Ενας ακόμα διαγωνισμός για την κατασκευή φοιτητικών εστιών, μέσω μοντέλου ΣΔΙΤ, που είχε αρχίσει να τον… «ξεχνάει» η αγορά καθώς εσχάτως δεν υπήρχαν νεότερα, φαίνεται να οδεύει, θεωρητικά τουλάχιστον, προς την τελική ευθεία. Πρόκειται για κατασκευή «Φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών/ερευνητικών και Λοιπών Υποδομών του Δ.Π.Θ.», δηλαδή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μέσω ΣΔΙΤ, αρχικής εκτιμώμενης αξίας περίπου 107 εκατ. ευρώ. Όπως προκύπτει, το Συμβούλιο Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ενέκρινε το σχέδιο τεύχους πρόσκλησης υποβολής προσφορών, με καταληκτική ημερομηνία Υποβολής Προσφορών του διαγωνισμού την 15η Οκτωβρίου 2024. Τον διαγωνισμό διεκδικούσαν οι ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Μυτιληναίος (πλέον Metlen) - Α.Τ.Ε.Σ.Ε., ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Intrakat.
Ποιο είναι το έργο
Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός σύνθετου οικοδομικού συγκροτήματος που θα αναμορφώσει σημαντικά τις τρεις Πανεπιστημιουπόλεις σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ως κομμάτι του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δ.Π.Θ. το έργο αυτό θα αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ο οποίος καθιστά διαθέσιμες υποδομές και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και αλλά και εξειδίκευσης στους τομείς της Φοιτητικής Μέριμνας (φοιτητικές εστίες και χώροι σίτισης), της Εκπαίδευσης και της Έρευνας. Η διαμόρφωση και η λειτουργία των νέων κτηριακών συγκροτημάτων εντός των χώρων του Ιδρύματος θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και τις συνθήκες εργασίας τόσο των φοιτητών όσο και των υπόλοιπων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στην ακριτική Θράκη. Το έργο, βάσει αρχικών προδιαγραφών, περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων κτηρίων φοιτητικών εστιών, χώρου σίτισης φοιτητών και πανεπιστημιακών κατοικιών στην Αλεξανδρούπολη, φοιτητικών εστιών, χώρου σίτισης φοιτητών, ξενώνα φιλοξενίας, πανεπιστημιακών κατοικιών, κεντρικής βιβλιοθήκης-αναγνωστηρίου-
Η αναγκαιότητα για φοιτητικές εστίες
Το εν λόγω έργο, όπως και άλλα αντίστοιχα, προχωρά σε μια περίοδο που θεωρείται απολύτως αναγκαία η προώθηση υποδομών που σχετίζονται με την υλοποίηση φοιτητικών εστιών, έστω μέσω ΣΔΙΤ, καθώς η εξασφάλιση κατοικίας για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτή της καταγωγής τους αποτελεί μια «δύσκολη εξίσωση», ένα δύσκολο όσο και ακριβό (οικονομικά) εγχείρημα. Ωστόσο, παρά την αναγκαιότητα, δεν υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη για το πότε θα τεθούν σε τροχιά υλοποίησης και στη συνέχεια λειτουργίας, αν και οι φοιτητικές εστίες αποτελούν έργα σημαντικής κοινωνικής αξίας.
Τα υπόλοιπα projects
Στη διαδικασία των ΣΔΙΤ έχουν ενταχθεί φοιτητικές εστίες κατά βάση για πέντε πανεπιστήμια (Κρήτης, Θεσσαλίας, Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Αττικής) καθώς και η ανακαίνιση της υφιστάμενης στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου (για την ανακαίνιση με προϋπολογισμό 37,1 εκατ. ευρώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία διαγωνιστικής διαδικασίας με το οικείο εκπαιδευτικό ίδρυμα να επιδιώκει να πάρει συμβούλους για το έργο).
Προ ημερών, όπως αποκάλυψε το insider.gr, έγινε εξ αρχής ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του έργου «Ανέγερση Φοιτητικών Εστιών στις Πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με ΣΔΙΤ», ύψους 84,95 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, σε 4 περιοχές αρμοδιότητάς του, ειδικότερα σε Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Πτολεμαΐδα. Για τον σκοπό αυτό, το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος (αρχές Σεπτεμβρίου), με την ημερομηνία, όμως, να μεταφέρεται για τις 4 Οκτωβρίου μετά την διατύπωση σχετικών αιτημάτων από ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς.
Για το Πανεπιστήμιο Κρήτης (προϋπολογισμός ανάπτυξης έργου 206,6 εκατ.) ανάδοχος είναι η Intrakat. Η εκτίμηση είναι ότι η σύμβαση θα μπορεί να υπογραφεί εντός του 2024. Ανάδοχος, επίσης η Intrakat, έχει αναδειχθεί και για τη εστία του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας (113,6 εκατ.), με τις διαδικασίες να θεωρούνται λιγότερο ώριμες σε σχέση με της Κρήτης.