Πετρέλαιο: Σε χαμηλό 15 μηνών το αμερικανικό αργό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Σε χαμηλό 15 μηνών το αμερικανικό αργό
Σημαντικές απώλειες κατέγραψε την Παρασκευή το πετρέλαιο.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε την Παρασκευή το πετρέλαιο, καθώς η απόφαση του OPEC+ να αναβάλει την αύξηση της παραγωγής δεν κατάφερε να αμβλύνει τις ανησυχίες ότι η προσφορά θα ξεπεράσει τη ζήτηση.

Πιο αναλυτικά, σήμερα το αμερικανικό αργό πετρελαίο (WTI) έκλεισε στα 67,63 δολάρια ανά βαρέλι με πτώση 1,52 σεντς ή 2,2% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2023, ενώ νωρίτερα στη συνεδρίαση διολίσθησε έως 67,17 δολάρια. Σε επίπεδο εβδομάδας το WTI σημειώνει απώλειες 8%. Μέσα στο 2024 έχει σημειώσει πτώση 5,6%.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς το Brent, παράδοσης Νοεμβρίου, έκλεισε στα 71,05 δολάρια ανά βαρέλι, με απώλειες 1,64 δολάρια. Σε εβδομαδιαία βάση το Brent έχει υποχωρήσει 9,8%. Μέσα στο 2024 το Brent σημειώνει πτώση 7,8%.

Η βενζίνη παράδοσης Οκτωβρίου βρέθηκε στα 1,82 δολάρια ανά γαλόνι με 3 σεντς πτώση ή 1,5%. Μέσα στο 2024 η βενζίνη έχει χάσει 9,8%.

Το φυσικό αέριο Οκτωβρίου ανήλθε στα 2,26 δολάρια ανά χίλια κυβικά πόδια με άνοδο λίγο κάτω από 1 σεντς. Μέσα στο 2024 το φυσικό αέριο έχει υποχωρήσει κατά 10%.

Ο ΟΠΕΚ+ προχώρησε στην αναβολή των σχεδίων για αύξηση της παραγωγής κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι τον Δεκέμβριο, καθώς το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει απότομα αυτή την εβδομάδα. Η αύξηση της παραγωγής θα επαναφέρει στην αγορά περίπου 2,2 εκατομμύρια βαρελιών την ημέρα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Αυτά τα βαρέλια θα επιστρέψουν στην αγορά καθώς η ζήτηση πετρελαίου επιβραδύνεται στην Κίνα λόγω της ταχείας μετάβασης του μεγαλύτερου εισαγωγέα αργού στον κόσμο στα ηλεκτρικά οχήματα.

Η Bank of America μείωσε την πρόβλεψή της για το πετρέλαιο για το 2025 σε 75 δολάρια για το Brent, από 80 δολάρια προηγουμένως και σε 71 δολάρια για το δείκτη αναφοράς των ΗΠΑ από 75 δολάρια προηγουμένως.

Η Citi, εν τω μεταξύ, αναμένει ότι οι τιμές του Brent θα κυμανθούν κατά μέσο όρο στο εύρος των 60 δολαρίων το επόμενο έτος, καθώς η αγορά αναμένεται να εισέλθει σε σημαντικό πλεόνασμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα αμερικανικά μάκρο στοίχισαν στον χρυσό το ιστορικό ρεκόρ

gazzetta
gazzetta reader insider insider