Ευρωαγορές: Δεύτερη ημέρα ανόδου μετά την ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Δεύτερη ημέρα ανόδου μετά την ΕΚΤ
Η απόφαση για μείωση των επιτοκίων ωθεί ανοδικά τους δείκτες.

Σε ανοδική πορεία βρίσκονται για δεύτερη ημέρα οι ευρωαγορές μετά την δεύτερη μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τους επενδυτές να αξιολογούν τις επιπτώσεις της στην πορεία της νομισματικής πολιτικής. Η κίνηση της ΕΚΤ ήρθε έπειτα από μία παρατεταμένη περίοδο οικονομικής στασιμότητας στην περιοχή, αλλά και επίπονης μάχης κατά του πληθωρισμού.

Ως εκ τούτου, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων μειώθηκε σε 3,50%. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης μειώθηκε σε 3,65% και 3,90% αντιστοίχως. Πιο αναλυτικά, η ΕΚΤ προβλέπει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,8% το 2024, θα αυξηθεί σε 1,3% το 2025 και σε 1,5% το 2026.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,59% στις 515,10 μονάδες σε υψηλό εβδομάδας και ο Eurostoxx 50 καταγράφει άνοδο 0,51% στις 4.838 μονάδες. Στους επιμέρους κλάδους, των κερδών ηγούνται οι μετοχές των εξορύξεων με κέρδη 0,97% και ακολουθούν τα μέσα ενημέρωσης με +0,85%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,75% στις 18.646 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ισχυροποιείται 0,50% στις 7.472 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,08% στις 8.248 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανέρχεται με +0,25% στις 33.533 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει κέρδη 0,52%.

Η ΕΚΤ παρέμεινε σταθερή στη μέχρι τώρα στρατηγική της, απόλυτα εξαρτημένη από τα στοιχεία και στη λήψη αποφάσεων σε κάθε συνεδρίαση ξεχωριστά. Ο πληθωρισμός ωστόσο αποκλιμακώνεται και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας επιβραδύνεται ολοένα και περισσότερο, δύο σημαντικοί παράγοντες που θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της.

Σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια πολιτικής επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου, ενώ κράτησε κλειστά χαρτιά για τον Οκτώβριο.

Η ΕΚΤ δεν έχει αποκλείσει μία μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση στις 17 Οκτωβρίου, ακόμη και εάν μία τέτοια κίνηση θεωρείται απίθανη, όπως ανέφεραν πηγές, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg. Λαμβάνοντας υπόψη τους καθοδικούς κινδύνους για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, αξιωματούχοι της ΕΚΤ προτιμούν να κρατήσουν ανοικτή την επιλογή για μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση, όπως ανέφεραν κάποιες πηγές που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Καθώς απομένουν μόλις πέντε εβδομάδες έως την επόμενη συνεδρίαση, αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία για τον πληθωρισμό ενός ακόμη μηνός. Για να κρίνουν όμως οποιαδήποτε σημάδι ύφεσης στην οικονομία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να βασιστούν σε δείκτες που παρακολουθούν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ασία

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς η αγορά της ηπειρωτικής Κίνας βρέθηκε σε χαμηλό 6 ετών, ενώ της Αυστραλίας κατέγραψε νέα ιστορικά ρεκόρ.

Πιο συγκεκριμένα, ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε 0,15% και βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2019.

Στον αντίποδα, ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας αν και ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά το προηγούμενο υψηλό των 8.114,7 μονάδων, στη συνέχεια υποχώρησε ελαφρά και έκλεισε με άνοδο 0,3% στις 8.099,9 μονάδες.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας, βρέθηκε 0,13% υψηλότερα στις 2.575,41 μονάδες και ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq με +0,3% ανήλθε στις 733,2 μονάδες.

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε 0,68% στις 36.581,76 μονάδες, ενώ ο ευρείας βάσης Topiχ διολίσθησε 0,86% στις 2.571,14 μονάδες.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,71%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι φέρνει η μείωση των επιτοκίων – Η μπάλα στις Βρυξέλλες - Το φαίνεσθαι και η πραγματικότητα

ΕΚΤ: Τι θα κρίνει τις επόμενες μειώσεις επιτοκίων - Το «μπαλάκι» στις κυβερνήσεις για δημοσιονομικό νοικοκύρεμα, μεταρρυθμίσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider