Σε χαμηλό εξαμήνου οι ευρωαγορές: Κύμα ρευστοποιήσεων - Βαρίδι η τεχνολογία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε χαμηλό εξαμήνου οι ευρωαγορές: Κύμα ρευστοποιήσεων - Βαρίδι η τεχνολογία
Απώλειες σχεδόν 3% στο Μιλάνο - Ισχυρές πιέσεις σε όλους τους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες και μαζικό ξεπούλημα.

Τελευταία ενημέρωση 12:34

Σε βαθύ «κόκκινο» διαπραγματεύονται και τη Δευτέρα οι ευρωαγορές, χορεύοντας στα «βήματα» του παγκοσμίου sell off που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, με ισχυρές απώλειες στους δείκτες, εν μέσω των διευρυμένων ανησυχιών που επικρατούν διεθνώς για επικείμενη ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 2,30% στις 486,41 μονάδες, σχεδόν σε χαμηλό εξαμήνου (σσ: από τις 13 Φεβρουαρίου) τις τεχνολογικές μετοχές να ηγούνται των απωλειών με πτώση 5%, ακολουθούμενες από τις τράπεζες με βουτιά 4,7%. Ο δείκτης οδεύει επίσης προς τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του μέσα σε 2,5 χρόνια. Ο Euro Stoxx 50 αποδυναμώνεται 3% στις 4.496 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX χάνει 2,22% στις 17.269 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 διολισθαίνει 1,97%, στις 7.108 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει πτώση 2,16% στις 7.999 μονάδες. Ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει απώλειες 2,89% στις 31.095 μονάδες, ενώ στο -2,58% κινείται ο IBEX 35, στις 10.397 μονάδες.

To sell off στις αγορές όλου του κόσμου έχει προκληθεί μετά τις απογοητευτικές επιδόσεις της Wall Street την Παρασκευή, υπό το φόβο μίας ύφεσης στην αμερικανική οικονομία. Η επιβράδυνση της αύξησης της απασχόλησης, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, που έχει προκαλέσει μαζικά «πυρά» εναντίον της, έχουν προκαλέσει φόβο στο επενδυτικό κοινό ανά την υφήλιο.

Η έκθεση για την απασχόληση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή έδειξε ότι οι εταιρείες πρόσθεσαν 114.000 θέσεις εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου τον περασμένο μήνα, σημαντικά χαμηλότερα από τη μέση αύξηση κατά 215.000 τους τελευταίους 12 μήνες. Παράλληλα, την Τετάρτη η Fed επέλεξε να μην μειώσει το επιτόκιο αναφοράς της, το οποίο παραμένει σε υψηλό 23 ετών από 5,25% έως 5,5% από τον περασμένο Ιούλιο. H μείωση μάλιστα που όλοι οι αναλυτές προσδοκούσαν για τον Σεπτέμβριο δε φαίνεται σίγουρη.

«Πρόκειται για μια αρκετά δραματική αλλαγή στο αφήγημα, η οποία δείχνει ότι μεγάλο μέρος από τις πρόσφατες τάσεις στηρίχθηκε στις προσδοκίες για μια ήπια προσγείωση των ΗΠΑ», εξηγεί στο Bloomberg ο Τσάρου Κανάνα, αναλυτής της Saxo Bank. «Όσο περισσότερο αμφισβητείται το σενάριο της ομαλής προσγείωσης των ΗΠΑ, τόσο μεγαλύτερη διόρθωση θα μπορούσαμε να δούμε στις μετοχές» πρόσθεσε.

Η διεθνής πτώση των μετοχών αντανακλά τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τα ερωτήματα για το εάν η τεχνητή νοημοσύνη θα αποδειχθεί τόσο αποδοτική όσο λέγεται. Η Goldman Sachs αύξησε τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ το επόμενο έτος στο 25% από 15%, αν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν λόγοι να μην φοβόμαστε μια ύφεση.

Εν τω μεταξύ, για νέα διόρθωση οδεύει σήμερα η αμερικανική αγορά, με τα futures του Dow Jones να υποχωρούν πλέον των 250 μονάδων ενώ αυτά του τεχνολογικού Nasdaq κινούνται 5% χαμηλότερα. Το πετρέλαιο υποχωρεί 1% στα 72,8 δολάρια το βαρέλι στο NYMEX σε χαμηλό 7μήνου, ενώ έντονες πιέσεις δέχονται και τα κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να χάνει σχεδόν 15%, υποχωρώντας στα 50.504 δολάρια και το Ethereum να καταγράφει συντριπτικές απώλειες 18,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βυθίζεται το Χρηματιστήριο - Βίαιο ξεπούλημα σε τράπεζες με απώλειες άνω του 6%

Σε χαμηλό 7 μηνών το πετρέλαιο

Κρυπτονομίσματα: Το selloff αφάνισε αξία 270 δισ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider