ που σχετίζεται κυρίως με την υποτίμηση του 40% μεριδίου στην κινεζική ζυθοποιία CR Beer. Ωστόσο η εταιρεία αύξησε το guidance για τα κέρδη ολόκληρου του έτους, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, μετά την άνοδο που κατέγραψαν τα καθαρά έσοδα για το πρώτο εξάμηνο.

Ασία: Η Ιαπωνία οδήγησε τις αγορές σε θετικά πρόσημα

Ανοδικά κινήθηκαν την Δευτέρα οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού, στον απόηχο των νέων στοιχείων για τον PCE στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και ο οποίος δημιούργησε περαιτέρω ελπίδες για μείωση των επιτοκίων. Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και 2,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones.

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 έκλεισε ένα σερί οκτώ ημερών με άνοδο 2,29% στις 38.516 μονάδες, ενώ ο ευρείας βάσης Topix ενισχύθηκε 2,23% κλείνοντας στις 2.759,67 μονάδες. Το ιαπωνικό γεν ενισχύθηκε 0,31% έναντι του δολαρίου για να διαπραγματευτεί στα 153,26.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Mitsubishi Motors ήταν ένας από τους κερδισμένους στον Nikkei, σημειώνοντας άνοδο πάνω από 5% μετά την ανακοίνωση ότι η εταιρεία θα ενταχθεί στη συμμαχία Honda-Nissan για την δημιουργία ενός λογισμικού.

Η μετοχή της Eisai σημείωσε βουτιά 13% αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων την Παρασκευή δεν ενέκρινε τη θεραπεία Leqembi της φαρμακοβιομηχανίας για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Στο επίκεντρο αυτής της εβδομάδας θα βρεθεί η αυριανή συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας για τη νομισματική πολιτική. Δημοσκόπηση του Reuters από οικονομολόγους αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,1%. Σε σημείωμα της ING αναφέρεται ότι η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 15 μονάδες βάσης και θα μειώσει ταυτόχρονα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Στο Χονγκ Κονγκ δείκτης Hang Seng σημειώνει άνοδο 1,38%, αλλά το CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε 0,54% στις 3.390,74 μονάδες, επηρεασμένο από τις μετοχές των ακινήτων.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας κέρδισε 1,23% στις 2.765,53 μονάδες, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε άνοδο 1,31% στις 807,99 μονάδες. Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας ενισχύθηκε 0,86%, ολοκληρώνοντας στις 7.989,6 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider