Ευρωαγορές: Κλείσιμο ρεκόρ για τον Stoxx στην εκπνοή του Αυγούστου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Κλείσιμο ρεκόρ για τον Stoxx στην εκπνοή του Αυγούστου
Μεικτά πρόσημα στους υπόλοιπους δείκτες.

Με ρεκόρ για τον Stoxx 600 ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για τις ΗΠΑ που ήρθαν στη δημοσιότητα, ωστόσο στους υπόλοιπους δείκτες επικράτησαν μεικτά πρόσημα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ενισχυμένος κατά 0,08% στις 525,02 μονάδες, ενώ νωρίτερα σημείωσε νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό στα επίπεδα των 526,66 μονάδων, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Stoxx 600 κλείνει πάνω από τις 525 μονάδες επιβεβαιώνοντας ότι έχει αφήσει πίσω το ευρύ selloff που έπληξε τις αγορές παγκοσμίως στις αρχές του μήνα.

Από την άλλη, ο Eurostoxx 50 υποχώρησε 0,18% και βρέθηκε στις 4.957 μονάδες. Ο τεχνολογικός κλάδος υποχωρεί κατά 0,07%, ενώ ο κλάδος των ορυχείων σημειώνει άνοδο κατά 0,66%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX βρέθηκε χαμηλότερα κατά 0,03% στις 18.907 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,13% στις 7.630 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 ανήλθε με απώλειες 0,04% στις 8.376 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,53% κλείνοντας στις 34.372 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 με +0,38% στις 11.401 μονάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σημείωσε άνοδο κατά 2,2%, ενώ τον Ιούλιο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών «έτρεχε» με ρυθμό 2,6%.

«Είναι δίκαιο και σοφό να προχωρήσουμε σε μείωση των επιτοκίων», δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων τον επόμενο μήνα μετά τα στοιχεία που έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Αύγουστο.

Ακόμη, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί με σταθερότητα προς τον στόχο του 2% στη Γαλλία το πρώτο εξάμηνο του 2025, και το δεύτερο εξάμηνο στην Ευρωζώνη.

Στο μέτωπο των ΗΠΑ, ο PCE (δείκτης προσωπικών δαπανών), ο αγαπημένος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε κατά 0,2% τον Ιούλιο, όσο περίμεναν οι αναλυτές, ενώ διατηρήθηκε στο 2,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, παραμένοντας στα ίδια ακριβώς επίπεδα με τον Ιούνιο, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Dow Jones.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πληθωρισμός Αυγούστου: Αυξάνει ρυθμό στο 3,1% στην Ελλάδα – Δεύτερη στην Ευρωζώνη σε άνοδο τιμών ενέργειας

ΗΠΑ: Στο 2,5 τον Ιούλιο ο αγαπημένος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider