Γενικευμένο sell off στο ΧΑ - Πάνω από 6% απώλειες με εκτόξευση τζίρου - Αιματοκύλισμα σε τράπεζες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γενικευμένο sell off στο ΧΑ - Πάνω από 6% απώλειες με εκτόξευση τζίρου - Αιματοκύλισμα σε τράπεζες
Κανείς δε θέλει να πιάσει το μαχαίρι που πέφτει...! Αιμορραγία στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Βουτιά κοντά 100 μονάδων για τον ΓΔ. Στο -7,56% οι τράπεζες. «Καπνός» σχεδόν 6 δισ. κεφαλαιοποίησης από την ελληνική αγορά.

Τελ. ενημέρωση 17:20

Κανείς δε θέλει να πιάσει το μαχαίρι που πέφτει...! Οι αγορές μετοχών, κρυπτονομισμάτων, εμπορευμάτων, τα πάντα, πλην ομολόγων βάφονται κόκκινα και από το κλίμα ευφορίας μεταπηδάμε στο μαζικό ξεφόρτωμα μετοχών.

Η χειρότερη εικόνα που παρουσίασαν οι αιτήσεις ανεργίας, ο δείκτης μεταποίησης ISM και οι απογοητευτικές ανακοινώσεις για τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Ιούλιο, δημιουργούν αίσθημα αμφιβολίας στους επενδυτές σχετικά με τις πιθανότητες ενός «soft» ή «no landing» σεναρίου, αλλά και για το αν η Fed έχει καθυστερήσει υπερβολικά το κύκλο χαλάρωσης της πολιτικής της.

Οι παραπάνω λόγοι αποτελούν τους «κράχτες» της διόρθωσης και όχι τις πραγματικές αιτίες, μιας και η αμερικανική οικονομία έχει επιδείξει πολύ υψηλές αντοχές και δυναμική σε ένα τοπίο γεμάτο αβεβαιότητες και ρίσκα. Συνεπώς ένας μήνας πιο αδύναμων οικονομικών στοιχείων δεν είναι ικανός να πυροδοτήσει τέτοιου επιπέδου ανησυχίες και δη τόσο άμεσα. Αυτό που ευθύνεται για την απότομη διόρθωση της αμερικανικής αγοράς και συνάμα και των υπολοίπων που παίρνουν γραμμή είναι η υπερτοποθέτηση στα mega caps τεχνολογίας και στις «Magnificent 7». Οι αγορές έχουν δώσει απίστευτα κέρδη εδώ και πολλούς μήνες δίχως να μεσολαβήσει μια σοβαρή διορθωτική κίνηση που θα προκαλέσει το αίσθημα «φόβου».

Επιπλέον, η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες δεν προχωρούν σε έκτακτες κινήσεις παρέμβασης επειδή οι αγορές μετοχών τις «εκβιάζουν» με ένα εβδομαδιαίο sell off ή τις πιέσεις που καταγράφονται στην καμπύλη 2-10 (η απόδοση του αμερικανικού διετούς περνά κάτω από του δεκαετούς για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2022).

Όλες οι αγορές βουλιάζουν παγκοσμίως με την Ασία και τον Nikkei να αιμορραγούν σήμερα με απώλειες 12,23% και 2.227,15 μονάδες λόγω της ισχυροποίησης του γιεν έναντι του δολαρίου. Οι επενδυτές που τοποθετούνται σε αυτή την αγορά αποχωρούν ξεφορτώνοντας κατά κύματα μετοχές. Το προηγούμενο διάστημα τοποθετούνταν λόγω του αδύναμου νομίσματος και αυτό πλέον άλλαξε.

Ευρύτερα, «φωτιά φαίνεται πως έχει πάρει το άνοιγμα short θέσεων ενός πολύ δυνατού risk off τις τελευταίες ημέρες με τους long να περιορίζουν προς ώρας τις θέσεις τους και τους short να πιέζουν ασφυκτικά τις αγορές σε κάθε κατηγορία περιουσιακό στοιχείο. Βέβαια οι τόσο απότομες και δυνατές στροφές και εναλλαγές μπορεί να κρύβουν αντίθετες κινήσεις ικανές να δημιουργήσουν μέχρι και συνθήκες short squeeze, όταν καταλαγιάσει ο πανικός και ο φόβος.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών IFTA «η ανάφλεξη της έντασης στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη αποδυνάμωση της αμερικάνικης Οικονομίας και τις προϋπάρχουσες «υπεραγορασμένες» συνθήκες των Χρηματιστηρίων ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» του πανικόβλητου «αδειάσματος μετοχών» ανά τον πλανήτη.

Εκτιμούμε ότι οι μεγάλες Αγορές «έψαχναν» τις αφορμές που θα δικαιολογούσαν μία διόρθωση των κεφαλαιοποιήσεων από υψηλά επίπεδα τα οποία... «έβγαζαν μάτι». Οι magnificent seven («υπέροχες 7») μετοχές υψηλής τεχνολογίας που οδήγησαν το ράλι στη Wall Street και στον κόσμο μοιάζουν αυτές τις ώρες... κακάσχημες. Ασφαλώς, ουδείς μπορούσε να προβλέψει τις ακριβείς συνισταμένες του εν εξελίξει κραχ, αρκετοί όμως είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για... αναταράξεις. Αυτή η «Μαύρη Δευτέρα» θα περάσει στα βιβλία της χρηματιστηριακής Ιστορίας, με το ημερήσιο -13% του ιαπωνικού δείκτη Nikkei 225 να... «κλείνει σπίτια».

Δεδομένων των συνθηκών, «ρηχές» και εκ φύσεως έντονα συναισθηματικές Αγορές όπως το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν μπορούν να παραμείνουν σε ισορροπία.

Καθώς σύμφωνα με το θυμόσοφο «όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια», τα ελληνικά χαρτοφυλάκια καλούνται να εφαρμόσουν στρατηγικές διαχείρισης ρίσκου ώστε να πληγούν όσο το δυνατόν λιγότερο από τις όποιες υποτιμήσεις-αναπροσαρμογές τιμών διαδραματίζονται.

Ποιος γνωρίζει το πότε αλλά οι Αγορές θα δώσουν και πάλι στους Επενδυτές ευκαιρίες επικερδούς (επαν)εισόδου στα μετοχολόγια των εισηγμένων. Όμως για την ώρα, καθώς οι διαγραμματικές στηρίξεις «έχουνε πάει περίπατο», συμμεριζόμαστε τη χρηματιστηριακή ρήση «μην πιάνεις το μαχαίρι όταν πέφτει», όπως καταλήγει ο Π. Στεριώτης.

Στο ταμπλό, οι στηρίξεις έχουν πάει περίπατο με τον ΓΔ να βουλιάζει φτάνοντας μέχρι και στις 1.320,77 μονάδες, προτού κλείσει με απώλειες 6,27% στις 1.341,23 με τον τζίρο να εκτινάσεται πάνω από τα 235 εκατ. ευρώ λόγω του ξεφορτώματος από επενδυτές αλλά και των αγορών που έμπαινα από επενδυτές που περίμεναν μια διόρθωση. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 6,53% στις 3.260,81 μονάδες, με τον τραπεζικό να βουλιάζει κατά 7,56% στις 1.159,77 μονάδες, βλέποντας μέχρι και απώλειες άνω του 10%.

Παράλληλα χτύπησαν κόκκινο τα margin calls επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την αγορά καθώς πανικόβλητοι Έλληνες επενδυτές προσπαθούσαν να κλείσουν θέσεις στα παράγωγα.

Στις τράπεζες ξεπούλημα 9,17% καταγράφηκε στην Πειραιώς φτάνοντας τα 3,478 ευρώ, με την ΕΤΕ στο -6,59% και τα 7,174 ευρώ και την Alpha Bank στο -7,07% και τα 1,512 ευρώ. Στο κόκκινο και η Eurobank που έχασε βίαια τα 2 ευρώ υποχωρώντας στα 1,885 ευρώ με απώλειες 7,74%.

Όλο το ταμπλό βάφτηκε κόκκινο, με την Metlen στο -8,31% και τα 32,20 ευρώ, τη ΔΕΗ στο -6,44% και τα 10,46 ευρώ, τα διυλιστήρια με απώλειες άνω του 6,5%, τον ΟΠΑΠ στο -5,61%, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -7,17% και τα 16,06 ευρώ και τον ΟΤΕ στο -5,07%. Ξεπούλημα και στην Τιτάν που βυθίστηκε κατά 7,28% στα 29,95 ευρώ.

Ανάλογο χαοτικό σκηνικό σε Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, Ελλάκτωρ, Aegean, ενώ προσπάθησαν να μαζέψουν κάπως Cenergy, Σαράντης, ΜΠΕΛΑ. Πιέσεις και στην ΕΕΕ που παρέμενε εκτός του κάδρου πιέσεων στον πρώτο γύρο της συνεδρίασεις κλείνοντας στο -5,3% και στα 31,46 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατάρρευση 10% για το Bitcoin - «Μάχη» για τα 50.000 δολάρια

«Βουτιά» άνω του 2% και χαμηλά έξι μηνών στις ευρωαγορές εν μέσω παγκόσμιου selloff

Σε ρυθμούς ξεπουλήματος και η Wall Street - Πάνω από 1.000 μονάδες χάνει ο Dow, στο -4% ο Nasdaq

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider