Σε συναγερμό το Ισραήλ για ιρανικά αντίποινα - Χτύπημα εντός 48 ωρών «βλέπουν» οι ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε συναγερμό το Ισραήλ για ιρανικά αντίποινα - Χτύπημα εντός 48 ωρών «βλέπουν» οι ΗΠΑ
Φόβοι για νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. «Ακλόνητη υποστήριξη» της Ουάσιγκτον στο Τελ Αβίβ - Τι εξετάζει η Τεχεράνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε τους ομολόγους του από τις χώρες της G7 ότι η Ουάσιγκτον εκτιμά πως μία ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες, αναφέρει το Axios, επικαλούμενο πηγές που ενημερώθηκαν σχετικά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μπλίνκεν είχε επικοινωνία με τους ομολόγους του εν μέσω προσπαθειών των ΗΠΑ να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή και να αποτρέψουν την έκρηξη ολοκληρωτικού πολέμου.

Καθώς οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι μία ιρανική επίθεση είναι αναπόφευκτη μετά τη δολοφονία κορυφαίων αξιωματούχων της Χεζμπολάχ και της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα, ο Μπλίνκεν φέρεται να επισήμανε ότι η άσκηση πίεσης στην Τεχεράνη με σκοπό να περιορίσει την επίθεσή της είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο περιφερειακός πόλεμος.

Ο Μπλίνκεν ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο της σχεδιαζόμενης ιρανικής επίθεσης, σύμφωνα πάντα με το Axios, αλλά εκτιμά ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από τη Δευτέρα.

«Το Ιράν φέρεται να απέρριψε τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των αραβικών χωρών να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, ενώ το Ισραήλ προετοιμάζεται για επίθεση από την Ισλαμική Δημοκρατία και τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη, λέγοντας ότι θα χτυπήσουν τη χώρα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πόλεμο», ανέφερε χθες Κυριακή η Wall Street Journal.

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο επίθεσης υπό την ηγεσία του Ιράν, η οποία θα περιλαμβάνει την εκτόξευση πυραύλων κατά του Ισραήλ κατά τη διάρκεια πολλών ημερών, σύμφωνα με κυριακάτικο δημοσίευμα του NBC, το οποίο επικαλείται ανώνυμο ισραηλινό αξιωματούχο.

«Ακλόνητη υποστήριξη» των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν από την πλευρά του, επαναβεβαίωσε χθες Κυριακή, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, την «ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ» στην «ασφάλεια του Ισραήλ» και στην υπεράσπισή του σε περίπτωση επίθεσης του Ιράν, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις «κινήσεις» των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων — η Ουάσιγκτον στέλνει περισσότερα πολεμικά πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή, για την προστασία στρατευμάτων των ΗΠΑ που έχουν αναπτυχθεί εκεί, για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ισραήλ, καθώς και για την αποτροπή κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή —, πάντα σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Ο Όστιν, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τάχθηκε σθεναρά υπέρ της σύναψης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα επέτρεπε να απελευθερωθούν όμηροι που εξακολουθούν να κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων φυλακισμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για αυτή παραμένουν σε αδιέξοδο για μήνες.

Κλιμάκωση της έντασης

Η ένταση κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο μετά τον θάνατο του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη την περασμένη Τετάρτη και κορυφαίου στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της λιβανικής Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, λίγες ώρες νωρίτερα, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. Και στις δύο περιπτώσεις, το Ιράν, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ κατηγόρησαν το Ισραήλ.

Το Ιράν και οι σύμμαχοί του στην περιφέρεια απείλησαν πως θα προχωρήσουν σε αντίποινα, ωστόσο παραμένει ασαφές τόσο το πότε, όσο και το πώς. Η ιρανική ηγεσία και η Χεζμπολάχ διεμήνυσαν πάντως πως θα τα εξαπολύσουν εντός «ημερών».

Εν αναμονή των αντιποίνων, διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων, η Aegean Airlines, ο όμιλος Lufthansa, η Delta και η United, ανέστειλαν τις πτήσεις από και προς το Ισραήλ.

Παράλληλα, οι εκκλήσεις στους ξένους υπηκόους να φύγουν από τον Λίβανο πολλαπλασιάστηκαν την Κυριακή, εξαιτίας των φόβων ότι θα υπάρξει στρατιωτική κλιμάκωση. Ωστόσο, αεροπορικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Lufthansa, η Kuwait Airways και η Qatar Airways, ανακοίνωσαν πως ανέστειλαν τις συνδέσεις και με την πρωτεύουσα του Λιβάνου, στο αεροδρόμιο της οποίας, είχαν σχηματιστεί ατελείωτες ουρές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η καταιγίδα Ντέμπι ενισχύεται σε τυφώνα κι απειλεί τη δυτική ακτή της Φλόριντας

Η ΕΕ «δεν μπορεί να αναγνωρίσει» τη νίκη Μαδούρο στη Βενεζουέλα

Σε bear market το Τόκιο: Εφιάλτης της «Μαύρης Δευτέρας» του 1987 για Nikkei - Καταβαράθρωση 12,4%

gazzetta
gazzetta reader insider insider