Η αποσαφήνιση όρων σε placement ΕΤΕ ξεμπλοκάρουν το ΧΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η αποσαφήνιση όρων σε placement ΕΤΕ ξεμπλοκάρουν το ΧΑ
Φως στο ορίζοντα αρχίζει να βλέπει το ΧΑ με τις τράπεζες σε ρόλο οδηγού. Ξεκαθαρίζει το τοπίο σε placement Εθνικής.

Τελ. ενημέρωση 11:00

Μετά από αρκετούς μήνες περισυλλογής και εσωστρέφειας λόγω του δρομολογούμενου placement ΤΧΣ σε ΕΤΕ, οι εμπλεκόμενοι αποφάσισαν να ξεδιαλύνουν το τοπίο καθορίζοντας το εύρος του ποσοστού που θα πωληθεί σε ξένους, κατά βάση, αλλά και Έλληνες επενδυτές.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του insider.gr, οι αποφάσεις είναι ειλημμένες για τη διάθεση ποσοστού 10% από το 18,39% που κατέχει το ΤΧΣ. Η κυβέρνηση και το ΤΧΣ έχουν κατασταλάξει ότι παρά το πολύ ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που θα επέτρεπε άνετα την πλήρη αποεπένδυση του ΤΧΣ, το προς διάθεση ποσοστό θα ανέλθει σε 10%, ούτε 8% - 10% ούτε 10% - 13%. Το υπόλοιπο ποσοστό (8,39%) θα παραμείνει στα χέρια του Δημοσίου και θα μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο, προκειμένου να διατεθεί για ενδεχόμενη διάθεση σε τυχόν στρατηγικό επενδυτή στο μέλλον.

Η διάθεση του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας θα γίνει με συνδυασμένη προσφορά σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι από τη διαδικασία δεν θα αποκλειστούν οι επενδυτές της λιανικής. Ειδικότερα, η συνδυασμένη προσφορά σε Ελλάδα και εξωτερικό θα προβλέπει ότι τουλάχιστον 15% της έκδοσης θα πάει σε retail επενδυτές.

Όπως προέκυψε από την ισχυρή ζήτηση που καταγράφηκε χθες στο ταμπλό για μετοχές ΕΤΕ, η τιμή διάθεσης αναμένεται να κινηθεί πέριξ των 7,20 με 7,30 αν και όλα θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, τόσο το placement σε ΕΤΕ όσο και η είσοδος Κύπρου λειτουργούν θετικά και για τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές.

Οι διοικήσεις αυτών βρίσκονται στο Λονδίνο για το μεγάλο χρηματοοικονομικό συνέδριο της BofA. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Πειραιώς έχει τα περισσότερα κλεισμένα ραντεβού από μεγάλους ξένους θεσμικούς και funds τα οποία είτε ήδη έχουν θέση στην τράπεζα, είτε ενδιαφέρονται να χτίσουν θέση. Όλα φυσικά θα φανούν στο ταμπλό και στο κατά πόσο θα μπει χρήμα.

Ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance, επισημαίνει πως «η μείωση 0,50% της FED έδωσε την ευκαιρία για νέα υψηλά στην Αμερική και κέρδη για όλα τα χρηματιστήρια με τον ΓΔ στην παρούσα να σφυρίζει αδιάφορα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί με πολύ πιο γρήγορο τρόπο να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Το road show της Bank of America πλησιάζει με το σύνολο του Ελληνικού τραπεζικού κλάδου να έχει γεμίσει την ατζέντα του με ραντεβού.

Στο τεχνικό σκέλος η αγορά δεν μας έδωσε νέα δεδομένα συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο σφυρίζοντας αδιάφορα σε νέα και κινήσεις ξένων αγορών. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχιστεί για πολύ μιας και η αγορά είναι έτοιμη να βγάλει κίνηση. Πλέον πλησιάζουμε στο τελευταίο τρίμηνο τους έτους που συνήθως βγάζει σημαντικές κινήσεις».

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει άνοδο 0,51% στις 1.449,84 μονάδες, με τον FTSE 25 στο 0,57% και τον ΔΤΡ στο 0,86%.

Κέρδη 1,23% για ΕΤΕ στα 7,592 ευρώ, με την Alpha στο 0,94% και την ΠΕΙΡ στο 0,8% και τα 3,902 ευρώ. Κέρδη 0,68% και για την ΕΥΡΩΒ. Στα 4,96 ευρώ υποχωρεί η Κύπρου.

Συνεχίζει σε ρυθμούς ράλι η Metlen στα 35,38 ευρώ με κέρδη 0,97%, με την Τιτάν 1,07% και και τη Σαράντης στο 1,65%. Θετικό βηματισμός για ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΕΛΧΑ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ήπιες απώλειες για ΕΕΕ, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Υψηλότερες επιδόσεις από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο - Τι δείχνει το "crash test" του SSM

Ακίνητα: Άλμα 20% στα φορο-έσοδα από αγοραπωλησίες

Αττική Οδός: «Οι ενήλικες στο δωμάτιο» και η ανατροπή για άμεση παράδοση στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider