Alpha Real Estate Services: «Κλείνει» το «Skyline» με ακίνητα 400 εκατ., τι «παίζει» με το ΧΑ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Real Estate Services: «Κλείνει» το «Skyline» με ακίνητα 400 εκατ., τι «παίζει» με το ΧΑ
Θέμα χρόνου θεωρείται η ολοκλήρωση της συναλλαγής για το περίφημο real estate project με την ονομασία «SkyLine», αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με Dimand - Premia Properties – EBRD. Το χαμηλό free float και η συνέχεια.

Θέμα χρόνου θεωρείται η ολοκλήρωση της συναλλαγής για το περίφημο real estate project με την ονομασία «SkyLine», αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ. Οι υπογραφές της συμφωνίας για τη μεταβίβαση σχεδόν 700 ιδιοκτησιών, το 65% του οποίου έχει αγοραστεί από τις Dimand (55%) - Premia Properties (25%) -EBRD (20%) έχουν «πέσει» από το 2022 και το «κλείσιμο» αναμένεται πριν το τέλος του 2024, ενώ έχουν υπάρξει και προβλέψεις για το φθινόπωρο.

Ωστόσο, πρόκειται για μια απαιτητική διαδικασία που, μεταξύ άλλων, εμπεριείχε την εμπλοκή του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής – ΚΕΣΑ (π.χ. κάποια ακίνητα ήταν στο ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας και για τη μεταβίβασή τους απαιτούταν έγκριση από το ΚΕΣΑ που χρειαζόταν, σε κάποιες περιπτώσεις, πολλούς μήνες), της έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου που καθυστέρησε τις μεταβιβάσεις ακινήτων (θεσμοθετήθηκε μετά το deal), ενώ απαραίτητη ήταν η μετεγγραφή κάθε ακινήτου στο Κτηματολόγιο κ.α.

Πάντως, όπως σημειώθηκε χτες στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης της Alpha Real Estate Services, που έχει αναλάβει τη διαχείριση των ακινήτων για λογαριασμό των επενδυτών, η διαδικασία προσεχώς θα «κλείσει», ενώ ορίζοντας εξόδου από την επένδυση είναι η 7ετία, με το σχήμα των Dimand – Premia – EBRD να στοχεύει σε αποδόσεις 25%. Να σημειωθεί ότι στον ισολογισμό της Alpha Real Estate Services υπήρχαν 24 ακίνητα προς μεταβίβαση στο χαρτοφυλάκιο της Skyline, μεταβιβάστηκαν 17 και απομένουν άλλα επτά, ενώ υπενθυμίζεται ότι στους επενδυτές θα μείνουν 50 έως 60 ιδιοκτησίες, θα δαπανηθούν κεφάλαια 45 – 60 εκατ. ευρώ για την αναβάθμισή τους σε ακίνητα εισοδήματος. Από τη συναλλαγή εξαιρέθηκαν τα γραφεία της Alpha Bank στη Σταδίου, ενώ το κτίριο θα αναβαθμιστεί.

Να αναφέρουμε, πάντως, πως η διοίκηση της Alpha Real Estate Services, με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Γκάνο, δεν έχει να ασχοληθεί μόνο με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, αλλά και με την παραμονή της στο Χρηματιστήριο, δεδομένου ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει θέσει γενικότερα θέμα με το ποσοστό ελεύθερης διασποράς μετοχών μικρότερη του 10% με την εισηγμένη να έχει free float 7,5%. Πάντως, η διοίκηση της εισηγμένης δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για το σχεδιασμό της, σχολιάζοντας πως βρίσκεται σε συζητήσεις με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο.

Θυμίζουμε ότι ο μετασχηματισμός της από πρώην ΑΣΤΑΚ σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών επιτεύχθηκε το 2023. Από τα κέρδη της περσινής χρήσης θα διανεμηθεί το 75% στους μετόχους, ενώ έχει ήδη προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου 30,8 εκατομμυρίων ευρώ. Η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά ότι το 2024 θα είναι εξίσου καλή χρονιά, ευελπιστώντας σε ανάλογη πορεία και το 2025 δεδομένων των προοπτικών της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα. Να σημειωθεί πως στο χαρτοφυλάκιο της Alpha Real Estate Services περιλαμβάνονται αρκετά projects τρίτων (εκτός των ακίνητων της τράπεζας), όπως ακίνητα γραφείων προς διαχείριση, αλλά και μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων (προς ωρίμανση και πώληση) τα οποία προέρχονται από πλειστηριασμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κέρδη πέρα από κάθε προσδοκία - H Hellenic Bank και οι συνέργειες – Αρκεί να λειτουργούν τα POS

Αττική Οδός – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Πράσινο» από το Ελεγκτικό Συνέδριο – Έρχεται υπογραφή σύμβασης, τέλος 2024 το οικονομικό «κλείσιμο»

Υποβολή προσφορών στις 15 Οκτωβρίου για τις ΣΔΙΤ φοιτητικές εστίες στη Θράκη 

gazzetta
gazzetta reader insider insider