Πληθωρισμός Αυγούστου: Αυξάνει ρυθμό στο 3,1% στην Ελλάδα – Δεύτερη στην Ευρωζώνη σε άνοδο τιμών ενέργειας

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πληθωρισμός Αυγούστου: Αυξάνει ρυθμό στο 3,1% στην Ελλάδα – Δεύτερη στην Ευρωζώνη σε άνοδο τιμών ενέργειας
Οι τιμές ενέργειας ασκούν πιέσεις στον πληθωρισμό. Επιταχύνθηκε ο δείκτης τροφίμων, στο 1,8%, αλλά παραμένει πολύ χαμηλότερος από την επίδοση της Ευρωζώνης, στο +2,4%. Μεγάλες πιέσεις από τις υπηρεσίες, με άνοδο 4,7%. Επιβραδύνθηκε οριακά ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρεί τρόφιμα και ενέργεια) στην Ελλάδα.

Επιταχυνόμενη άνοδο κατά 3,1% κατέγραψε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών τον Αύγουστο στην Ελλάδα σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Αντιθέτως, στην Ευρωζώνη η άνοδος ήταν βραδύτερη, στο +2,2%. Τον Ιούλιο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών «έτρεχε» με ρυθμό 3% στην Ελλάδα και με 2,6% στην Ευρωζώνη.

Η άνοδος του δείκτη στην Ελλάδα είναι η πέμπτη υψηλότερη ανάμεσα στα κράτη της Ευρωζώνης που έχουν αποστείλει προσωρινά στοιχεία, διατηρώντας ουσιαστικά την «κατάταξη» που είχε και τον Ιούλιο. Ταχύτερη άνοδο σε σύγκριση με την Ελλάδα κατέγραψαν οι τιμές σε Βέλγιο, Εσθονία, Ολλανδία και Σλοβακία.

«Πρέσα» από το κόστος ενέργειας

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, αυτό που ουσιαστικά έριξε την ταχύτητα της ανόδου του δείκτη είναι οι τιμές ενέργειας, με μείωση κατά 3%. Στην Ελλάδα οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 2,4%, έναντι ανόδου κατά 1,4% τον Ιούλιο, ασκώντας επιπλέον πίεση στο δείκτη, η προέλευση της οποίας θα φανεί όταν εκδοθούν τα αναλυτικά στοιχεία.

Η επίδραση είναι σημαντική, καθώς η άνοδος των τιμών ενέργειας στην Ελλάδα τον Αύγουστο ήταν η δεύτερη ταχύτερη ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης που έχουν δώσει στοιχεία, με το Βέλγιο να βρίσκεται στη χειρότερη θέση με άνοδο των τιμών ενέργειας κατά 12,5%. Μείωση τιμών ενέργειας καταγράφεται σε σχεδόν όλα τα κράτη της ευρωζώνης, με την πτώση τιμών να ξεπερνά το 5% στην περίπτωση της Γερμανίας (που πέτυχε το στόχο του 2% στον πληθωρισμό Αύγουστο), της Φιλανδίας και της Ιταλίας.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η άνοδος τιμών στον κλάδο ενέργειας συνδέεται κυρίως με το ρεύμα καθώς οι επιδοτήσεις του Αυγούστου αφορούν στα οικιακά τιμολόγια. Και τούτο καθώς χρειάζεται έγκριση της Κομισιόν για στήριξη των λογαριασμών ρεύματος των επιχειρήσεων, κάτι που οδήγησε σε άνοδο 12% στα πράσινα επαγγελματικά τιμολόγια.

Επιτάχυνση καταγράφηκε στην Ελλάδα και στον ρυθμό ανόδου των τροφίμων, με άνοδο κατά 1,8% τον Αύγουστο έναντι 1,4% τον Ιούλιο. Παρολ' αυτά στην Ελλάδα ο δείκτης τιμών στα τρόφιμα παραμένει σημαντικά βραδύτερος από αυτόν στην Ευρωζώνη (η άνοδος ήταν κατά 2,4%). Στον δείκτη τροφίμων, η επίδοση της Ελλάδος είναι οριακά κάτω του μέσου όρου της Ευρωζώνης με ταχύτερη άνοδο να καταγράφεται στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Σλοβακία, τη Μάλτα, την Κροατία, την Κύπρο και τη Γερμανία. Πιο αργά αυξάνονται οι τιμές στα τρόφιμα μόνο σε 3 χώρες που έχουν δώσει προσωρινά στοιχεία: στη Γαλλία στην Ιταλία και στη Φινλανδία.

Ταχύτερη άνοδος καταγράφεται στην Ελλάδα και στον δείκτη βιομηχανικών αγαθών εκτός ενέργειας, η τιμή του οποίου αυξήθηκε κατά 1,3% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, έναντι 0,9% ανόδου τον Ιούλιο αλλά και επίδοσης μόνο 0,4% στην Ευρωζώνη.

Χαμηλότερες αλλά ισχυρές παραμένουν οι πιέσεις στον κλάδο υπηρεσιών, με άνοδο του δείκτη στην Ελλάδα κατά 4,7% τον Αύγουστο έναντι ανόδου 5% τον Ιούλιο και αύξησης κατά 4,2% στην Ευρωζώνη. Παρολ' αυτά η άνοδος παραμένει ταχύτερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης με υψηλότερη άνοδο τιμών υπηρεσιών από ό,τι στην Ελλάδα να καταγράφεται σε Κροατία, Σλοβενία και Ολλανδία.

Και ο δείκτης τιμών εκτός ενέργειας επιταχύνθηκε τον Αύγουστο στην Ελλάδα με άνοδο 3,2% έναντι 3,1% τον Ιούλιο. Η άνοδος ήταν υψηλότερη του μέσου όρου της ευρωζώνης στην οποία ο δείκτης τιμών εκτός ενέργειας αυξήθηκε κατά 2,7% τον Αύγουστο.

Ο δομικός πληθωρισμός (εκτός ενέργειας και τροφίμων) οριακά επιβραδύνθηκε στην Ελλάδα, με άνοδο 3,7% τον Αύγουστο, από 3,8% επίδοση τον Ιούλιο. Ωστόσο, ο ρυθμός του παραμένει πολύ υψηλότερος σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης που καταγράφει άνοδο δομικού πληθωρισμού κατά 2,8% τον Αύγουστο, από 2,9% τον Ιούλιο.

Στις 10 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν τα τελικά στοιχεία για την Ελλάδα από την ΕΛΣΤΑΤ (για τον εναρμονισμένο αλλά και για τον γενικό δείκτη τιμών που έχει κάποιες διαφορές στη στάθμιση και αυξήθηκε κατά 2,7% τον Ιούλιο.

Σε μηνιαία βάση, τον Αύγουστο οι τιμές είχαν μηδενική μεταβολή στην Ελλάδα έναντι μείωσης 0,4% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο. Στην Ευρωζώνη η μηνιαία μεταβολή ήταν 0,2%.

Οι ενδείξεις για την πορεία του πληθωρισμού είχαν φανεί και στα στοιχεία για το οικονομικό κλίμα του Αυγούστου που δημοσιοποίησε χθες η Κομισιόν. Με την κυβέρνηση να έχει ξεκινήσει την αντεπίθεσή της όχι μόνο στο σκέλος των τιμών των τροφίμων, αλλά γενικότερα στην προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές αλλά και να μειωθούν σε πολλά είδη και υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πληθωρισμός: Αυξήσεις φωτιά στο «καλάθι του τουρίστα» - Το στοίχημα για τη σεζόν και η μάχη στο ράφι για το Σεπτέμβριο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider