Ισχυρή πτώση για τα futures της Wall Street στον ρυθμό του διεθνούς sell off

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρή πτώση για τα futures της Wall Street στον ρυθμό του διεθνούς sell off
Στην κίνηση των futures, ο Dow Jones υποχωρεί 2,14% στις 39.024 μονάδες, ο S&P 500 διολισθαίνει 3,15% στις 5.206 μονάδες και ο Nasdaq αποδυναμώνεται 4,70% στις 17.684 μονάδες.

Τελευταία ενημέρωση 15:11

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν τα αμερικανικά futures στην Wall Street τη Δευτέρα, συμπαρασυρόμενα καθοδικά από το εκτεταμένο sell off που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα. Η αγωνία της αγοράς μήπως επιστρέφει το σενάριο της ύφεσης για την αμερικανική οικονομία έχει βαρέσει «κόκκινο» ενώ ολοένα και μεγαλώνουν οι αμφιβολίες για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στα κέρδη των μεγάλων εταιρειών.

Υπό αυτό το πρίσμα, στην κίνηση των futures, ο Dow Jones υποχωρεί 2,28% στις 38.971 μονάδες, ο S&P 500 διολισθαίνει 3,26% στις 5.201 μονάδες και ο Nasdaq αποδυναμώνεται 4,70% στις 17.685 μονάδες. Η Wall Street έρχεται από μια βάναυση εβδομάδα που ο Dow έχασε 1,51%, ο S&P 500 -1,81% και ο Nasdaq -2,45%. Ζήτηση είχαν τα κρατικά ομόλογα, με τις αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς να διαμορφώνονται στο 3,723%, σε χαμηλότερο 1,5 έτους (σσ: από τα μέσα του 2023).

Η έκθεση του υπουργείου απασχόλησης των ΗΠΑ που ανακοίνωσε αύξηση πολύ χαμηλότερη των προσδοκιών για τις νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, πυροδότησε κύμα ρευστοποιήσεων. Συγκεκριμένα, οι καταστάσεις μισθοδοσίας -εκτός του γεωργικού τομέα- αυξήθηκαν κατά 114.000 τον Ιούλιο, από το καθοδικά αναθεωρημένο μέγεθος των 179.000 τον Ιούνιο, απογοητεύοντας τους οικονομολόγους που ανέμεναν αύξηση κατά 185.000. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας ενισχύθηκε στο 4,3%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε αυτή τη διορθωτική περίοδο, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η τάση της bull market είναι ανέπαφη», εκτιμά ο Κιθ Λέρνερ, συν-διευθυντής επενδύσεων στην Truist Wealth, μιλώντας στο «Closing Bell» του CNBC. «Απλώς θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ξεπεράσουμε αυτό το δύσκολο διάστημα μιας κατά τα άλλα σύντομης κατιούσας περιόδου» πρόσθεσε.

Ο κλάδος τεχνολογίας, τα μεγαλύτερα ονόματα του οποίου γνώρισαν ένα ξέφρενο ράλι μέχρι τον Ιούνιο, βυθίστηκε σε διόρθωση, διαγράφοντας περίπου 3 τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή του σε λιγότερο από ένα μήνα. Είναι μόλις μια ασταθής εβδομάδα σε ένα χρόνο ανάληψης επικού ρίσκου και η Fed δεν είναι, όπως φάνηκε, διατεθειμένη να αντιδράσει υπερβολικά στα data ενός μηνός. Όμως τώρα, οι διαχειριστές κεφαλαίου αντισταθμίζουν ξαφνικά τα πάντα, από τον κίνδυνο μιας ήπιας υποχώρησης των μετοχών έως μία γενικευμένη κρίση. Οι διαχειριστές κεφαλαίου που έχουν αποκομίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε εύκολα κέρδη καθοδηγώντας τις πιο «καυτές» τάσεις στις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, δέχονται πλήγμα.

Η μέχρι πρότινος αδιανόητη μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα το Σεπτέμβριο έγινε γρήγορα το βασικό σενάριο για μια ομάδα τραπεζών της Wall Street που ξαφνικά θεωρούν ότι ο Πάουελ καθυστέρησε πολύ να δράσει. Τα στοιχεία για την απασχόληση του Ιουλίου ήταν από τα χειρότερα από την πανδημία, όπως ακριβώς και η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ που γνώρισε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση σε διάρκεια οκτώ μηνών. Τα στοιχεία για την απασχόληση στέλνουν προειδοποιητικά σήματα ότι η αμερικανική οικονομία δεν έχει τη δυνατότητα να τρέξει με γρήγορους ρυθμούς και ενισχύουν το σενάριο της μείωσης των επιτοκίων από την Fed στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Τσάρλι Ρίπλεϊ της Allianz Investment Management.

Αυτό που τροφοδότησε τις ρευστοποιήσεις ήταν ο φόβος ότι ο Πάουελ έσφαλε την Τετάρτη, δηλώνοντας ότι η μείωση των επιτοκίων «δεν είναι στα χαρτιά» πριν από το Σεπτέμβριο. Οι traders προεξοφλούν τώρα μια μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στη συνεδρίαση της Fed στις 18 Σεπτεμβρίου ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Οι οικονομολόγοι της Citigroup αναμένουν μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο και κατά 25 μονάδες βάσης το Δεκέμβριο, αφού προηγουμένως περίμεναν και στις τρεις αυτές συνεδριάσεις μειώσεις των 25 μονάδων βάσης. Εν συνεχεία, η Fed θα μειώνει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίαση έως τα μέσα του 2025, για να φέρει το επιτόκιο στο 3% έως 3,25%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε χαμηλό εξαμήνου οι ευρωαγορές: Στο «τιμόνι» οι πωλητές - Βαρίδι η τεχνολογία

Γκρεμίζεται το Χρηματιστήριο - Βίαιο ξεπούλημα σε τράπεζες με βουτιά 8%

Σε χαμηλό 7 μηνών το πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider