Μια ακόμη συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα στο ΧΑ, χωρίς τζίρο και νεύρο, με το άχαρο trading να διατηρείται. Για ακόμη μια φορά προς τις δημοπρασίες έβγαινε ισχυρή προσφορά που ροκάνισε τα όποια κέρδη της αγοράς.
Το ΧΑ δεν έπεισε και ειδικά με αυτά τα επίπεδα τζίρου δεν πρόκεται να δώσει κίνηση, απλά συντηρείται σε επίπεδα χαμηλότερα των 1.400 μονάδων. Αν και ως επί το πλείστον οι μεγάλες διεθνείς αγορές κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς της Δευτέρας το ΧΑ απέχει πολύ ακόμη και σε αυτό το επίπεδο, καθώς επενδυτές δεν εμφανίζονται, νέο χρήμα δε μπαίνει αυτή τη περίοδο και τα trading programs απλά ανεβοκατεβάζουν μετοχές σε ένα στενό εύρος.
Τι κι αν η Wall Street έκανε ράλι χθες. Το ΧΑ δε καταλαβαίνει από αυτά έχοντας αυτονομηθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, με τα bot να δείχνουν ότι υπάρχουν πραγματικοί επενδυτές στην αγορά, κάτι που δεν υφίστανται. Μάλιστα χρήμα όχι απλά δε μπαίνει στο ΧΑ αλλά βγαίνει κιόλας και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει εντόνως τη διοίκηση του ΧΑ.
Για μια ακόμη συνεδρίαση φυσικά, η αγορά έκαψε τους πρωινούς αγοραστές που πόνταραν και έβγαζαν αγορές αναμένοντας δυναμική αντίδραση μετά το ράλι της Wall. Ο ΓΔ πήρε μέχρι τις 1.394,64 για να προσγειωθεί εν συνεχεία στις 1.383,31 μονάδες, με το ΔΤΡ από τις 1.226,29 μονάδες να υποχωρεί ξανά προς τις 1.212,33 μονάδες, καθώς η προσφορά συνεχίζει να είναι έντονη. Βέβαια με το τζίρο να βυθίζεται δεν είναι να περιμένει κανείς και πολλά ειδικά σε μια τόσο ρηχή και όπως φαίνεται απαξιωμένη αγορά.
Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, πιστοποιημένο τεχνικός αναλυτή και μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts, «ασφαλώς, ουδείς μπορεί να προβλέψει τις ακριβείς χρονικές και ποσοτικές λεπτομέρειες της εν εξελίξει διόρθωσης. Οι αγορές διαχρονικά αρέσκονται στις υπερβολές, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.
Πριν το κραχ της «Μαύρης Δευτέρας», το παγκόσμιο μετοχικό ράλι συνεχιζόταν ακάθεκτο για μήνες καθώς το ακριβό γινόταν ακριβότερο. Πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και κεφαλαιαγορές -του Χρηματιστηρίου Αθηνών συμπεριλαμβανομένου- δεν μπορούν να προσποιηθούν ότι… δεν τρέχει τίποτα.
Το trading της εβδομάδας υπενθύμισε στους πάντες ότι στα χρηματιστήρια όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά και ότι για το διαθέσιμο επενδυτικό κεφάλαιο ισχύει το «μείνε ζωντανός για να παλέψεις και αύριο».
Η διαδεδομένη άποψη ότι το dip buying θα επικρατήσει ξανά θα κριθεί στην πράξη. Αντίστοιχα, η «κρίση πανικού» που ξεκίνησε στον «παραφουσκωμένο» τεχνολογικό Nasdaq και στην Ιαπωνία δεν συνεπάγεται ότι κερδοφόρες ελληνικές εισηγμένες με τακτοποιημένους ισολογισμούς και θετικό outlook δεν θα συνεχίσουν να ανατιμώνται».
«Σε κάθε περίπτωση, οι εχέφρονες Έλληνες επενδυτές καλούνται να επιμείνουν σε διαχρονικά δοκιμασμένες στρατηγικές stock picking με βάση την θεμελιώδη ανάλυση, εκμεταλλευόμενοι για τις αγορές μετοχών «διαγραμματικώς ανθεκτικά» επίπεδα τιμών και παραμένοντας προσηλωμένοι στις τακτικές διαχείρισης ρίσκου», όπως συμπληρώνει ο Π. Στεριώτης.
Στο ταμπλό ο ΓΔ δε κράτησε ούτε το επίπεδο των 1.385 μονάδων έκαψε όλα τα πρωινά κέρδη κλείνοντας με οριακή άνοδο 0,06% στις 1.383,31 μονάδες, με τον τζίρο να μην ξεπερνά ούτε τα 80 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε οριακή άνοδο 0,04% και ο τραπεζικός έκλεισε στο 0,28% και στις 1.212,33 μονάδες.
Στην εβδομάδα ο ΓΔ κατέγραψε απώλειες 3,33%, ο FTSE -3,53% και ο τραπεζικός διολίσθησε κατά 3,37%.
Εθνική και Πειραιώς κατέγραψαν ήπια άνοδο 0,82% και 0,65% αντίστοιχα στα 7,38 ευρώ και στα 7,444 ευρώ.
Πτώση 0,52% για την Alpha στα 1,541 ευρώ αλλά και για τη Eurobank στο -0,15% και τα 1,9885 ευρώ. Με market making ξεχώρισε από τα άλλα χαρτιά η Σαράντης με άνοδο 4,25% στα 10,80 ευρώ και τζίρο 413 χιλ. ευρώ.
Κέρδη 1,55% για τη ΔΕΗ στα 11,17 ευρώ με τα ΕΛΠΕ στο 0,86% και τα 7,06 ευρώ.
Νέο βύθισμα για Jumbo και Motor Oil στο -1,54% και στο -1,82% αντίστοιχα, με την πρώτη μάλιστα να καταγράφει νέο χαμηλό 52 εβδ. στα 21,68 ευρώ. Στη Jumbo συνεχίζεται το επιθετικό ξεφόρτωμα με το τζίρο σήμερα να εκτοξεύεται στα 19,25 εκατ. ευρώ.
Κέρδη 0,85% για τη Lamda στα 7,15 ευρώ και 0,26% για την ΕΕΕ. Ήπια ανοδικά ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ, ενώ υπεραπέδωσε η Autohellas στο 1,77% και τα 11,48 ευρώ.
Ήπιες απώλειες για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ με σταθερή τη Metlen.