Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας την τάση του selloff που έχει πλήξει τις αγορές παγκοσμίως, εν μέσω των διευρυμένων ανησυχιών που επικρατούν διεθνώς για επικείμενη ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε σε χαμηλά έξι μηνών, με απώλειες 2,22% στις 486,80 μονάδες, αφού νωρίτερα βρέθηκε πάνω από 3% χαμηλότερα καθώς οι τεχνολογικές μετοχές «μάζεψαν» τις πρότερες απώλειες με -1%. Όλοι οι επιμέρους κλάδοι ήταν στο «κόκκινο». Ο Euro Stoxx 50 αποδυναμώθηκε 1,49% στις 4.569 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX έχασε 1,73% στις 17.336 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε 1,61%, στις 7.134 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε πτώση 2,04% στις 8.008 μονάδες. Ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε απώλειες 2,27% στις 31.293 μονάδες, ενώ στο -2,34% έκλεισε ο IBEX 35, στις 10.423 μονάδες.
Το sell off στις αγορές όλου του κόσμου έχει προκληθεί μετά τις απογοητευτικές επιδόσεις της Wall Street την Παρασκευή, υπό το φόβο μίας ύφεσης στην αμερικανική οικονομία. Η επιβράδυνση της αύξησης της απασχόλησης, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, που έχει προκαλέσει μαζικά «πυρά» εναντίον της, έχουν προκαλέσει φόβο στο επενδυτικό κοινό ανά την υφήλιο.
«Πρόκειται για μια αρκετά δραματική αλλαγή στο αφήγημα, η οποία δείχνει ότι μεγάλο μέρος από τις πρόσφατες τάσεις στηρίχθηκε στις προσδοκίες για μια ήπια προσγείωση των ΗΠΑ», εξηγεί στο Bloomberg ο Τσάρου Κανάνα, αναλυτής της Saxo Bank. «Όσο περισσότερο αμφισβητείται το σενάριο της ομαλής προσγείωσης των ΗΠΑ, τόσο μεγαλύτερη διόρθωση θα μπορούσαμε να δούμε στις μετοχές» πρόσθεσε.
Η διεθνής πτώση των μετοχών αντανακλά τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τα ερωτήματα για το εάν η τεχνητή νοημοσύνη θα αποδειχθεί τόσο αποδοτική όσο λέγεται. Η Goldman Sachs αύξησε τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ το επόμενο έτος στο 25% από 15%, αν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν λόγοι να μην φοβόμαστε μια ύφεση.