«Αγκάθι» μία ισχυρή στερλίνα;

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αγκάθι» μία ισχυρή στερλίνα;
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο «επώδυνος» (κατά τον Κιρ Στάρμερ) προϋπολογισμός των Εργατικών που θα κατατεθεί και θα συζητηθεί εντός των επόμενων ημερών, θα βρεθεί σε πρώτο πλάνο και θα δεχθεί «πυρά» από επενδυτές και βρετανικά νοικοκυριά.

Mε την στερλίνα να εκτινάσσεται σε υψηλό 2,5 ετών (σσ: 30 μηνών) μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) να βάλει στον «πάγο» τα επιτόκια, συνεχίζοντας την επιθετική νομισματική της πολιτική, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο «επώδυνος» (κατά τον Κιρ Στάρμερ) προϋπολογισμός των Εργατικών που θα κατατεθεί και θα συζητηθεί εντός Οκτωβρίου, θα βρεθεί σε πρώτο πλάνο και θα δεχθεί «πυρά» από traders και βρετανικά νοικοκυριά.

Πολλοί επενδυτές περιμένουν το δημοσιονομικό σχέδιο της νέας κυβέρνησης στα τέλη του επόμενου μήνα, προτού κάνουν μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για την οικονομία και τα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το Εργατικό Κόμμα ξεκινά το ετήσιο συνέδριό του τη Δευτέρα, το πρώτο όντας στο τιμόνι της εξουσίας εδώ και 15 χρόνια, έχοντας δεσμευτεί να «ανοικοδομήσει τη Βρετανία».

BoE και Fed πήραν αντίθετες κατευθύνσεις, με την πρώτη να διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκιά της και την δεύτερη να προχωρά σε μία γενναία μείωση κατά 50 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα η στερλίνα να ξεπερνά τα 1,33 δολάρια για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022 ενώ σήμερα υποχωρεί 0,40% στα 1.3274 δολάρια.

Το ράλι της στερλίνας συνδέθηκε με το αυστηρό μήνυμα της BoE και «φαίνεται πλήρως δικαιολογημένο», σύμφωνα με τον Κρις Τέρνερ, επικεφαλής των παγκόσμιων αγορών της ING, καθώς τα ανεβασμένα επιτόκια είναι παραδοσιακά θετικά για τα εγχώρια νομίσματα, επειδή διαχρονικά οι υψηλότερες αποδόσεις προσελκύουν περισσότερα ξένα κεφάλαια.

«Η BοE φαίνεται ειλικρινά να αμφισβητεί ότι ο βρετανικός πληθωρισμός θα υποχωρήσει τόσο όσο παρατηρούμε σε άλλα σημεία του κόσμου. Η BοE σίγουρα δεν φαίνεται να βρίσκεται στο ίδιο στρατόπεδο με την Fed για να σηματοδοτήσει επίσημα τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, μετά την επιθετική εκστρατεία σύσφιξης του κόστους δανεισμού» επισημαίνει.

Κύριες ανησυχίες για την ΒοΕ παραμένουν ο πληθωρισμός των υπηρεσιών –ο οποίος ενισχύθηκε στο 5,6% από 5,2% τον Αύγουστο– και η αύξηση των μισθών, η οποία επίσης διατηρείται πάνω από το 5% σε ετήσια βάση. Τα κέρδη της στερλίνας την περασμένη εβδομάδα βασίστηκαν σε μια πιο μακροπρόθεσμη τάση, με τους οικονομολόγους να εντοπίζουν θετικά στοιχεία για τις προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω παραγόντων όπως η αυξημένη πολιτική σταθερότητα, τα σχέδια για μεταρρύθμιση της στεγαστικής πολιτικής και η ενίσχυση των δεσμών με την ΕΕ.

Ωστόσο, η πρόσφατη ώθηση λόγω του spread στα επιτόκια θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο από τον προϋπολογισμό, που πρόκειται να παραδοθεί στις 30 Οκτωβρίου. Το δημοσιονομικό σχέδιο «θα μπορούσε να είναι μια δοκιμασία για τους ταύρους της Βρετανίας εάν οι αυξήσεις φόρων διαβρώσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο Ηνωμένο Βασίλειο», διεμήνυσε η Τζέιν Φόλεϊ, επικεφαλής στρατηγικής FX στη Rabobank London.

Η άνοδος των λιανικών πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 1% για τον Αύγουστο αποτέλεσε στήριγμα για την στερλίνα την Παρασκευή, αλλά οι κορυφαίοι μακροοικονομικοί δείκτες όπως η καταναλωτική εμπιστοσύνη, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως τα νοικοκυριά αρχίζουν να φοβούνται για το τι έπεται, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η Γκαμπριέλα Ντίκενς, οικονομολόγος της G7 στην AXA Investment Managers, έστειλε SOS, αναφέροντας πως μία μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο θα ήταν συνεπής με την προσέγγιση της BoE για σταδιακές κινήσεις στο μέτωπο του κόστους δανεισμού, αλλά θα εξακολουθούσε να αποτελεί πονοκέφαλο τόσο για την στερλίνα όσο και για τον προϋπολογισμό των Εργατικών.

«Η κατάσταση θα αυξήσει την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να επιταχύνει τον ρυθμό του κύκλου χαλάρωσης, εάν η δημοσιονομική πολιτική επιδεινωθεί περισσότερο από ό,τι προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεδομένων των μηνυμάτων από τη νέα κυβέρνηση, όπως η αιχμή για τρύπα 22 δισ. στερλινών στα δημόσια ταμεία και των υπαινιγμών για πιθανές περαιτέρω αυξήσεις φόρων, πρέπει να καταστεί σαφές πως εάν γίνει πιο αυστηρή στη δημοσιονομική πολιτική, η ΒοΕ θα αναγκαστεί σε ψαλίδισμα για να αντισταθμίσει το πλήγμα στα οικονομικά τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων» εξήγησε.

Goldman Sachs: Στοιχηματίζει στην άνοδο της στερλίνας

Ταυτοχρόνως, η Goldman Sachs στοιχηματίζει ότι η στερλίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους από την παρατεταμένη αδυναμία του δολαρίου μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η τράπεζα, η οποία είναι bullish για το βρετανικό νόμισμα από την αρχή του έτους, βλέπει τώρα ότι θα φθάσει τα 1,40 δολάρια σε 12 μήνες, που αποτελεί υψηλό τριετιας καθώς είναι ένα επίπεδο που παρατηρήθηκε για τελευταία φορά το 2021 και αποτελεί μία από πιο αισιόδοξες προβλέψεις στη Wall Street.

Η αναβαθμισμένη εκτίμηση βασίζεται στην απροθυμία της Τράπεζας της Αγγλίας να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων, ενώ οι ομόλογοί της σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη διευκολύνουν πιο επιθετικά τις οικονομίες τους. Σύμφωνα με την GS, η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να είναι ισχυρή και η ΒοΕ δεν χρειάζεται να μπει σε έναν αγώνα δρόμου με ΕΚΤ και Fed για ψαλίδισμα στο κόστος δανεισμού.

«Η στήριξη για τη στερλίνα προέρχεται από τα μειωμένα ρίσκα, τη σταθερή δυναμική της ανάπτυξης και την υπομονετική BοE», αποσαφήνισαν σε σημείωμά τους οι στρατηγικοί αναλυτές, συμπληρώνοντας πως: «οι αγορές έχουν αποτιμήσει τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ, ωφελώντας τα ριψοκίνδυνα assets και τα νομίσματα όπως η στερλίνα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank Equities: Σε φθινοπωρινή ραστώνη το Χρηματιστήριο - 4+1 κορυφαίες επιλογές

Προς επένδυση πολλών δισ. δολαρίων στην Intel η Apollo

Lamda - Ελληνικό: Πώς προχωρούν «Ellinikon Mall» και «Riviera Galleria» – Η υπογειοποίηση και τα οικιστικά

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider