Διήμερες απώλειες άνω του 1,1% κατέγραψε το Χρηματιστήριο, με την πολυήμερη συσσώρευση να σπάει προς τα κάτω. Βαρίδι για πολλοστή φορά οι τράπεζες που συνεχίζουν σε ρυθμούς έντονης διόρθωσης με αρνητικό 5x5 και νέο γκρέμισμα κάτω από τις 1.235-1.240 μονάδες.
Η διάσπαση αυτού του επιπέδου έφερε νέο γύρω ισχυρών ρευστοποιήσεων, με τον ΔΤΡ να κινείται όπως όλα δείχνουν προς επίπεδα ακόμη πιο χαμηλά και πιθανώς κάτω και από τις 1.200 μονάδες.
Το ΧΑ δεν είχε κανένα απολύτως ρυθμό και δυναμική οπότε επέλεξε το δρόμο του κάτω, εφόσον οι όποιες θετικές ειδήσεις (αναβάθμιση τραπεζών από τον οίκο Fitch, αναβάθμιση προοπτικών από DBRS για οικονομία, διαρκείς αναβαθμίσεις τραπεζών από επενδυτικούς οίκους) δε συγκίνησαν κανέναν.
Μάλιστα από τα μέσα Αύγουστου, το ΧΑ παραμένει εγκλωβισμένο σε ένα εύρος το πολύ 20 μονάδων, πέριξ των 1.430-1.450 μονάδων, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να βουλιάζει διαρκώς.
Όπως επισήμανε ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, «στοίχημα» πλέον αποτελεί η διατήρηση αλλά και η περαιτέρω βελτίωση των εταιρικών επιδόσεων, ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι ο βαθμός στον οποίο αυτές έχουν προεξοφληθεί από την αγορά. Υπενθυμίζουμε ότι ο Γενικός Δείκτης έχει «κολλήσει» σε οριζόντιο εύρος τιμών τους τελευταίους 7-8 μήνες επιδεικνύοντας σημάδια «κόπωσης», όχι εντελώς αδικαιολόγητα βέβαια, καθώς «χωνεύει» το μεγάλο ράλι των τελευταίων λίγων ετών. Η συνολική κεφαλαιοποίηση, «κολλημένη» κι αυτή στην περιοχή των 100 δισ. ευρώ, χρειάζεται «φρέσκο χρήμα» για να κάνει το επόμενο βήμα, με τον μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών, πάντως, να μην… εμπνέει.
Ας ευχηθούμε για το υπόλοιπο του 2024 να μην ισχύσει το «πρωταθλητές στα sell-off, ουραγοί στα rebound» αλλά, αντιθέτως, το ΧΑ να αξιοποιήσει τα αρκετά θετικά της τρέχουσας επενδυτικής συγκυρίας και να συνεχίσει να επιβραβεύει τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις επιλεγμένων ελληνικών επιχειρήσεων που κάνουν τη δουλειά τους σωστά».
Στα εγχώρια νέα της ημέρας, στα 2,7 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο Tier 2 της Τράπεζας Πειραιώς, με την Τράπεζα να αντλεί τελικώς κεφάλαια 650 εκατ. ευρώ (έναντι εκτιμώμενου εύρους της έκδοσης 500 – 600 εκατ.). Στην έκδοση της Τρ. Πειραιώς, για πρώτη φορά σε ομόλογο ελληνικής τράπεζας δεν γίνεται τιμολόγηση με ονομαστικό επιτόκιο, όπως γίνεται με τους high yield εκδότες, αλλά με spread επί του swap rate. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει βελτιωθεί το αξιόχρεο της Τράπεζας και της χώρας.
Συγκεκριμένα, η έκδοση της Πειραιώς έχει spread 3,15% πάνω από το swap rate (αντιστοιχεί σε επιτόκιο 5,50%).
Θα ακολουθήσει tender και επαναγορά προηγούμενης έκδοσης Tier 2 ομολόγου της Πειραιώς που λήγει στις 19 Φεβρουαρίου 2030, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για τη βελτίωση του κόστους και παράλληλα για να βελτιωθεί η συνεισφορά της έκδοσης στα κεφάλαια. Όσοι ανταλλάξουν παλαιότερους τίτλους θα έχουν προτεραιότητα στην κατανομή των νέων.
Στο ταμπλό, ο ΓΔ υποχώρησε και σήμερα καταγράφοντας διήμερες απώλειες 1,18% χάνοντας και τις 1.430 μονάδες, φτάνοντας στις 1.426,10 μονάδες, με πτώση 0,56% σήμερα. Ο τζίρος στην πτώση ανέβηκε μέσω πακέτων που έφτασαν τα 20,52 εκατ. ευρώ, και συνολικά ο τζίρος ξεπέρασε τα 90 εκατ.
Νέα βουτιά για τον ΔΤΡ στο -1,06% και τις 1.232,14 μονάδες, με την Πειραιώς να μην κρατάει άλλο άμυνες όπως και η Eurobank που διόρθωσαν σήμερα κατά 2,06% και κατά 1,59% αντίστοιχα. Ισχυρές απώλειες 1,3% για την Alpha στα 1,52 ευρώ πλέον, με την ΕΤΕ ήπια ανοδικά στο 0,11% και τα 7,554 ευρώ, ενώ σταθερή έκλεισε η Optima στα 12,96 ευρώ.
Ισχυρές απώλειες για ΔΕΗ (-1,2%), ΕΛΠΕ (-1,33%), ΟΤΕ (-1,73%), ΜΠΕΛΑ (-1,32%), ΑΡΑΙΓ (-2,12%), Ελλάκτωρ (-2,02%).
Στο κόκκινο με πιο ήπιες απώλειες ο ΟΠΑΠ, η Τιτάν και η Metlen. Προσπάθησαν να παίξουν άμυνα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ.
Μοναδικό αντίβαρο της αγοράς η μετοχή της Coca Cola με κέρδη 2,03% στα 34,10 ευρώ και νέο υψηλό 52 εβδομ. Ήπια ανοδικά ΕΛΧΑ και Lamda.