Wall Street: Ήπια πτώση πριν την Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ήπια πτώση πριν την Fed
Ο Dow Jones υποχωρεί 0,12% στις 41.558 μονάδες, ο S&P 500 διολισθαίνει 0,20% στις 5.623 μονάδες και ο Nasdaq καταγράφει πτώση 0,31% στις 17.572 μονάδες.

Tελευταία ενημέρωση 18:52

Με μικρές απώλειες παρά το χθεσινό ενδοσυνεδριακό ρεκόρ του S&P 500 διαπραγματεύεται η Wall Street την Τετάρτη, εν αναμονή της πολυσυζητημένης απόφασης της Fed για τα επιτόκια, με τους traders να εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το ύψος της περικοπής του κόστους δανεισμού που θα βάλει επίσημα τέλος στον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,12% στις 41.558 μονάδες, ο S&P 500 διολισθαίνει 0,20% στις 5.623 μονάδες και ο Nasdaq καταγράφει πτώση 0,31% στις 17.572 μονάδες. Σύμφωνα με αναλυτές, η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 25 μονάδες ενώ οι πιο αισιόδοξοι προβλέπουν ένα «γενναίο» ψαλίδισμα 50 μ.β.

Όπως αναφέρει το CNBC, σπάνια παρατηρείται τόση αβεβαιότητα για μια απόφαση της Fed, η οποία βέβαια θα αποτελέσει ρυθμιστή για τις διεθνείς αγορές. «Θα έπρεπε να πάτε πάνω από 15 χρόνια πίσω για να βρείτε μια τόσο ασαφή κατάσταση τόσο κοντά στην απόφαση. Πολλά χρήματα θα βγουν και θα χαθούν σήμερα», υπογραμμίζει ο Τζιμ Ριντ, επικεφαλής της παγκόσμιας οικονομίας και έρευνας της Deutsche Bank.

«Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, οι αγορές θα κινηθούν», ανέφερε ο Στίβεν Μπελ, επικεφαλής οικονομολόγος της Columbia Threadneedle, σε σημείωμά του τη Δευτέρα. «Είναι ασυνήθιστο για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να υποχρεώνει την αγορά σε τόσο μεγάλες μαντεψιές πριν από μια συνεδρίαση, ειδικά τόσο κοντά στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Μπορώ μόνο να υποθέσω ότι η επιτροπή είναι διχασμένη», πρόσθεσε.

Η έναρξη μίας εκστρατείας επιτοκιακών μειώσεων αναμένεται να στηρίξει την αμερικανική οικονομία που βρίσκεται σε σχετική στασιμότητα και να τονώσει περαιτέρω την ήδη ισχυρή αγορά εργασίας, η οποία μάλιστα βρέθηκε στο μικροσκόπιο της Goldman Sachs. Οι αναλυτές τη προκρίνουν μια μείωση 25 μονάδων βάσης, έναντι 50 μονάδων βάσης που τιμολογεί η αγορά ομολόγων, με δύο ακόμη μειώσεις αντίστοιχου μεγέθους το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, οδηγώντας έτσι τα επιτόκια στο 3,25% - 3,5% μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Η όποια εξασθένιση της αγοράς εργασίας φαίνεται να αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την πρόκληση της απορρόφησης της αυξημένης αύξησης της προσφοράς εργασίας που οφείλεται στο κύμα μετανάστευσης, το οποίο πλέον επιβραδύνεται αρκετά απότομα. Ακόμα κι έτσι, η ανάπτυξη των θέσεων εργασίας έχει επίσης επιβραδυνθεί και αποτελεί ένα αρκετά δύσκολο ερώτημα εάν η ζήτηση εργασίας θα αποδειχθεί αρκετά ισχυρή ώστε να απορροφήσει πλήρως τους νεοεισερχόμενους και να σταματήσει την αργή αύξηση του ποσοστού ανεργίας.

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, το dot plot θα συνεπάγεται τρεις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης φέτος, ακολουθούμενες από τριμηνιαίες μειώσεις προς τα επίπεδα των 4,625% - 3,625% - 2,875% - 2,875% στα τέλη 2024 - 2027, αν και περισσότεροι αξιωματούχοι αναμένεται θα κινηθούν προς τη γραμμή των 100 και άνω μειώσεων των επιτοκίων το επόμενο έτος σε σχέση με τη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Στο μέτωπο των «μάκρο», με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών κινήθηκαν οι ενάρξεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, σημειώνοντας άλμα 9,6% καθώς εντείνεται η οικοδομική δραστηριότητα με την κατασκευή έργων. Οι ενάρξεις κατοικιών αυξήθηκαν σε 1,36 εκατομμύρια τον Αύγουστο, από 1,24 εκατομμύρια τον Ιούλιο, ξεπερνώντας την πρόβλεψη της Wall Street που έκανε λόγο για ρυθμό ανόδου κατά 1,31 εκατ. ενώ μάλιστα σε ετήσια βάση «αναρριχήθηκαν» κατά 3,9%. Οι ενάρξεις μονοκατοικιών σημείωσαν επίσης άνοδο τον Αύγουστο, ενώ οι οικοδομικές άδειες, σημάδι για μελλοντικές κατασκευές, αυξήθηκαν 4,9% σε 1,48 εκατ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές - Οι «προβολείς» στις Κεντρικές Τράπεζες

Επιστρέφει στο κόκκινο το Χρηματιστήριο εν αναμονή της Fed

Η Τσέλσι ξόδεψε 2,78 δισ. ευρώ για μεταγραφές την τελευταία δεκαετία - Ποιες ομάδες ακολουθούν

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider