Γεμάτες κατά 90% oι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεμάτες κατά 90% oι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Σχεδόν γεμάτα είναι τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης, συμβάλλοντας στην ανάσχεση του πρόσφατου ράλι των τιμών λόγω των ανησυχιών για τους κινδύνους εφοδιασμού, αναφέρει το Bloomberg.

Σχεδόν γεμάτα είναι τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης, συμβάλλοντας στην ανάσχεση του πρόσφατου ράλι των τιμών λόγω των ανησυχιών για τους κινδύνους εφοδιασμού, αναφέρει το Bloomberg.

Τα επίπεδα αποθήκευσης της ηπείρου έφτασαν το 90% της χωρητικότητάς τους στις 19 Αυγούστου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του βιομηχανικού ομίλου Gas Infrastructure Europe, επιτυγχάνοντας τον στόχο που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Νοεμβρίου, κατά δύο μήνες νωρίτερα.

Goldman Sachs: Το ράλι στο φυσικό αέριο και οι εύθραυστες ισορροπίες στην Ευρώπη

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο κυμαίνονταν κοντά σε χαμηλό δύο εβδομάδων νωρίς την Τετάρτη, αφού έχασαν 4,7% μία ημέρα νωρίτερα, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Ιούνιο. Η αγορά έχει αποδειχθεί ευαίσθητη στο disruption του εφοδιασμού αυτό το καλοκαίρι, με τις ανησυχίες για τις ροές που έχουν εναπομείνει από τη Ρωσία να πυροδοτούν ένα ράλι νωρίτερα αυτό το μήνα.

Προς το παρόν, τα άφθονα αποθέματα συμβάλλουν στην αντιστάθμιση των κινδύνων προσφοράς. Οι αποθηκευτικοί χώροι είναι ελαφρώς λιγότερο γεμάτοι από ό,τι ήταν πέρυσι τέτοια εποχή - με τις εισροές να έχουν επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού - ωστόσο εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο πενταετίας.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η ήπειρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους που σχετίζονται με ξαφνικές διακοπές. Οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να συζητούν για το πώς θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις ροές του ρωσικού αγωγού όταν λήξει η συμφωνία διαμετακόμισης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στο τέλος του έτους.

Ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, η Νορβηγία, οδεύει επίσης προς μια περίοδο βαριάς συντήρησης που κρατά τους traders σε εγρήγορση.

«Τυχόν διαταραχές εκεί ή μη προγραμματισμένες παρατάσεις συντήρησης θα συνοδεύονται πιθανότατα από μια νευρική αντίδραση της αγοράς», δήλωσε ο αναλυτής της Rystad, Christoph Halser, προσθέτοντας ότι οι ροές είναι ιδιαίτερα σημαντικές δεδομένου ότι η Ευρώπη προσελκύει λιγότερες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider