Εμπορεύματα: Οι μεγάλοι νικητές και οι χαμένοι το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμπορεύματα: Οι μεγάλοι νικητές και οι χαμένοι το 2024
Τα «soft» προϊόντα έχουν καταγράψει σημαντικά κέρδη ως αποτέλεσμα των δυσμενών καιρικών συνθηκών στις κύριες περιοχές παραγωγής τους, ανέφεραν αναλυτές στο CNBC.

Η παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων υπήρξε ασταθής μέχρι στιγμής φέτος, με ορισμένα να έχουν πραγματοποιήσει ισχυρό άλμα κερδών, άλλα να έχουν υποχωρήσει σημαντικά, ενώ οι τιμές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αυξημένες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χυμό πορτοκαλιού και το κακάο εκτινάχθηκαν σε υψηλά ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ το αργό πετρέλαιο παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα τα πρωτοσέλιδα από τη Μέση Ανατολή. Οι τιμές του χρυσού συνεχίζουν να καταγράφουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ εκείνες των βασικών μετάλλων όπως το σιδηρομετάλλευμα διολίσθησαν σημαντικά.

Σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν από το FactSet, τα εμπορεύματα που έχουν καταγράψει τα περισσότερα κέρδη από την αρχή της χρονιάς είναι ένα επιλεγμένο καλάθι «soft» προϊόντων που περιλαμβάνει κακάο, αυγά, χυμό πορτοκαλιού, καουτσούκ και καφέ.

Τα συγκεκριμένα εμπορεύματα σημείωσαν ισχυρά κέρδη ως αποτέλεσμα των δυσμενών καιρικών συνθηκών στις κύριες περιοχές παραγωγής τους, ανέφεραν αναλυτές στο CNBC.

«Μέχρι στιγμής, οι αγορές εμπορευμάτων οδηγούνταν από το συναίσθημα και έχουν υπάρξει ασταθείς - σε συνεχή αναζήτηση της παραμικρής ελπίδας να ανέβουν σε νέα υψηλά, μόνο για να καταρρεύσουν πίσω με την παραμικρή ένδειξη πιθανής απογοήτευσης», δήλωσε ο Sabrin Chowdhury, διευθυντής και επικεφαλής ανάλυσης εμπορευμάτων στην εταιρεία BMI.

Ο S&P GSCI, σημείο αναφοράς για τις επιδόσεις της συνολικής αγοράς εμπορευμάτων, αυξήθηκε έως και 12% τον Απρίλιο από την αρχή του έτους, πριν μειωθεί σε άνοδο 2,18% από έτος μέχρι σήμερα.

Oι μεγάλοι νικητές

Κακάο

Οι τιμές του κακάο εκτινάχθηκαν κατά 66% μέχρι στιγμής φέτος, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να εκτινάσσονται στα ύψη όλων των εποχών των 11.722 δολαρίων ανά μετρικό τόνο τον Απρίλιο, εν μέσω έλλειψης κόκκων λόγω διακοπής του εφοδιασμού από έντονες βροχοπτώσεις και ασθένειες σε βασικούς παραγωγούς Ακτή Ελεφαντοστού και Γκάνα.

Εντοπίζοντας την ευκαιρία για κέρδης, τα hedge funds έσπευσαν να αγοράσουν, γεγονός που έκανε τις κινήσεις των τιμών ακόμη πιο ασταθείς, δήλωσε ο Darren Stetzel, ανώτερος αντιπρόεδρος soft commodities για την Ασία στη χρηματιστηριακή StoneX.

Ενώ οι τιμές έχουν μειωθεί από τα υψηλά ρεκόρ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο εξακολουθούν να παραμένουν πάνω από τα τυπικά επίπεδα, με το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου να διαπραγματεύεται τελευταία στα 9.150 δολάρια ανά μετρικό τόνο. Ο Stetzel είπε ότι η αγορά κακάο θα σταθεροποιηθεί καθώς οι καιρικές συνθήκες στη Δυτική Αφρική βελτιώνονται προς το 2025, αν και σημείωσε ότι οι τιμές θα αργήσουν να επανέλθουν στα επίπεδα πριν από τη φετινή άνοδο.

Αυγά

Μια πρόσφατη αναζωπύρωση της γρίπης των πτηνών σε εγκαταστάσεις πουλερικών στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλα έθνη προκάλεσε άλμα των τιμών των αυγών πάνω από 62% ανά ντουζίνα από την αρχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία του FactSet. Η τιμή spot δώδεκα μεγάλων λευκών αυγών ανέρχεται επί του παρόντος στα 3,57 δολάρια, σύμφωνα με το FactSet επικαλούμενο το Γραφείο Έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας και Εμπορευμάτων των ΗΠΑ.

Περίπου 18,5 εκατομμύρια κότες που γεννούν αυγά στις ΗΠΑ έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών μέχρι στιγμής φέτος. Στο μέτωπο της ζήτησης, οι καταναλωτές έχουν επίσης στηριχθεί περισσότερο στα αυγά ως μια πιο προσιτή πηγή πρωτεΐνης, δήλωσε η Karyn Rispoli, managing director στην πλατφόρμα Expana. Αναμένονται υψηλότερες τιμές χονδρικής των αυγών καθώς πλησιάζουν το φθινόπωρο και η περίοδος των εορτών, ειδικά εάν συνεχιστούν οι μολύνσεις από τη γρίπη των πτηνών, δήλωσε ο διευθυντής του κλάδου Agri-Food Institute της Wells Fargo, Tim Luginsland.

Χυμός πορτοκαλιού

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χυμού πορτοκαλιού εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Μάιο και επί του παρόντος κυμαίνονται γύρω από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 4,49 δολαρίων ανά λίβρα στο ICE. Η μείωση της παραγωγής στη Φλόριντα - τον κύριο παραγωγό χυμού πορτοκαλιού στις ΗΠΑ - πέρα ​​από τις κακές καιρικές συνθήκες που τροφοδοτούνται από το κλίμα σε βασικές περιοχές παραγωγής πορτοκαλιού της Βραζιλίας, έχουν ωθήσει τη βιομηχανία σε κατάσταση κρίσης. Οι τιμές των ειδών παντοπωλείου αυξήθηκαν κατά 0,4% από τον Δεκέμβριο και 1,2% τον περασμένο χρόνο, η χαμηλότερη ετήσια αύξηση από τον Ιούνιο του 2021. Και αυτό είναι απίθανο να αλλάξει σύντομα. Η παγκόσμια παραγωγή χυμού πορτοκαλιού αναμένεται να μειωθεί για πέμπτη σεζόν λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης της παραγωγής στη Βραζιλία, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% της παγκόσμιας παραγωγής. «Δεδομένων των προβλεπόμενων αποδόσεων πορτοκαλιού για την επερχόμενη σεζόν, οι προσδοκίες είναι ότι οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού θα παραμείνουν υψηλές για τουλάχιστον τους επόμενους 12 μήνες», δήλωσε ο David Branch, διευθυντής τομέα του Agri-Food Institute της Wells Fargo.

Καουτσούκ

Οι τιμές του καουτσούκ έχουν αυξηθεί σχεδόν 30% από την αρχή του έτους καθώς η παραγωγή μειώνεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού καουτσούκ στον κόσμο, την Ταϊλάνδη και την Ινδονησία, λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, όπως οι περιορισμένες βροχοπτώσεις. Το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καουτσούκ με διαβάθμιση Ribbed Smoke Sheet (RSS3) διαπραγματεύονται επί του παρόντος στα 337 γεν (2,29 δολάρια) ανά κιλό στο Χρηματιστήριο της Οσάκα.

Από την πλευρά της ζήτησης, αρκετοί παράγοντες οδήγησαν τις τιμές υψηλότερα, όπως η αξιοσημείωτη αύξηση της ζήτησης από τον κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας, δήλωσε ο βοηθός αντιπρόεδρος της StoneX, Kang Wei Cheang. Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιπροσωπεύει σχεδόν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας κατανάλωσης για φυσικό καουτσούκ.

