Κέρδη έφερε στις ευρωαγορές η μείωση των επιτοκίων από τη BoE

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη έφερε στις ευρωαγορές η μείωση των επιτοκίων από τη BoE
Στα «πράσινα» έκλεισαν οι ευρωαγορές. Ο Stoxx 600 ενισχύθηκε +1,36%.

Στα «πράσινα» ολοκλήρωσαν οι ευρωαγορές τις συναλλαγές της Πέμπτης μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) να διατηρήσει αμετάβλητα στο 5% τα επιτόκιά της. Η απόφαση έρχεται έπειτα από την τολμηρή κίνηση της Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,36% στις 521,60 μονάδες. Σχεδόν όλοι οι κλάδοι διαπραγματεύτηκαν σε θετικό έδαφος, με τις μετοχές του κλάδου εξορύξεων να καταγράφουν κέρδη 3,04% στο κλείσιμο και τον κλάδο της λιανικής να αυξάνεται κατά 1,44%. Αντιθέτως, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας σημείωσαν πτώση 2,07%. Ο Eurostoxx 50 κέρδισε 2,24% στις 4.943 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη 1,54% στις 19.000 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με +2,29% στις 7.615 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,91% στις 8.328 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανέβηκε με +1,16% στις 34.044 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,80% στις 11.778 μονάδες.

Στα επιχειρηματικά νέα, η μετοχή της Next σημείωσε άλμα έως και 5,8% την Πέμπτη. Η εταιρείας λιανικής δήλωσε ότι είναι κοντά στην επίτευξη του σχεδόν 1 δισ. λίρες σε ετήσια κέρδη, μετά την αύξηση των πωλήσεών της το πρώτο εξάμηνο.

Η μετοχή της Commerzbank σημείωσε πτώση κάτω του 1%, καθώς προέκυψαν περαιτέρω εξελίξεις μετά την απόκτηση του 9% της γερμανικής τράπεζας από την UniCredit την περασμένη εβδομάδα. To βήμα αυτό της UniCredit εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν μια διασυνοριακή τραπεζική συγχώνευση θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε περισσότερες εξαγορές και να ταρακουνήσει τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (ΜPC) της BoE ψήφισε 8-1 υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων σε σταθερό επίπεδο ενώ αξιολόγησε την μεικτή εικόνα που παρουσίασε η βρετανική οικονομία, με τον πληθωρισμό να πλησιάζει σταθερά τον στόχο του 2%, αλλά οι αυξήσεις των τιμών στις υπηρεσίες —που αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου - ανέβασαν ταχύτητα στο 5,6% τον Αύγουστο.

Η απόφαση ήρθε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Fed για μια μεγάλη μείωση 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια, φέρνοντας το στόχο της στο εύρος 4,75% έως 5%.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την BoE κινήθηκε η Τράπεζα της Νορβηγίας που κράτησε αμετάβλητο σε υψηλό 16 ετών στο 4,50% το επιτόκιο πολιτικής της, όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lavipharm: Εκτόξευση κατά 248,8% των ενοποιημένων καθαρών κερδών το α' εξάμηνο

Ideal: Η ΓΣ ενέκρινε ΑΜΚ με κεφαλαιοποίηση ποσού €81,6 εκατ.

Επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη 33,2 εκατ. ευρώ το 1ο εξάμηνο για Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider