ΧΑ: Προσπάθησε να ακολουθήσει το διεθνές ράλι αλλά κράτησε τον υψηλό τζίρο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΧΑ: Προσπάθησε να ακολουθήσει το διεθνές ράλι αλλά κράτησε τον υψηλό τζίρο
Πολύ υψηλοί τζίροι στις τράπεζες και μάζεμα χαρτιού. Καθηλωμένη η αγορά σε στενός εύρος, έναντι του ράλι των διεθνών αγορών.

Τίποτα απολύτως δεν αγγίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών που συνεχίζει στο δικό του περιβάλλον μιζέριας και απαξίωσης. Τι κι αν οι διεθνείς αγορές κάνουν ράλι σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο μετά το σήμα της Fed και τη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης.

Το ΧΑ συνεχίζει σε ατασική φάση εδώ και πολλούς μήνες νωχελικότητας, με διαρκή ανακύκλωση χρήματος και χωρίς καμία απολύτως φρεσκάδα. Κανένας δεν ασχολείται και δεν προβληματίζεται για την κατάσταση μιας αγοράς που «σέρνεται» διαρκώς. Η διοίκηση της ΕΧΑΕ, φροντίζει για roadshow αλλά χρήμα έχει να δει η αγορά εδώ και πολλούς μήνες, κυνηγώντας βέβαια το δικό της όνειρο περί αναβάθμισης της αγοράς.

Η κίνηση της αγοράς καθορίζεται προς ώρας από μερικές μεγάλες επενδυτικές τράπεζες που έχουν αναλάβει σημαντικές δουλειές εισηγμένων εταιρειών και συνεπώς κατέχουν και τα «κλειδιά» της ανόδου. Όταν ολοκληρώσουν τις αγορές για πελάτες στα χαμηλά που βρίσκεται η αγορά τότε μπορεί να υπάρξει μια μεγάλη και πειστική αντίδραση. Επιπλέον μάλλον είναι άτοπο να συγκρίνονται οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και η Wall Street με το ΧΑ.

Σχεδόν σε όλη τη συνεδρίαση άλλαζε χέρια ένας μεγάλος όγκος μετοχών σε πολύ στενό εύρος, με τις ΔΕΗ, ΟΤΕ και Metlen να στέλνουν υψηλότερα την αγορά, ενώ από τις τράπεζες ακολούθησε ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη πιστοποιημένο τεχνικό αναλυτή, «αφού ολοκληρώθηκε και το χθεσινοβραδινό αφήγημα της μείωσης επιτοκίων κατά 50 μ.β. από τη Federal Reserve, το Χρηματιστήριο Αθηνών, «εγκλωβισμένο» εδώ και πάνω από 25 συνεδριάσεις σε στενότατο εύρος μεταξύ 1.400 και 1.450 μονάδων, καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να βρει και να αξιοποιήσει τους καταλύτες εκείνους που θα το οδηγήσουν προς το πολυετές υψηλό του Μαΐου και όχι κάτω από τη διαγραμματική στήριξη των 1.400 η οποία αποτελεί το κοντινότερο «οχυρό» πριν την περαιτέρω επιδείνωση της επενδυτικής ψυχολογίας στη Λεωφόρο Αθηνών.

Αυτές τις ώρες που ο Dow-Jones «ζυγίζει» το αν η παραμονή του σε υψηλό όλων των εποχών είναι διατηρήσιμη ή χρήζει διορθώσεως, το δικό μας ΧΑ δεν κατάφερε το τελευταίο διάστημα να εκμεταλλευτεί το υποστηρικτικό διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον και να καταστεί περισσότερο ενδιαφέρον στα μάτια εγχώριων και ξένων επενδυτών.

Η αξία των ημερήσιων συναλλαγών βλέπει στις περισσότερες συνεδριάσεις το ψυχολογικό ορόσημο των 100 εκατ. Ευρώ «με τα κυάλια» και ενώ πλησιάζουμε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπερ σημαίνει ότι οι εν δυνάμει επενδυτές είναι… “back to school” και όχι στις παραλίες.

Ενόσω το… «μαρτύριο της σταγόνας» του τζίρου συνεχίζεται, η προ ημερών δημοσιοποίηση της αξιολόγησης από τον Οίκο Moody’s, ο οποίος ανέβαλε εκ νέου την επενδυτική αναβάθμιση του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου, αφαίρεσε άλλον ένα καταλύτη ενεργότερης συμμετοχής των Θεσμικών στα καθ’ ημάς χρηματιστηριακά δρώμενα.

