Ευρωαγορές: Ήπια ανοδικά μετά το ΑΕΠ Ευρωζώνης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ήπια ανοδικά μετά το ΑΕΠ Ευρωζώνης
Οι επενδυτές συνεχίζουν να αναλύουν εταιρικά αποτελέσματα ενώ προετοιμάζονται για τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών

Τελευταία ενημέρωση: 12:44

Συνεχίζουν ήπια ανοδικά οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, μετά τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές.

Συγκεκριμένα, περισσότερο από το αναμενόμενο αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η ανθεκτική επέκταση σε βασικές χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία, επέτρεψε στην περιοχή να αντισταθμίσει την απρόσμενη συρρίκνωση της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, στο 0,6% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το β’ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία μεγεθύνθηκε κατά 0,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2024, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά 0,3%.

Η οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας ήταν ισχυρότερη του αναμενόμενου στο β' τρίμηνο, σε μια ένδειξη ανθεκτικότητας πριν την πολιτική αναταραχή που «πυροδότησαν» οι πρόωρες εκλογές του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,3% τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούνιο, διατηρώντας τον ίδιο ρυθμό με το πρώτο τρίμηνο (είχε αναθεωρηθεί ανοδικά), σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg ανέμεναν ρυθμό ανάπτυξης 0,2%.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Europe Stoxx 600 ενισχύεται 0,34% στις 513,54 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται στο πράσινο. Ο Eurostoxx 50 κερδίζει 0,60% στις 4.844 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου υποχωρεί κατά 0,31% στις 8.266 μονάδες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης βρίσκεται στο +0,39% στις 18.397 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 ανεβαίνει 0,46% στις 7.478 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB βρίσκεται στο +0,49% στις 33.809 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 ενισχύεται 0,39% στις 11.161 μονάδες.

Στο ταμπλό η μετοχή της Standard Chartered σημειώνει άλμα άνω του 6% αφού η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη επαναγορά μετοχών της, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και αύξησε τις προοπτικές της στα αποτελέσματα του εξαμήνου. Η BP σημειώνει άνοδο 1% μετά την αύξηση του μερίσματος, καθώς ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου.

Η συνεδρίαση της Fed την Τετάρτη αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, με την αγορά να εκτιμά ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία που θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, πριν αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πιθανότατα τον Σεπτέμβριο. Την Πέμπτη θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας. Η απόφαση για το αν θα μειωθούν τα επιτόκια ή θα διατηρηθούν σταθερά θεωρείται ότι βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, παρά τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο που έφτασε στο στόχο 2% της BOE για τους τελευταίους δύο μήνες.

Υποχώρησαν οι αγορές στην Ασία

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν σε ολόκληρη την περιοχή την Τρίτη, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας ξεκίνησε τη διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής.

Η BOJ αναμένεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο και να περιορίσει τις αγορές ιαπωνικών κρατικών ομολόγων. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι η τράπεζα θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 0,1%, από το τρέχον εύρος 0% έως 0,1%.

Ο Nikkei 225 μάζεψε τις μεγάλες απώλειες για να κλείσει οριακά αρνητικά 38.512 μονάδες, ενώ ο ευρύς Topix υποχώρησε 0,19% και τερμάτισε στις 2.754,45 μονάδες. Το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, στο 2,5% σε σύγκριση με το 2,6% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters από οικονομολόγους.

O Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,99% και έκλεισε στις 2.738,19 μονάδες, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε μικρότερη απώλεια 0,52%, κλείνοντας στις 803,78 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε πτώση 0,46% και έκλεισε στις 7.953,2.

Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ χάνει λίγο πριν το τέλος 1,5%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας έκλεισε 0,63% χαμηλότερα, επεκτείνοντας τις απώλειές του μετά το κλείσιμο στο χαμηλότερο επίπεδό του σε σχεδόν έξι μήνες τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider