Περνάνε πιέσεις στο ΧΑ από Ευρώπη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περνάνε πιέσεις στο ΧΑ από Ευρώπη
Η απώλειες των ευρωαγορών πιέζουν και το ΧΑ. Προσπαθούν να κρατήσουν οι τράπεζες.

Τα δυνατά αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών και της Titan αποτελούν τους παράγοντες κινητοποίησης των αγοραστών και ενίσχυσης της ροής κεφαλαίων προς την το ΧΑ.

Μετά τις Πειραιώς και Eurobank ακολούθησε σήμερα η Εθνική με ισχυρή αύξηση κερδοφορίας λαμβάνοντας ήδη πρόβλεψη για διανομή μερίσματος 40% από τα κέρδη της φετινής χρήσης. Να σημειωθεί πως αύριο παίρνει σειρά η Alpha Bank.

Αναλυτικότερα, τα αναλογούντα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν 26%, στα 670 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από τόκους συνέχισαν να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα έναντι της αναμενόμενης τάσης ομαλοποίησής τους. Μειωθήκαν κατά -3% σε τριμηνιαία βάση, αλλά ενισχύθηκαν κατά +13% σε ετήσια βάση, αγγίζοντας τα 1,2 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2024, απορροφώντας την πλήρη επίπτωση του κόστους αντιστάθμισης των καταθέσεων πελατών, τις υψηλότερες εκδόσεις MREL, καθώς και τα χαμηλότερα επιτόκια Euribor που απορροφήθηκαν μερικώς από την αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους δανείων, ως αποτέλεσμα των ισχυρών εκταμιεύσεων στο Β’ τρίμηνο 2024.

Παράλληλα, σε επίπεδο ρεκόρ, φτάνοντας τα 69 εκατ. ευρώ, ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Optima Bank για το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με 44,1 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 57%. Ως αποτέλεσμα των αυξημένων κερδών, η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (Return on Tangible Equity - RoTE) ανέρχεται σε 26,7%.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως με το ισχυρό Q2 των τραπεζών και άλλων εισηγμένων η αγορά μπορεί να αναρριχηθεί προς τα επίπεδα των 1.570 με 1.600 μονάδων. Οι τράπεζες άλλωστε αποτελούν το ισχυρότερο play της αγοράς, έχοντας και την υψηλότερα στάθμιση σε αυτή. Είναι λογικό λοιπόν να κρίνεται από αυτές η πορεία του ΧΑ.

Στα διεθνή, η Wall Street πάτησε γκάζι χθες και φαίνετια να συνεχίζει σε ανάλογο mood με τις ευρωαγορές ωστόσο να μην μπορούν προς ώρας να ακολουθήσουν παρότι και οι ευρωπαϊκές τράπεζες σπάνε τα κοντέρ κερδοφορίας.

Στο επίκεντρο των αναλυτών και των αγορών βρέθηκε χθες η Fed και ο Πάουελ. «Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, εάν τα οικονομικά δεδομένα συνεχίσουν την τρέχουσα πορεία τους, δήλωσε ο πρόεδρος της, Τζερόμ Πάουελ, δίνοντας στην αγορά το σήμα που περίμενε.

«Εάν ικανοποιηθεί αυτό το τεστ, μια μείωση του επιτοκίου πολιτικής μας θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς για τη νομισματική πολιτική. Τόνισε ωστόσο πως η «βεβαιότητα δεν είναι μια λέξη που βρίσκεται στη δουλειά μας».

Ωστόσο, οι αγορές δείχνουν προς ώρας να στρεσάρονται από τη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ειδικά με το δημοσίευμα των NYT. Συγκεκριμένα, απευθείας χτύπημα στο Ισραήλ ως αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, φέρεται να διέταξε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μεταδίδουν οι New York Times, επικαλούμενοι τρεις Ιρανούς αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για την εντολή. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως αυτά τα πράγματα ούτε διακινούνται έτσι σε μεγάλα μέσα, ούτε υπάρχουν προειδοποιήσεις.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σήμερα κατά 0,19% στις 1.475,40 μονάδες, με τον FTSE 25 στο -0,24% και τον τραπεζικό να κρατά οριακά το θετικό πρόσημο στις 1.305,87 μονάδες. Πιέσεις περνάνε στο ΧΑ μέσω Ευρώπης καθώς οι ευρωαγορές και ειδικά DAX και CAC και IBEX 35 καταγράφουν έντονες απώλειες που συμπαρασύρουν το ΧΑ.

Κέρδη 0,77% για την Πειραιώς στα 3,93 ευρώ, με την ΕΤΕ στο 0,25% και τα 8,13 ευρώ. Ήπιες απώλειες 0,28% για τη Eurobank και -0,76% για Alpha Bank στα 1,69 ευρώ.

Ισχυρές απώλειες 1,47% για την ΕΕΕ στα 33,43 ευρώ, με τη ΔΕΗ στο -1,10% και τον ΟΤΕ στο -0,73%. Κέρδη 1,63% για την Ελλάκτωρ και οριακή άνοδο για Optima, Lamda και ΕΛΠΕ. Πιέσεις σε Metlen, ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΤΕ: Συνεχίστηκαν οι ισχυρές επιδόσεις το α' εξάμηνο, καθαρά κέρδη €670 εκατ. - Αναβαθμίζει τον στόχο για το έτος

Πειραιώς: Με όπλο τις προμήθειες και μπαλαντέρ την πιστωτική επέκταση - Αυξάνει την τιμή στόχο η Jefferies

Alpha Real Estate Services: «Κλείνει» το «Skyline» με ακίνητα 400 εκατ., τι «παίζει» με το ΧΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider