Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα και ήπιες διακυμάνσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα και ήπιες διακυμάνσεις
Οι δείκτες προσπαθούν να αντιστρέψουν την αρνητική πορεία που διαγράφουν από το ξεκίνημα της εβδομάδας

Τελευταία ενημέρωση: 12:39

Με ήπιες διακυμάνσεις κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, με τους δείκτες να προσπαθούν να αντιστρέψουν την αρνητική πορεία που διαγράφουν από το ξεκίνημα της εβδομάδας, έχοντας αφήσει πίσω το ρεκόρ που σημείωσε ο Stoxx 600 στην τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου, όταν έκλεισε για πρώτη φορά πάνω από τις 525 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,30% στις 513,30 μονάδες, με όλους σχεδόν τους κλάδους να υποχωρούν. Τα χημικά υποχωρούν 0,87%, ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σημειώνουν άνοδο 0,15%. Ο Eurostoxx 50 υποχωρεί κατά 0,33% στις 4.832 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,03% στις 18.597 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,52% στις 7.462 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 κινείται σε θετικό έδαφος με +0,09% στις 8.276 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κερδίζει 0,17% στις 33.738 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 με +0,47% κινείται στις 11.268 μονάδες.

Το παγκόσμιο συναίσθημα κλονίστηκε για άλλη μια φορά από τα στοιχεία των ΗΠΑ, αφού οι αδύναμες έρευνες για τη μεταποίηση και τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα ανοίγματα θέσεων εργασίας υποδήλωναν επιβράδυνση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου - και έφεραν ξανά στο προσκήνιο την συζήτηση σχετικά με το εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 και όχι 25 βάσεις πόντους αυτόν τον μήνα. Αυτό έδωσε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις υπόλοιπες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που θα κυκλοφορήσουν αυτή την εβδομάδα, ιδιαίτερα στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την Πέμπτη και στην μισθοδοσία και το ποσοστό ανεργίας την Παρασκευή. Μια αδύναμη έκθεση για τις θέσεις εργασίας τον Ιούλιο ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την ευρεία πώληση μετοχών στις αρχές Αυγούστου.

«Υπάρχει μια επιβράδυνση, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό, αλλά νομίζω ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά από μια ύφεση», δήλωσε ο Γιώργος Λαγαριάς, επικεφαλής οικονομολόγος της Forvis Mazars, στο CNBC. Κάποια «μετριοπάθεια» στην αγορά εργασίας ήταν ευρέως αναμενόμενη εδώ και καιρό, πρόσθεσε ο Λαγαριάς, υποδεικνύοντας ότι «η Fed δεν πρόκειται να κινηθεί πολύ επιθετικά».

Απώλειες για τον Nikkei στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού έκλεισαν την Πέμπτη, μετά το sell-off της προηγούμενης συνεδρίασης με τον Nikkei της Ιαπωνίας να οδηγεί τις απώλειες στην περιοχή.

Ο Nikkei 225 υποχώρησε 1,07% για να κλείσει στις 36.649,00 μονάδες, ενώ ο ευρείας βάσης Topix υποχώρησε 0,48% για να κλείσει στις 2.620,76 μονάδες, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τους μισθούς της Ιαπωνίας Ιουλίου.

Οι μέσες μηνιαίες αποδοχές μετρητών αυξήθηκαν 3,6% σε ετήσια βάση, μια πιο ήπια άνοδο σε σύγκριση με την άνοδο 4,5% που σημειώθηκε τον Ιούνιο. Οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 0,4% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα μετά την άνοδο 1,1% τον Ιούνιο. Η ισχυρή έκθεση αποδοχών προσφέρει στην Τράπεζα της Ιαπωνίας περισσότερο περιθώριο για αύξηση των επιτοκίων, η οποία θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις μετοχές.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ διολίσθησε κατά 0,25%, ενώ ο κινεζικός CSI 300 ενισχύθηκε κατά 0,17%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,21% στις 2.575,50 μονάδες, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε πτώση 0,88% για να κλείσει στις 725 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας ενισχύθηκε 0,40% στις 7.982 μονάδες. Οι εξαγωγές στη χώρα τον Ιούλιο αυξήθηκαν 0,7% σε μηνιαία βάση ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 0,8% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider