Οριακές διακυμάνσεις στις ευρωαγορές - Οι «προβολείς» στις Κεντρικές Τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οριακές διακυμάνσεις στις ευρωαγορές - Οι «προβολείς» στις Κεντρικές Τράπεζες
Τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ενθαρρυντικά, καθώς παρέμεινε σταθερός τον Αύγουστο.

Αρνητικά πρόσημα και οριακές διακυμάνσεις καταγράφουν οι ευρωαγορές την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές, όχι μόνο προσβλέπουν στη σημερινή συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για την πιθανή μείωση των επιτοκίων, αλλά εξετάζουν και τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Βρετανίας, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,2% τον Αύγουστο.

Σήμερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,17% στις 516,30 μονάδες και Eurostoxx 50 χάνει 0,08% στις 4.856 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημειώνει οριακά κέρδη 0,07% στις 18.744 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται στο -0,03% και τις 7.485 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,22% στις 8.290 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο βρίσκεται στις 33.785 μονάδες με 20,01%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 προσθέτει 0,08% στις 11.712 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ενθαρρυντικά, καθώς παρέμεινε σταθερός τον Αύγουστο, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για την Τράπεζα της Αγγλίας να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια φέτος. Η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 2,2%, παραμένοντας αμετάβλητη από τον ρυθμό του Ιουλίου, ενώ ανταποκρίθηκε στις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τα δεδομένα ανακοινώθηκαν πριν από τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας αργότερα αυτή την εβδομάδα και την απόφαση νομισματικής πολιτικής της. Πρόκειται για μια «γεμάτη» εβδομάδα για τις κεντρικές τράπεζες, καθώς αναμένονται επίσης συναντήσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η Fed, η οποία συνεδριάζει την Τετάρτη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανακοινώσει την πρώτη μείωση των επιτοκίων της από τον Μάρτιο του 2022. Οι έμποροι, ωστόσο, είναι διχασμένοι σχετικά με το πόσες μονάδες βάσης θα μειωθούν πραγματικά τα επιτόκια. Οι πιθανότητες μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες και σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, ανέρχονται στο 65%.

Αναμένεται επίσης να δημοσιευθούν τα στοιχεία του πληθωρισμού της Ευρωζώνης για τον Αύγουστο.

Ασία

Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την απόφαση της Fed για τα επιτόκια, αλλά και τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, ενώ εξετάζουν τα οικονομικά δεδομένα της Ιαπωνίας. Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ινδονησίας για τα επιτόκια αναμένεται επίσης αργότερα μέσα στην ημέρα.

Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της Ιαπωνίας τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 2,3% και 5,6% αντίστοιχα σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας, παρεκλίνοντας από τις εκτιμήσεις της δημοσκόπησης της Reuters για ανάπτυξη 13,4% και 10%. Οι παραγγελίες μηχανημάτων από τον ιδιωτικό τομέα της Ιαπωνίας τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 0,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με δεδομένα από το Γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου.

Η Επιτροπή Διοίκησης της Τράπεζας της Ινδονησίας επρόκειτο να ολοκληρώσει μια διήμερη συνάντηση και να λάβει απόφαση για τα επιτόκια αργότερα την Τετάρτη. Η νομισματική πολιτική της βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016, παρόλο που ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στο 1,5%-3,5%.

Ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,37% για να κλείσει στις 36.338 μονάδες, ενώ ο ευρείας βάσης Topix ενισχύθηκε κατά 0,38% για να κλείσει στις 2.565 μονάδες.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έκλεισε υψηλότερα κατά 1,37%, ενώ ο κινεζικός CSI 300 κέρδισε 0,37%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,13%, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq ενισχύθηκε 0,30%.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε οριακή άνοδο 0,01%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μουστάκας (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Οι επενδύσεις μας σε Παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ στη ΝΑ Ευρώπη μόλις ξεκίνησαν

Eurobank: Εξαιρετικό ενδιαφέρον για το πράσινο ομόλογο, υπερκάλυψη πάνω από 5,4 φορές - Πού θα πάνε τα έσοδα

efood local: Τα σχέδια της efood για τη μικρή λιανική και τα νέα καταστήματα που έρχονται

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider