Τελευταία ενημέρωση 14:30
Φωτιά φαίνεται πως έχει πάρει το άνοιγμα short θέσεων ενός πολύ δυνατού risk off τις τελευταίες ημέρες με τους long να περιορίζουν προς ώρας τις θέσεις τους και τους short να πιέζουν ασφυκτικά τις αγορές σε κάθε κατηγορία περιουσιακό στοιχείο. Βέβαια οι τόσο απότομες και δυνατές στροφές και εναλλαγές μπορεί να κρύβουν αντίθετες κινήσεις ικανές να δημιουργήσουν μέχρι και συνθήκες short squeeze...
Από Bitcoin (απώλειες άνω του 10%), μέχρι μετοχές, πετρέλαιο, χρυσό. Τα CDS σε Ευρώπη και ΗΠΑ ενισχύονται σημαντικά. Μόνο τα ομόλογα καταγράφουν κέρδη και αυτά σε επιλεγμένες ζώνες. Ο δείκτης Nikkei βυθίστηκε σήμερα γράφοντας απώλειες μέχρι και πάνω από 14%. Το αίσθημα πανικού είναι κυρίαρχο πλέον και κανείς δε γνωρίζει που θα σταματήσει όλο αυτό και αν θα ενεργοποιηθούν και που οι αγοραστές. Ενδεικτικό πως ο δείκτης VIX εκτοξεύεται σύμφωνα με τα futures κατά 42% ξεπερνώντας τις 31 μονάδες.
Το ΧΑ γκρεμίζεται ανοίγοντας με νέο μεγάλο πτωτικό gap και απώλειες που ξεπερνούν το 4,6%. Ο Γενικός Δείκτης βουλιάζει κατά 5,94% στις 1.3645,84 μονάδες σπάζοντας μια σειρά μεγάλων στηρίξει από τις 1.400 μονάδες και 1.380. Ο FTSE 25 διολισθαίνει κατά 6,11% στις 3.257,45 μονάδες με τον τραπεζικό στο -8% και στις 1.154,37 μονάδες.
Ξεπούλημα άνευ όρων με τη Eurobank στο -8,6% και στα 1,87 ευρώ την ΕΤΕ στο -6,67% και τα 7,168 ευρώ και την Πειραιώς στο -8,72% και τα 3,495 ευρώ. Κατά σχεδόν 7,8% βουλιάζει και η Alpha Bank στα 1,50 ευρώ. Στο -6,21% η Metlen και 32,66 ευρώ, με τη ΔΕΗ στο -7,51% και τα 10,34 ευρώ, τα διυλιστήρια στο -6% κοντά τον ΟΠΑΠ στο -5,41% και την Τιτάν στο -7,89%. Βαριές απώλειες για Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Optima, Cenergy, OTE.
Πιο περιορισμένες απώλειες καταγράφουν μόνο η ΕΕΕ στο -1,69% και η ΤΕΝΕΡΓ στο -1,36%.
Όπως επισημαίνει ο Συμεών Μαυρουδής της Fast Finance, «η συμπεριφορά των επενδυτών τόσο στην Αθήνα όσο και παγκοσμίως μπορεί να δικαιολογηθεί σε αδρές γραμμές από δύο συνιστώσες. Η μία έχει να κάνει με την ανάφλεξη της γεωστρατηγικής κρίσης στη Μ. Ανατολή, ή έστω τις αυξημένες πιθανότητες για κάτι τέτοιο.
Με άμεσες προεκτάσεις στην τιμή του πετρελαίου και το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες πληθωριστικές πιέσεις λόγω της βαριάς στάθμισης των τιμών των πετρελαιοειδών στους αντίστοιχους μακροοικονομικούς δείκτες των μεγάλων οικονομιών. Η δεύτερη έχει να κάνει με τα νέα δεδομένα στις ΗΠΑ σχετικά με την αγορά εργασίας, που υποδεικνύει μια κλίση προς υφεσιακό περιβάλλον, και εκθέτει τη Fed σε λάθος χειρισμό ως προς την παράταση να παρέμβει στα επιτόκιά της.
Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών IFTA «η ανάφλεξη της έντασης στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη αποδυνάμωση της αμερικάνικης Οικονομίας και τις προϋπάρχουσες "υπεραγορασμένες" συνθήκες των Χρηματιστηρίων ρίχνουν "λάδι στη φωτιά" του πανικόβλητου "αδειάσματος μετοχών" ανά τον πλανήτη.
Εκτιμούμε ότι οι μεγάλες Αγορές "έψαχναν" τις αφορμές που θα δικαιολογούσαν μία διόρθωση των κεφαλαιοποιήσεων από υψηλά επίπεδα τα οποία... "έβγαζαν μάτι". Οι magnificent seven ("υπέροχες 7") μετοχές υψηλής τεχνολογίας που οδήγησαν το ράλι στη Wall Street και στον κόσμο μοιάζουν αυτές τις ώρες... κακάσχημες. Ασφαλώς, ουδείς μπορούσε να προβλέψει τις ακριβείς συνισταμένες του εν εξελίξει κραχ, αρκετοί όμως είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για... αναταράξεις. Αυτή η "Μαύρη Δευτέρα" θα περάσει στα βιβλία της χρηματιστηριακής Ιστορίας, με το ημερήσιο -13% του ιαπωνικού δείκτη Νικκέι να... "κλείνει σπίτια".
Δεδομένων των συνθηκών, "ρηχές" και εκ φύσεως έντονα συναισθηματικές Αγορές όπως το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν μπορούν να παραμείνουν σε ισορροπία.
Καθώς σύμφωνα με το θυμόσοφο "όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια", τα ελληνικά χαρτοφυλάκια καλούνται να εφαρμόσουν στρατηγικές διαχείρισης ρίσκου ώστε να πληγούν όσο το δυνατόν λιγότερο από τις όποιες υποτιμήσεις-αναπροσαρμογές τιμών διαδραματίζονται.
Ποιος γνωρίζει το πότε αλλά οι Αγορές θα δώσουν και πάλι στους Επενδυτές ευκαιρίες επικερδούς (επαν)εισόδου στα μετοχολόγια των εισηγμένων. Όμως για την ώρα, καθώς οι διαγραμματικές στηρίξεις "έχουνε πάει περίπατο", συμμεριζόμαστε τη χρηματιστηριακή ρήση "μην πιάνεις το μαχαίρι όταν πέφτει», όπως καταλήγει ο Π. Στεριώτης.