Eurobank Equities: Σε φθινοπωρινή ραστώνη το Χρηματιστήριο - 4+1 κορυφαίες επιλογές

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank Equities: Σε φθινοπωρινή ραστώνη το Χρηματιστήριο - 4+1 κορυφαίες επιλογές
Στη φθινοπωρινή ραστώνη και στις προοπτικές της εγχώριας αγοράς αναφέρεται η Eurobank Equities, παρουσιάζοντας και τις πέντε κορυφαίες επιλογές της - προτάσεις για τοποθετήσεις.

Στη φθινοπωρινή ραστώνη και στις προοπτικές της εγχώριας αγοράς αναφέρεται η Eurobank Equities, παρουσιάζοντας τις πέντε κορυφαίες επιλογές της - προτάσεις για τοποθετήσεις.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει υποχωρήσει κατά 3% περίπου από τις αρχές Αυγούστου, έχοντας υποαποδώσει σημαντικά έναντι τόσο της ευρύτερης Ευρώπης (Stoxx 600 +0,7%) όσο και των αγορών της περιφέρειας (FTSE MIB +2,8%). Η επιβάρυνση της αγοράς οφείλεται κυρίως στις τράπεζες, οι οποίες υποχώρησαν κατά 7% στη διάρκεια της περιόδου, σε σύγκριση με το +4% των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τραπεζών. Οι μετοχές εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου έχουν επίσης υποαποδώσει, με λιγοστές μόνο εταιρείες να βρίσκονται με θετικό πρόσημο από τον Αύγουστο (κυρίως από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση). Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η κίνηση δεν είναι συγχρονισμένη με τα θεμελιώδη, καθώς οι περισσότερες εταιρείες έχουν ανακοινώσει ένας «υγιές» σετ αποτελεσμάτων στο δεύτερο τρίμηνο. Η σχετική υποαπόδοση του δευτέρου τριμήνου έχει οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στο ίδιο επίπεδο σε γενικές γραμμές με τον Stoxx 600 (άνοδος περίπου 11% από τις αρχές του έτους).

Πώς φτάσαμε στην υποαπόδοση της αγοράς

Σύμφωνα με τη Eurobank Equities, η ισχυρή δυναμική κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 διακόπηκε κάπως από την πώληση του ποσοστού του ΤΧΣ στην Πειραιώς τον Μάρτιο, τη στιγμή που ακολούθησαν δύο μεγάλα placements το Μάιο (Metlen, Jumbo). Αυτά τα liquidity events δημιούργησαν μια υπερχείλιση προσφοράς (supply overhang) η οποία φαίνεται να επιβάρυνε την εγχώρια αγορά, ελλείψει και της σταδιακής διάθεσης ανάληψης πρόσθετου ρίσκου και αγορών. Το τελευταίο ήταν επίσης συνέπεια της απόφασης της MSCI να μην προβεί στην ένταξη του ΧΑ σε «watch list» για αναβάθμιση και ένταξη στο γκρουπ των ανεπτυγμένων αγορών, «σβήνοντας» έτσι έναν σημαντικό καταλύτη για τη μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου, ενώ οδήγησε σε περιορισμένες καθαρές εισροές από ξένα χαρτοφυλάκια από τις αρχές του έτους (εκτός από το placement στην Πειραιώς).

Εν όψει του υπολοίπου του έτους, φαίνεται να υπάρχει ένας pipeline προσφοράς μετοχών συνολικού ύψους άνω του 1,2 δισ. ευρώ (που αφορά κυρίως την Εθνική Τράπεζα, την Κύπρου και ενδεχομένως τις Cenergy, Trade Estates, Κρι Κρι), η οποία πρόκειται να επιβαρύνει την αγορά απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της ξένης ζήτησης. «Ως εκ τούτου, αναμένουμε από το Χρηματιστήριο Αθηνών ότι θα κινηθεί σε ένα στενό trade range μέχρι τα τέλη του έτους, προτού ενεργοποιηθούν εκ νέου ξένα κεφάλαια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025 (με την ελπίδα ότι η MSCI θα τοποθετήσει επιτέλους το Χρηματιστήριο Αθηνών σε «watch list» για ταξινόμηση στις ανεπτυγμένες αγορές).

Εχει επηρεαστεί το «story» των θεμελιωδών μεγεθών;

Η Eurobank Equities θεωρεί όλα τα παραπάνω ως προσωρινές αναποδιές. Η εικόνα στα θεμελιώδη παραμένει στέρεα σύμφωνα με τους αναλυτές, υποστηριζόμενη από: 1) ένα υγιές μακροοικονομικό περιβάλλον (άνω του 2% αύξηση του ΑΕΠ, υπεραπόδοση έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης), 2) διαρκής δημοσιονομική πειθαρχία (πρωτογενές πλεόνασμα δυνητικά κοντά στο 2,5% φέτος και άνω του 2% μεσοπρόθεσμα), 3) ευνοϊκή δυναμική χρέους (καμία σημαντική λήξη τα επόμενα χρόνια, ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες χαμηλότερες του 10% του ΑΕΠ έως το 2027), 4) ελκυστικές αποτιμήσεις τόσο σε απόλυτη, όσο και σε σχετική βάση, με τις μετοχές εκτός των χρηματοοικονομικών να διαπραγματεύονται με δείκτη 1 year forward EV/EBITDA χαμηλότερο του 6x (περίπου 20% discount έναντι του δικού τους «story» και 30% περίπου discount έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών εταιρειών) και τις ελληνικές τράπεζες με δείκτη P/E στ 5x - 6x και P/TBV στο 0,56x - 0,88x, ήτοι με discount στο 17% - 47% έναντι ομοτίμων στην περιφέρεια (περίπου 30% κατά μέσο όρο).

Οι 4+1 προτάσεις της Eurobank Equiities

Έχοντας αυτά υπόψη, η Χρηματιστηριακή προτιμά την έκθεση σε τίτλους με ισχυρή δυναμική κερδοφορίας, εύλογο βαθμό ορατότητας και υποστήριξη απόδοσης, καθώς και τίτλους στα οποία βλέπει μια σημαντική στρέβλωση - απόκλιση σε όρους αποτίμησης. Ως εκ τούτου, υποστηρίζει την «overweight» θέση στην Τράπεζα Πειραιώς (σύσταση buy, με τιμή στόχο τα 5,78 ευρώ), στη ΔΕΗ (σύσταση buy, με τιμή στόχο τα 17,50 ευρώ), στην Jumbo (σύσταση buy, με τιμή στόχο τα 33,40 ευρώ), στη Metlen (σύσταση buy, με τιμή στόχο τα 48,40 ευρώ) και στην Titan (σύσταση buy, με τιμή στόχο τα 40,50 ευρώ). Από χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις υποστηρίζει εταιρείες με πολύ ισχυρούς συντελεστές κερδοφορίας και ισχυρούς ισολογισμούς (Sarantis, Κρι Κρι).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider