Capital Economics: Τα τρία κρίσιμα ερωτήματα μετά το "panic mode" στις αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Capital Economics: Τα τρία κρίσιμα ερωτήματα μετά το "panic mode" στις αγορές
Σε «panic mode» βρέθηκαν χθες οι αγορές εν μέσω φόβων για ύφεση και του carry trade στο γιεν. Παρά τις προκλήσεις για τις οικονομίες, οι αγορές κινούνται εν μέσω μια τεράστιας εκτίναξης της μεταβλητότητας, και είναι σαφές ότι υπάρχουν τρία πιεστικά ερωτήματα για τους επενδυτές, σύμφωνα με την Capital Economics.

Σε "panic mode" βρέθηκαν χθες οι αγορές εν μέσω φόβων για ύφεση και του carry trade στο γιεν. Παρά τις προκλήσεις για τις οικονομίες, οι αγορές κινούνται εν μέσω μια τεράστιας εκτίναξης της μεταβλητότητας, και είναι σαφές ότι υπάρχουν τρία πιεστικά ερωτήματα για τους επενδυτές, σύμφωνα με την Capital Economics.

1. Οδεύουν οι ΗΠΑ προς την ύφεση;

Ενώ οι οικονομολόγοι χρησιμοποιούν δύο διαδοχικά τρίμηνα πτώσης του ΑΕΠ ως βραχυπρόθεσμο παράγοντα για την ύφεση, οι πραγματικές υφέσεις ξεκινούν όταν αρχίζει η «αντανακλαστικότητα» στην αγορά εργασίας: η αδύναμη ζήτηση οδηγεί σε λιγότερες προσλήψεις και περισσότερες απολύσεις, που ανατροφοδοτεί την ασθενέστερη ζήτηση, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο που «σπάει» μόνο με την υποστήριξη πολιτικής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα δεδομένα της αγοράς εργασίας είναι ζωτικής σημασίας για την αξιολόγηση των κινδύνων ύφεσης και γιατί υπήρξε μια τόσο ακραία αντίδραση στην τελευταία έκθεση της αγοράς εργασίας του Ιουλίου που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή. Δεν ήταν μόνο ότι οι θέσεις εργασίας ήταν χαμηλότερες των εκτιμήσεων του consensus - αυξήθηκαν κατά 114.000 έναντι 175.000 που αναμένονταν - ήταν ότι το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε υψηλό τριετίας στο 4,3%, ενεργοποιώντας έτσι τον κανόνα Sahm, έναν δείκτη ύφεσης.

Η αύξηση του ποσοστού ανεργίας δεν οφείλεται μέχρι στιγμής στη μείωση της απασχόλησης. Αυτό σηματοδοτεί μια διαφορά από τους προηγούμενους κύκλους. Επιπλέον, είναι πιθανό ότι ο τυφώνας Beryl συνέβαλε στην αδυναμία των τελευταίων στοιχείων. Άλλα δεδομένα δίνουν μια εικόνα μιας αγοράς εργασίας που χαλαρώνει, αλλά δεν καταρρέει. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι, ενώ οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ παρέμειναν σταθερές κοντά στο χαμηλό τριετίας τον Ιούνιο, δεν υπήρξε αύξηση στις απολύσεις. Επιπλέον, η μέτρια μείωση των μέσων εβδομαδιαίων ωρών εργασίας που παρατηρήθηκε στην έκθεση απασχόλησης του Ιουλίου δεν φωνάζει για «ύφεση».

Η πιθανότητα ενός αποτελέσματος «Goldilocks» – στο οποίο η αύξηση του ΑΕΠ παραμένει πάνω από 1,5% σε ετήσια βάση και ο δομικός πληθωρισμός PCE πέφτει στο 2,5% ή χαμηλότερα – έχει μειωθεί στο 38% από 39% την περασμένη εβδομάδα, ενώ η πιθανότητα μιας σκληρής προσγείωσης της οικονομίας έχει αυξηθεί στο 27% από 20%. Με άλλα λόγια, ο κίνδυνος ύφεσης-σκληρής προσγείωσης έχει αυξηθεί, αλλά υπάρχει περίπου μία στις τέσσερις πιθανότητες να συμβεί αυτό.

2. Πώς θα αντιδράσει η Fed;

Η απάντηση της Fed θα καθοριστεί από δύο παράγοντες: τον βαθμό στον οποίο υλοποιούνται οι καθοδικοί κίνδυνοι για την πραγματική οικονομία και εάν το απότομο sell-off στις χρηματοπιστωτικές αγορές προκαλεί ένα μεγάλο «break». Αυτό θα δημιουργούσε στη συνέχεια έναν βρόχο ανατροφοδότησης στην πραγματική οικονομία μέσω αυστηρότερων πιστωτικών όρων.

Η Capital Economics υποστήριζε ότι η Fed θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από το Μάιο, περιμένοντας να επιστρέψει ο δομικός πληθωρισμός στους στόχους, οι κεντρικές τράπεζες κινδυνεύουν γενικότερα να διατηρήσουν την πολιτική πολύ αυστηρή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (καθώς ο πληθωρισμός είναι δείκτης που λειτουργεί πιο ετεροχρονισμένα). Η έκθεση απασχόλησης του Ιουλίου υποδηλώνει ότι αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να αρχίσουν να αποκρυσταλλώνονται. Ενώ η έκθεση ήταν κακή, δεν ήταν τόσο κακή. Ενώ οι αντίστοιχες πιθανότητες μιας σκληρής και ήπιας προσγείωσης στις ΗΠΑ συγκλίνουν, η Capital Economics προκρίνει το σενάριο της ήπιας προσγείωσης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Fed θα μειώσει πλέον τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις τρεις εναπομείνασες συνεδριάσεις της για φέτος. Θα χρειαζόταν ένα από τα παρακάτω χείριστα σενάρια για να υπάρξει μια μεγαλύτερη μείωση 50 μονάδων βάσης. Το πρώτο είναι μια ακόμη αποσύνδεση της αγοράς που βαθαίνει και αρχίζει να απειλεί συστημικά σημαντικά ιδρύματα ή/και την ευρύτερη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. «Αξίζει να έχουμε κατά νου ότι η ταχεία ανατίμηση του γιεν και η επακόλουθη εκτόνωση του carry trade, έπαιξαν ρόλο σε προηγούμενες περιόδους ισχυρών πιέσεων στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης του hedge fund LTCM το 1998.

Το δεύτερο είναι εάν οι αγορές συνεχίσουν να τιμολογούν με μείωση κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο (και έπειτα) και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κρίνουν ότι η υλοποίηση αυτού θα έκανε περισσότερο κακό παρά καλό για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το γεγονός ότι το «τζίνι» του πληθωρισμού φαίνεται να έχει επιστρέψει πλέον πίσω στο μπουκάλι σημαίνει ότι η Fed έχει περισσότερα περιθώρια από την άποψη αυτή.

3. Πώς θα αντιδράσουν οι άλλες κεντρικές τράπεζες;

«Όπως έχουν τα πράγματα, η αίσθησή μας είναι ότι οι αμφιβολίες για τις προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ – σε συνδυασμό με μια άμβλυνση των επιχειρηματικών ερευνών στην Ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες – θα σημαίνουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα επιλέξουν να μειώσουν τα επιτόκια κατά ακόμη 25 μονάδες βάσης στο 3,5% στη συνεδρίασή της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο» αναφέρει η CE. Το ίδιο είναι πιθανό να ισχύει και για άλλες κεντρικές τράπεζες χώρες.

Τέλος, οι πρόσφατες κινήσεις των αγορών εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας. «Ήμασταν σε μια μειοψηφία αναλυτών που προέβλεψαν σωστά την αύξηση των επιτοκίων της περασμένης εβδομάδας και είχαν προβλέψει μια τελική αύξηση κατά 20 μονάδες βάσης στην επόμενη συνάντηση πολιτικής τον Οκτώβριο». Ο πληθωρισμός και η χαλαρότητα της πραγματικής στάσης της νομισματικής πολιτικής της Ιαπωνίας συνηγορούν υπέρ μιας ακόμη κίνησης τον Οκτώβριο, αλλά η εκπληκτική ανάκαμψη του γιεν είναι ένας λόγος για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μείνουν πιο σταθεροί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Μαύρη Δευτέρα» στις αγορές: Ημέρες 1987 στην Ιαπωνία, κύμα ρευστοποιήσεων σε ΗΠΑ, Ευρώπη και ΧΑ - Το δίλημμα των επενδυτών

gazzetta
gazzetta reader insider insider