Τρ. Πειραιώς: Προσφορές 2,7 δισ. για το Tier 2 - Άντλησε 650 εκατ. - 1η ελληνική έκδοση που τιμολογείται με spread

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Προσφορές 2,7 δισ. για το Tier 2 - Άντλησε 650 εκατ. - 1η ελληνική έκδοση που τιμολογείται με spread
Η έκδοση της Πειραιώς έχει spread 3,15% πάνω από το swap rate (αντιστοιχεί σε επιτόκιο 5,5%).

Στα 2,7 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο Tier 2 της Τράπεζας Πειραιώς, με την Τράπεζα να αντλεί τελικώς κεφάλαια 650 εκατ. ευρώ (έναντι εκτιμώμενου εύρους της έκδοσης 500 – 600 εκατ.).

Στην έκδοση της Τρ. Πειραιώς, για πρώτη φορά σε ομόλογο ελληνικής τράπεζας δεν γίνεται τιμολόγηση με ονομαστικό επιτόκιο, όπως γίνεται με τους high yield εκδότες, αλλά με spread επί του swap rate. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει βελτιωθεί το αξιόχρεο της Τράπεζας και της χώρας.

Συγκεκριμένα, η έκδοση της Πειραιώς έχει spread 3,15% πάνω από το swap rate (αντιστοιχεί σε επιτόκιο 5,50%).

Θα ακολουθήσει tender και επαναγορά προηγούμενης έκδοσης Tier 2 ομολόγου της Πειραιώς που λήγει στις 19 Φεβρουαρίου 2030, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για τη βελτίωση του κόστους και παράλληλα για να βελτιωθεί η συνεισφορά της έκδοσης στα κεφάλαια. Όσοι ανταλλάξουν παλαιότερους τίτλους θα έχουν προτεραιότητα στην κατανομή των νέων.

Όπως έγραφε σήμερα το insider.gr, οι τράπεζες προχωρούν σε συνδυαστικές κινήσεις έκδοσης νέων Tier 2 και επαναγοράς παλαιότερων, καθώς μετά τα μέσα της διάρκειας των ομολόγων Tier 2, η συνεισφορά τους στα κεφάλαια της τράπεζας απομειώνεται 20% ετησίως (σ.σ. η συνεισφορά στην ρευστότητα της τράπεζας παραμένει σταθερή). Οπότε, ως εργαλεία κεφαλαίων, τα ομόλογα αυτά γίνονται πολύ ακριβά για να τα διακρατούν οι τράπεζες και προτιμούν να τα επαναγοράζουν, αντικαθιστώντας τα παράλληλα με νέα έκδοση που έχει χαμηλότερο κόστος.

Ήδη, με την προηγούμενη έκδοση Πράσινου Ομολόγου τον Ιούλιο, η Τρ. Πειραιώς είχε ενισχύσει τον δείκτη MREL στο 28,3% και ήταν η πρώτη Τράπεζα στην Ελλάδα που πέτυχε τον τελικό δεσμευτικό στόχο ένα χρόνο πριν την καταληκτική ημερομηνία του Δεκεμβρίου 2025 που έχει τεθεί από τις εποπτικές αρχές.

Ο δείκτης MREL είναι στο 28,7% pro forma και θα παραμείνει στα επίπεδα αυτά στο τέλος του έτους. Στόχος της Πειραιώς είναι να διατηρεί ένα περιθώριο πάνω από την εποπτική απαίτηση για MREL 27,9%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ETE σε ρόλο πρωταγωνιστικό – Το ομόλογο της Πειραιώς - Τα παράπονα Μουζάκη

Εθνική Τράπεζα: Ούριος άνεμος για την ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων

Αναδιαμόρφωση του τραπεζικού δείκτη με την έλευση Κύπρου

gazzetta
gazzetta reader insider insider