Παράλληλα, ο Τραπεζικός Δείκτης, βασικός πυλώνας της εγχώριας Αγοράς, απέχει περίπου 10% από τα προ διμήνου υψηλά του, παρά τις ελκυστικές μερισματικές διανομές, τη μείωση του business risk κλπ. Πλέον ο κλάδος καλείται να πάει στο «επόμενο επίπεδο» εν μέσω έναρξης κύκλου επιτοκιακών μειώσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ό,τι αυτές συνεπάγονται για την ανατιμολόγηση των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, το κόστος των καταθέσεων και συνεπώς την κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το «βάρος» πλέον πέφτει στις επικείμενες ανακοινώσεις για τη δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας, την επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ και την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, δηλ. σε κρίσιμα εταιρικά γεγονότα τα οποία θα αποζητήσουν από τα ενεργά χαρτοφυλάκια ρευστότητα, είτε «φρέσκια» είτε με «ανακάτεμα» της παλιάς, και τα οποία επιτείνουν την στάση αναμονής των συμμετεχόντων.

Στα θεμελιωδώς «δυνατά χαρτιά» του ΧΑ συνεχίζουν να συγκαταλέγονται η ισχυρή κερδοφορία 1ου εξαμήνου και οι ευοίωνες προοπτικές των εισηγμένων, στοιχεία όμως τα οποία πιθανώς έχουν ήδη προεξοφληθεί σε σημαντικό βαθμό και δεν «εκπλήσσουν» πλέον την Αγορά.

Για αύριο Παρασκευή (20/9) είναι προγραμματισμένο το triple witching, δηλ. η λήξη των παραγώγων συμβολαίων στο ΧΠΑ. Σε διεθνές επίπεδο ξεχωρίζουμε τις αυριανές επιτοκιακές ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας, στις οποίες τον Αύγουστο αρκετοί αναλυτές απέδωσαν το αλησμόνητο παγκόσμιο Κραχ της 5/8 λόγω των συνεπειών που η ίσως απροσδόκητη αύξηση του βασικού επιτοκίου της Bank of Japan επέφερε στο carry trade».

«Διαγραμματικά, το εβδομαδιαίο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη θα «κριθεί» αναφορικά με τη σχέση του ως προς τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, ο οποίος βρίσκεται πέριξ των 1.400 μονάδων, ενώ πειστική ανοδική κίνηση «απαιτεί» τιμές υψηλότερα από την αντίσταση των 1.450 μονάδων», όπως επισημαίνει ο Π. Στεριώτης.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ έκλεισε σε υψηλό ημέρας με άλμα της ΔΕΗ του ΟΤΕ που χτύπησε υψηλό 52 εβδομ. αλλά και της Lamda και της Eurobank με Alpha.

Ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 0,63% στις 1.428,39 μονάδες, με τον τζίρο να εκτινάσσεται στα 125,7 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,71% και ο ΔΤΡ 0,57% στις 1.226,12 μονάδες.

Ράλι 3,3% με υψηλό τζίρο για τη ΔΕΗ στα 11,62 ευρώ, με τον ΟΤΕ να χτυπά υψηλό 52 εβδομ. με άνοδο 1,65% στα 15,40 ευρώ.

Εκτιναξη για τη Lamda με κέρδη 3,31% στα 7,49 ευρώ, με τζίρο 2,18 εκατ., ενώ πολύ δυνατή εμφανίστηκε η Metlen με κέρδη 1,87% στα 33,84 ευρώ και τζίρο 7,4 εκατ. ευρώ.

Από άποψη συναλλακτικής δραστηριότητας την διαφορά έκαναν ΕΤΕ και ΠΕΙΡ με την πρώτη να υποχωρεί κατά 0,49% στα 7,298 ευρώ με τζίρο 28,5 εκατ. και τη δεύτερη να ενισχύεται κατά 0,71% στα 3,82 ευρώ με τζίρο 16,24 εκατ.

Υπεραπέδωσε εκ νέου η Alpha που έφτασε μια ανάσα από τα 1,60 ευρώ με άνοδο 1,50% στα 1,592 ευρώ. Ο τζίρος στα 11,27 εκατ. Κέρδη 1,12% για ΕΥΡΩΒ στα 1,992 ευρώ.

Στα υπόλοιπα, η Τιτάν συνεχίζει απτόητη σε υψηλότερα επίπεδα βάζοντας αργά και σταθερά πλώρη για τα 40+ ευρώ, ενώ ήπια ανοδικά κινήθηκαν Cenergy και ΜΠΕΛΑ. Κέρδη άνω του 1% για ΕΥΔΑΠ, Σαράντη, Viohalco.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider