Βυθίζεται το Χρηματιστήριο - Βίαιο ξεπούλημα σε τράπεζες με απώλειες άνω του 6%

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βυθίζεται το Χρηματιστήριο - Βίαιο ξεπούλημα σε τράπεζες με απώλειες άνω του 6%
Αιματοκύλισμα στις αγορές διεθνώς. Γκρέμισμα κατά 66,60 μονάδες για τον ΓΔ σε μια μόλις συνεδρίαση. Βουλιάζουν οι τράπεζες και οι δεικτοβαρείς μετοχές.

Τελευταία ενημέρωση 13:09

Φωτιά φαίνεται πως έχει πάρει το άνοιγμα short θέσεων ενός πολύ δυνατού risk off τις τελευταίες ημέρες με τους long να περιορίζουν προς ώρας τις θέσεις τους και τους short να πιέζουν ασφυκτικά τις αγορές σε κάθε κατηγορία περιουσιακό στοιχείο. Βέβαια οι τόσο απότομες και δυνατές στροφές και εναλλαγές μπορεί να κρύβουν αντίθετες κινήσεις ικανές να δημιουργήσουν μέχρι και συνθήκες short squeeze...

Από Bitcoin (απώλειες άνω του 10%), μέχρι μετοχές, πετρέλαιο, χρυσό. Τα CDS στην Ευρώπη ενισχύονται σημαντικά. Μόνο τα ομόλογα καταγράφουν κέρδη και αυτά σε επιλεγμένες ζώνες. Ο δείκτης Nikkei βυθίστηκε σήμερα γράφοντας απώλειες μέχρι και πάνω από 14%. Το αίσθημα πανικού είναι κυρίαρχο πλέον και κανείς δε γνωρίζει που θα σταματήσει όλο αυτό και αν θα ενεργοποιηθούν και που οι αγοραστές. Ενδεικτικό πως ο δείκτης VIX εκτοξεύεται σύμφωνα με τα futures κατά 42% ξεπερνώντας τις 31 μονάδες.

Το ΧΑ γκρεμίζεται ανοίγοντας με νέο μεγάλο πτωτικό gap και απώλειες που ξεπερνούν το 4,6%. Ο Γενικός Δείκτης βουλιάζει κατά 4,6% στις 1.365,01 μονάδες σπάζοντας μια σειρά μεγάλων στηρίξει από τις 1.400 μονάδες και 1.380. Ο FTSE 25 διολισθαίνει κατά 4,61% στις 3.319,51 μονάδες με τον τραπεζικό στο -6,18%, έχοντας δει και επίπεδα άνω του 7% σε απώλειες.

Ξεπούλημα άνευ όρων με τη Eurobank στο -7,47% και στα 1,894 ευρώ την ΕΤΕ στο -4,66% και τα 7,322 ευρώ και την Πειραιώς στο -6,14% και τα 3,594 ευρώ. Κατά σχεδόν 7% βουλιάζει και η Alpha Bank στα 1,512 ευρώ. Στο -5,13% η Metlen και 33,32 ευρώ, με τη ΔΕΗ στο -6,08% και τα 10,50 ευρώ, τα διυλιστήρια στο -4,5% τον ΟΠΑΠ στο -4,9% και την Τιτάν στο 5,88%. Βαριές απώλειες για Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Optima, Cenergy, OTE.

Πιο περιορισμένες απώλειες καταγράφουν μόνο η ΕΕΕ στο -1,26% και η ΤΕΝΕΡΓ στο -1,62%. Όπως επισημαίνει ο Συμεών Μαυρουδής της Fast Finance, «η συμπεριφορά των επενδυτών τόσο στην Αθήνα όσο και παγκοσμίως μπορεί να δικαιολογηθεί σε αδρές γραμμές από δύο συνιστώσες. Η μία έχει να κάνει με την ανάφλεξη της γεωστρατηγικής κρίσης στη Μ. Ανατολή, ή έστω τις αυξημένες πιθανότητες για κάτι τέτοιο.

Με άμεσες προεκτάσεις στην τιμή του πετρελαίου και το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες πληθωριστικές πιέσεις λόγω της βαριάς στάθμισης των τιμών των πετρελαιοειδών στους αντίστοιχους μακροοικονομικούς δείκτες των μεγάλων οικονομιών. Η δεύτερη έχει να κάνει με τα νέα δεδομένα στις ΗΠΑ σχετικά με την αγορά εργασίας, που υποδεικνύει μια κλίση προς υφεσιακό περιβάλλον, και εκθέτει τη Fed σε λάθος χειρισμό ως προς την παράταση να παρέμβει στα επιτόκιά της.

Τα παραπάνω απετέλεσαν την αφορμή για ένα γενικευμένο sell off, που οδήγησε σε έντονες ρευστοποιήσεις και κινδυνολογία, ειδικότερα προς το τέλος της εβδομάδας. Κι όμως, αν αναλύσει κάποιος βαθύτερα, θα παρατηρήσει ότι προς το παρόν αποκλείεται μια κλιμάκωση». «Εστιάζοντας στο ελληνικό Χρηματιστήριο, η συναλλακτική δραστηριότητα της Παρασκευής ήταν ομολογουμένως μεγάλη, στα 120 εκατ. ευρώ, με τα 117 εξ αυτών να περνούν απευθείας από το ταμπλό, ενδεικτικό της ανησυχίας των επενδυτών που αποφάσισαν συντονισμένα να ρευστοποιήσουν σε αυτά τα επίπεδα.

Ο Γενικός μας Δείκτης επέστρεψε άμεσα στην περιοχή όπου οριοθετείται η ανοδική τάση και πέριξ των 1430 μονάδων, ένα κρίσιμο επίπεδο που θα δείξει και τις ανοχές των μεσοπρόθεσμων. Επιμέρους, πολλά χαρτιά συντήρησαν την ανοδικότητά τους, απόρροια της -ούτως ή άλλως- ανθεκτικής εικόνας των τελευταίων πολλών εβδομάδων», όπως συμπληρώνει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε συναγερμό το Ισραήλ για ιρανικά αντίποινα - Χτύπημα εντός 48 ωρών «βλέπουν» οι ΗΠΑ

Σε bear market το Τόκιο: Εφιάλτης της «Μαύρης Δευτέρας» του 1987 για Nikkei - Καταβαράθρωση 12,4%

gazzetta
gazzetta reader insider insider