Με μεικτά πρόσημα σε μία κατά τα άλλα θετική εικόνα, ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τρίτης οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις χθεσινές απώλειες και το ευρύ selloff, στον απόηχο της ανόδου που επετεύχθη στις αγορές της Ασίας που είδαν τον Νikkei 225 να βιώνει την καλύτερη επίδοσή του από το 2008, ξορκίζοντας τις μνήμες του κραχ της Μαύρης Δευτέρας του 1987.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,29% στις 488,44 μονάδες, μετά από έντονες μεταβολές προσήμων ενδοσυνεδριακά.Οι επιμέρους κλάδοι βρέθηκαν στη πλειονότητά τους στο «πράσινο», με τις τεχνολογικές μετοχές, που ήταν οι πιο ευμετάβλητες στην αρχή της εβδομάδας, να σημειώνουν άνοδο 1,8%. Ο Euro Stoxx 50 ισχυροποιήθηκε 0,08% στις 4.575,45 μονάδες.
Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ενισχύθηκε 0,21% στις 8.024 μονάδες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σημείωσε πτώση 0,10% στις 17.321 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 αποδυναμώθηκε 0,27% στις 7.130 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 0,60% στις 31.107 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 με -0,32% άγγιξε τις 10.390 μονάδες.
Οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα, παρέχοντας μια νότα αισιοδοξίας για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, όπου η ύφεση είναι και πάλι στο προσκήνιο μετά τη συρρίκνωση του β' τριμήνου. Ειδικότερα, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 3,9% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση, ανέφερε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση 0,5%. «Η αύξηση των παραγγελιών τον Ιούνιο ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες, ακόμη και χωρίς τις μεγάλες παραγγελίες. Χρειάζονται όμως περισσότερα στοιχεία για να δοθεί στη βιομηχανία πραγματική αυτοπεποίθηση», τονίζει ο ανώτερος οικονομολόγος της LBBW Γενς - Όλιβερ Νίκλας. Σημειώνεται ότι η Γερμανία ήταν η οικονομία με τις χειρότερες επιδόσεις πέρυσι. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε κατά 0,1%, γεγονός που δείχνει ότι η χώρα αποτυγχάνει να ανακάμψει μετά την αποφυγή της ύφεσης στις αρχές του έτους.
Το sell off στις αγορές όλου του κόσμου έχει προκληθεί μετά τις απογοητευτικές επιδόσεις της Wall Street την Παρασκευή, υπό το φόβο μίας ύφεσης στην αμερικανική οικονομία. Η επιβράδυνση της αύξησης της απασχόλησης, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, που έχει προκαλέσει μαζικά «πυρά» εναντίον της, έχουν προκαλέσει φόβο στο επενδυτικό κοινό ανά την υφήλιο.
Η διεθνής πτώση των μετοχών αντανακλά τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τα ερωτήματα για το εάν η τεχνητή νοημοσύνη θα αποδειχθεί τόσο αποδοτική όσο λέγεται. Η Goldman Sachs αύξησε τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ το επόμενο έτος στο 25% από 15%, αν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν λόγοι να μην φοβόμαστε μια ύφεση.