Ευρωαγορές: Απώλειες 1% για τον Stoxx 600

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Απώλειες 1% για τον Stoxx 600
Οι επενδυτές αναλύουν αλλά και αναμένουν ένα μπαράζ από μάκρο στοιχεία. 

Στο κόκκινο έκλεισαν όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, συνεχίζοντας την άτονη έναρξη των συναλλαγών του Σεπτεμβρίου και τους επενδυτές να αναλύουν αλλά και να αναμένουν ένα μπαράζ από μάκρο στοιχεία.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1%, με την πλειονότητα των κλάδων να κινούνται σε κόκκινο έδαφος. Οι μετοχές των ορυχείων υποχώρησαν 3,28% και οι μετοχές της τεχνολογίας έχασαν 2,23%, ενώ τα τρόφιμα και τα ποτά σημείωσαν οριακή άνοδο 0,09%. Ο Eurostoxx 50 υποχώρησε 1,21% στις 4.913 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX διολίσθησε 0,92% στις 18.756 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,93% στις 7.575 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,78% στις 8.298 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο αποδυναμώθηκε 1,33% στις 33.863 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 με -1,02% ολοκλήρωσε στις 11.279 μονάδες.

Στο ταμπλό η μετοχή του γαλλικού κατασκευαστή καλωδίων Nexans σημείωσε άλμα πάνω από 8% για να φτάσει στο υψηλό όλων των εποχών μετά τις αναφορές ότι επιτεύχθηκε κατ' αρχήν συμφωνία για ένα μεγάλο υποθαλάσσιο καλώδιο τροφοδοσίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για το οποίο κέρδισε τη σύμβαση, σύμφωνα με το Reuters. Η μετοχή έκλεισε τελικά στο +4,5%.

Στα μάκρο της ημέρας, στοιχεία από το British Retail Consortium έδειξαν ότι οι συνολικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 1% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, ωστόσο τον Αύγουστο του 2023 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 4,1%. Οι πωλήσεις τροφίμων αυξήθηκαν κατά 2,9% σε ετήσια βάση τους τρεις μήνες έως τον Αύγουστο, ενώ οι πωλήσεις μη τροφίμων μειώθηκαν κατά 1,7%.

«Το καταναλωτικό κλίμα αρχίζει σταδιακά να βελτιώνεται, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει νευρικότητα σχετικά με πιθανές αυξήσεις στους φόρους και σιγά σιγά επιστρέφει και η αγωνία για το κόστος της θέρμανσης όσο ο καιρός ψυχραίνει», δήλωσε η Linda Ellett αναλύτρια στην KPMG.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη παρέμεινε σε τέλμα τον Αύγουστο, με τα στοιχεία να υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη μπορεί να απέχει αρκετά καθώς η ζήτηση υποχωρεί φέτος με ταχύτερο ρυθμό.

Την Δευτέρα, δημοσιεύθηκε ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global που καταρτίζεται από την Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου (HCOB) και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, ανήλθε στις 45,8 μονάδες τον Αύγουστο, οριακά πάνω από την πρόβλεψη των αναλυτών για 45,6 μονάδες. Ωστόσο, βρέθηκε σημαντικά χαμηλότερα από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση.

Ο βιομηχανικός PMI του Ηνωμένου Βασιλείου ανήλθε σε υψηλό 26 μηνών στο 52,5 τον Αύγουστο, που βρίσκεται σε επίπεδο ανάπτυξης, σύμφωνα με την έκθεση της S&P Global.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: «Βουτιά» 4% για το Brent, κάτω από τα 75 δολάρια λόγω Κίνας και OPEC

Άνευρη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο - Ράλι 17% για την Attica Bank

ΕΚΤ: Οι αποφάσεις θα γίνονται πιο δύσκολες όσο τα επιτόκια πλησιάζουν το 3%

gazzetta
gazzetta reader insider insider