Σε ρυθμούς ξεπουλήματος και η Wall Street - Πάνω από 1.000 μονάδες χάνει ο Dow, στο -4% ο Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ρυθμούς ξεπουλήματος και η Wall Street - Πάνω από 1.000 μονάδες χάνει ο Dow, στο -4% ο Nasdaq
«Βυθίζονται» τα μεγαλύτερα ονόματα της τεχνολογίας. Απώλειες 7% για την Nvidia.

Τελευταία ενημέρωση 18:15

Κατακόρυφη είναι η πτώση των μετοχών στη Wall Street, στα πλαίσια του εκτεταμένου selloff που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και έχει τις ρίζες του στον φόβο των επενδυτών για μία ενδεχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ. Η εν λόγω αγωνία χτυπάει «κόκκινο» ενώ ολοένα και μεγαλώνουν οι αμφιβολίες για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στα κέρδη των μεγάλων εταιρειών.

Το άγριο σφυροκόπημα που σάρωσε τις αγορές, αρχικά στην Ασία, οδήγησε στη χειρότερή ημέρα του ιαπωνικού Nikkei 225 από το χρηματιστηριακό κραχ του 1987, με απώλειες 12%.

Ο δείκτης VIX ή δείκτης φόβου της χρηματιστηριακής αγοράς εκτινάχθηκε στις 64,06 μονάδες στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, προτού σταθεροποιηθεί στις 36,42 μονάδες.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Dow Jones υποχωρεί 2,72% ή 1.081 μονάδες στις 38.650 μονάδες, ο S&P 500 διολισθαίνει 3,26% ή 174,19 μονάδες στις 5.171 μονάδες και ο Nasdaq αποδυναμώνεται 4,06% ή 684,08 μονάδες στις 16.091 μονάδες. Συνεχίζονται οι χαμηλές πτήσεις για τα κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να μειώνεται κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,768%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2023.

Η Wall Street προέρχεται από μια βάναυση εβδομάδα που ο Dow έχασε 1,51%, ο S&P 500 -1,81% και ο Nasdaq -2,45%.

Τα μεγαλύτερα ονόματα της τεχνολογίας που γνώρισαν ξέφρενο ράλι μέχρι τον Ιούνιο, «βυθίζονται» με την Nvidia να καταγράφει απώλειες 7%, και να βρίσκεται 23% κάτω από το πρόσφατο ιστορικό της υψηλό.

Η μετοχή της Apple χάνει πάνω από 5%, μετά την απόφαση του Γουόρεν Μπάφετ να ξεφορτωθεί το ήμισυ του γιγαντιαίου μεριδίου της στην Apple, σε μία κίνηση που αιφνιδίασε. Μεταξύ των «χαμένων» βρίσκεται και η Tesla με πτώση 4%.

Σε άλλα οικονομικά νέα, απότομη ανάκαμψη κατέγραψε για τον Ιούλιο ο τομέας των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, δίνοντας μία «ανάσα» στις ανησυχίες των επενδυτών για ενδεχόμενη ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ.

Το Institute for Supply Management ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι ο δείκτης δραστηριότητας υπηρεσιών του υποχώρησε στο 51,4% τον Ιούλιο από 48,8% τον Ιούνιο, στο χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2020 στην κορύφωση της πανδημίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal ανέμεναν ότι ο δείκτης ISM θα φτάσει στο 50,9%.

Μία ανάγνωση κάτω του 50% θεωρείται θετική για την οικονομία. «Οι περισσότερες επιχειρήσεις είτε παρέμειναν στάσιμες, είτε αναπτύχθηκαν με σταθερό ρυθμό», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, Στιβ Μίλερ.

Οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ ήταν ο βασικός λόγος πίσω από την κατάρρευση των παγκόσμιων αγορών μετά και την απογοητευτική έκθεση για την απασχόληση του Ιουλίου που ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Στην έκθεση του υπουργείου απασχόλησης των ΗΠΑ σημειώθηκε αύξηση πολύ χαμηλότερη των προσδοκιών για τις νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο και πυροδότησε κύμα ρευστοποιήσεων. Συγκεκριμένα, οι καταστάσεις μισθοδοσίας -εκτός του γεωργικού τομέα- αυξήθηκαν κατά 114.000 τον Ιούλιο, από το καθοδικά αναθεωρημένο μέγεθος των 179.000 τον Ιούνιο, απογοητεύοντας τους οικονομολόγους που ανέμεναν αύξηση κατά 185.000. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας ενισχύθηκε στο 4,3%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021.

Ακόμη, οι επενδυτές ανησυχούν για την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στην συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας και θεωρούν ότι στόχος της είναι να ενισχύσει την οικονομική επιβράδυνση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Μαύρη Δευτέρα» στις αγορές: Ημέρες 1987 στην Ιαπωνία, κύμα ρευστοποιήσεων σε ΗΠΑ, Ευρώπη και ΧΑ - Το δίλημμα των επενδυτών

Σε χαμηλό 7 μηνών το πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider