Σε bear market το Τόκιο: Εφιάλτης της «Μαύρης Δευτέρας» του 1987 για Nikkei - Καταβαράθρωση 12,4%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε bear market το Τόκιο: Εφιάλτης της «Μαύρης Δευτέρας» του 1987 για Nikkei - Καταβαράθρωση 12,4%
Πτώση του Nikkei κατά 12,4% στο κλείσιμο, η μεγαλύτερη σε μονάδες στην ιστορία του δείκτη

Τελευταία ενημέρωση 09:51

«Μαύρη» ημέρα για τον ιαπωνικό Nikkei 225 η Δευτέρα, καθώς το ραγδαίο sell-off στα ασιατικά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, διευρύνοντας τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, με φόντο ζωηρές ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία και άνοδο του γεν. Η κατιούσα οφείλεται εν μέρει και στις ανησυχίες πως οι ΗΠΑ ίσως οδεύουν προς ύφεση, εκτιμώντας ότι τα επιτόκια θα πρέπει να μειωθούν γρήγορα για να σωθεί η ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα, οι traders αναμένουν κρίσιμα οικονομικά στοιχεία τόσο από την Κίνα όσο και από την Ταϊβάν σε συνδυασμό με κομβικές αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών σε Αυστραλία και Ινδία. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ιαπωνία ηγήθηκε των απωλειών με τον Nikkei 225 να διολισθαίνει 12,40% στις 31.458 μονάδες στη χειρότερη ημέρα του από το χρηματιστηριακό κραχ το Οκτωβρίου 1987 και την Black Monday, οπισθοχωρώντας κατά περίπου 4.400 μονάδες στη διάρκεια της συνεδρίασης και σπάζοντας το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του. Ο Nikkei διέγραψε επίσης όλα τα κέρδη του μέχρι στιγμής φέτος, κινούμενος σε θέση απώλειας για το τρέχον έτος.

Ο ευρύτερος δείκτης Topix έχασε 12,23% στις 2.227,15 μονάδες. Η ισοτιμία του δολαρίου κατέγραψε πτώση 2,2% σε σχέση με το ιαπωνικό γεν στα 143,10 γεν, ενώ η ισοτιμία του ευρώ έναντι του ιαπωνικού νομίσματος έπεσε κατά 1,9% στα 156,35 γεν. Η ισοτιμία του ευρώ παρέμεινε σταθερή έναντι του δολαρίου στο 1,0934 δολάριο.

Στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex σημείωνε γύρω πτώση κατά 8,43% στις 19.813,83 μονάδες καθώς η γιγάντια εταιρεία μικροεπεξεργαστών TSMC έχανε 9,52%, ενώ ο KOSPI στη Σεούλ κατέγραφε πτώση 8,09% στις 2.459,81 μονάδες, με τις συναλλαγές να διακόπτονται από το αυτόματο σύστημα του χρηματιστηρίου για να περιοριστεί η αστάθεια.

Ο Nikkei και ο Topix εισήλθαν επίσημα σε bear market, έχοντας υποχωρήσει σχεδόν 20% από τα ιστορικά υψηλά τους στις 11 Ιουλίου. Η πτώση της Δευτέρας ακολουθεί την βουτιά της Παρασκευής όταν οι δύο βασικοί ιαπωνικοί δείκτες, απώλεσαν άνω του 5% και 6%, αντίστοιχα. Στα κόκκινα με -2,54% κινείται ο ASX στις 7.741 μονάδες.

Παράλληλα, ήπια πτώση 0,23% κατέγραψε ο Hang Seng στις 16.903 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 2.909 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Topix σημείωσε τη χειρότερη μέρα του εδώ και οκτώ χρόνια, ενώ για τον Nikkei ήταν η πιο αδύναμη επίδοση από τον Μάρτιο του 2020.

To sell off στις αγορές όλου του κόσμου έχει προκληθεί μετά τις απογοητευτικές επιδόσεις της Wall Street την Παρασκευή, υπό το φόβο μίας ύφεσης στην αμερικανική οικονομία. Η επιβράδυνση της αύξησης της απασχόλησης, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, που έχει προκαλέσει μαζικά «πυρά» εναντίον της, έχουν προκαλέσει φόβο στο επενδυτικό κοινό ανά την υφήλιο.

Η έκθεση για την απασχόληση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή έδειξε ότι οι εταιρείες πρόσθεσαν 114.000 θέσεις εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου τον περασμένο μήνα, σημαντικά χαμηλότερα από τη μέση αύξηση κατά 215.000 τους τελευταίους 12 μήνες. Παράλληλα, την Τετάρτη η Fed επέλεξε να μην μειώσει το επιτόκιο αναφοράς της, το οποίο παραμένει σε υψηλό 23 ετών από 5,25% έως 5,5% από τον περασμένο Ιούλιο. H μείωση μάλιστα που όλοι οι αναλυτές προσδοκούσαν για τον Σεπτέμβριο δε φαίνεται σίγουρη. Έτσι, οι δείκτες στη Wall Street «βυθίστηκαν» πέριξ του 2%, με τον S&P μάλιστα να «χτυπάει» αρνητικές επιδόσεις διετίας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Caixin, ο τομέας των υπηρεσιών της Κίνας επεκτάθηκε με ταχύτερο ρυθμό τον Ιούλιο, με τον PMI της χώρας να σκαρφαλώνει στο 52,1 τον Ιούλιο, από 51,2 τον Ιούνιο. Η έρευνα της Caixin ανέφερε ότι η επιτάχυνση της ανάπτυξης οφείλεται στην ταχύτερη ανάπτυξη των νέων επιχειρήσεων, «υποστηριζόμενη από τη συνεχή βελτίωση των υποκείμενων συνθηκών ζήτησης και την επέκταση των προσφερόμενων υπηρεσιών».

Εξάλλου, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας ξεκινά τη Δευτέρα τη διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της, με οικονομολόγους να αναμένουν πως τα επιτόκια θα διατηρηθούν αμετάβλητα στο 4,35%. Προσοχή δίδεται και στο τι θα αναφέρει η RBA, εάν δηλαδή εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider