BOJ: Αύξησε το επιτόκιο - Μειώνει τις αγορές κρατικών ομολόγων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BOJ: Αύξησε το επιτόκιο - Μειώνει τις αγορές κρατικών ομολόγων
Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανέβασε το επιτόκιο σε 0,25%. Σχεδιάζει περικοπές αγορών ομολόγων κατά 400 δισ. γιεν ανά τρίμηνο.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) αύξησε το βασικό της επιτόκιο σε «περίπου 0,25%» από το προηγούμενο εύρος 0% έως 0,1% και περιέγραψε το σχέδιό της να μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Ωστόσο, σύμφωνα με το CNBC, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανέφερε ότι αναμένει ότι τα πραγματικά επιτόκια θα παραμείνουν «σημαντικά αρνητικά», προσθέτοντας ότι «οι διευκολυντικές χρηματοοικονομικές συνθήκες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν σταθερά την οικονομική δραστηριότητα».

Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι ο βασικός πληθωρισμός — ο οποίος αφαιρεί τις τιμές των φρέσκων τροφίμων — θα φτάσει στο 2,5% μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2024 και «γύρω στο 2%» για τα οικονομικά έτη 2025 και 2026.

Η BOJ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αυξάνει το επιτόκιο της και να αναπροσαρμόζει τον βαθμό νομισματικής προσαρμογής, υπό την αίρεση ότι οι προοπτικές της οικονομίας υλοποιούνται.

Το οικονομικό έτος της Ιαπωνίας διαρκεί από την 1η Απριλίου έως τις 31 Μαρτίου, πράγμα που σημαίνει ότι το οικονομικό έτος 2024 θα λήξει τον Μάρτιο του 2025.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές ιαπωνικών κρατικών ομολόγων (JGB), σε περίπου 3 τρισεκατομμύρια γιεν (19,64 δισ. δολάρια) το μήνα το τρίμηνο Ιανουαρίου έως Μαρτίου 2026. Από την κυκλοφορία του Μαρτίου, η τράπεζα είπε ότι οι αγορές JGB ανήλθαν σε περίπου 6 τρισεκατομμύρια γιεν το μήνα.

Η περικοπή που σχεδιάζεται ανέρχεται σε περίπου 400 δισεκατομμύρια γιεν ανά τρίμηνο, ανέφερε η BOJ, γεγονός που θα μειώσει τη συνολική συμμετοχή της σε κρατικά ομόλογα κατά περίπου 7% έως 8% μέχρι το οικονομικό έτος 2026. Οι συμμετοχές κεντρικής τράπεζας σε JGB ανέρχονται επί του παρόντος στα 579 τρισεκατομμύρια γιεν στις 19 Ιουλίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CNBC.

Ωστόσο, η BOJ τόνισε ότι θα είναι ευέλικτη σε αυτό το σχέδιο και θα προβεί σε ενδιάμεση αξιολόγηση του σχεδίου μείωσης αγορών στη συνεδρίαση του Ιουνίου 2025. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η κεντρική τράπεζα, αν κριθεί απαραίτητο θα είναι έτοιμη να τροποποιήσει το σχέδιο της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fed: Τι θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της - Τα διλήμματα απέναντι σε νίκη του Τραμπ

gazzetta
gazzetta reader insider insider