Καφές

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καφέ που διαπραγματεύονται στο ICE έχουν εκτιναχθεί κατά 25% μέχρι στιγμής το 2024 στα 2,45 δολάρια ανά λίβρα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στις περιοχές καλλιέργειας καφέ στη νοτιοανατολική Βραζιλία, σύμφωνα με την BMI.

Οι προκλήσεις παραγωγής που προκλήθηκαν από το φαινόμενο Ελ Νίνιο στη Νοτιοανατολική Ασία έχουν προκαλέσει μείωση των καλλιεργειών σε βασικές παραγωγικές περιοχές Βιετνάμ και Ινδονησίας.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Σιδηρομετάλλευμα

Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος υποχώρησαν περισσότερο μεταξύ των εμπορευμάτων, καθώς ο τομέας ακινήτων της Κίνας παραμένει σε ύφεση, οδηγώντας σε ασθενή ζήτηση. Η επιδείνωση των περιθωρίων κέρδους των χαλυβουργείων στη χώρα, τα οποία αποτελούν σημαντική κινητήρια δύναμη των τιμών του σιδηρομεταλλεύματος, έπαιξε επίσης ρόλο στη διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα, δήλωσε ο διευθυντής της Commonwealth Bank της Αυστραλίας για την έρευνα εξόρυξης και ενεργειακών εμπορευμάτων, Vivek Dhar. Το σιδηρομετάλλευμα είναι βασικό συστατικό του χάλυβα.

Το συμβόλαιο σιδηρομεταλλεύματος 62% διαπραγματεύτηκε τελευταία φορά στα 98,10 δολάρια ανά τόνο στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

«Η βασική επιβάρυνση στην κατανάλωση χάλυβα της Κίνας παραμένει ο τομέας ακινήτων (μείον 30% της κατανάλωσης χάλυβα της Κίνας)», δήλωσε ο Dhar σε πρόσφατο σημείωμα.

Σιτηρά

Τα δημητριακά που καταναλώνονται ευρέως, όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και η σόγια, σημείωσαν επίσης σημαντική πτώση σε αυτό που φαίνεται να είναι μια χρονιά προοδευτικής καλλιέργειας σε όλο το βόρειο ημισφαίριο.

«Η παγκόσμια βιομηχανία σιτηρών έχει επί του παρόντος μεγάλο πλεόνασμα σε αποθέματα λόγω των διαδοχικών μεγάλων καλλιεργειών που παράγονται σε όλες τις κορυφαίες περιοχές παραγωγής σιτηρών», αναφέρει ο Tim Luginsland της Wells Fargo. Ως αποτέλεσμα, περισσότερο καλαμπόκι και σόγια έχουν κατακλύσει την εξαγωγική αγορά, ωθώντας τις τιμές χαμηλότερα.

Οι συναλλαγές σιταριού και καλαμποκιού στο Chicago Board of Trade μειώθηκαν σχεδόν 15% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ η σόγια υποχώρησε κοντά στο 25%.

Αξιοσημείωτες αναφορές

Χρυσός

Οι τιμές του χρυσού έχουν αυξηθεί σε υψηλά ρεκόρ φέτος, ωθούμενη από τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων των ΗΠΑ, καθώς και από την απήχηση του χρυσού ως ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού σημείωσαν την περασμένη Παρασκευή άλλο ένα υψηλό όλων των εποχών στα 2.549,9 δολάρια ανά ουγγιά.

Μάλιστα, για πρώτη φορά στην ιστορία, μια ράβδος χρυσού, που ζυγίζει συνήθως περίπου 400 ουγγιές, να ξεπερνά σε αξία το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Η άνοδος του πολύτιμου μετάλλου κατά 21% από το έτος μέχρι την ημερομηνία το έχει καταστήσει ένα από τα σημαντικότερα εμπορεύματα με τις καλύτερες επιδόσεις το 2024 και μάλιστα οι αναλυτές βλέπουν πλέον ως επόμενο επίπεδο τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά, κάτι που αναμένεται να συμβεί το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Το ράλι στο φυσικό αέριο και οι εύθραυστες ισορροπίες στην Ευρώπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider