Αναθερμαίνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναθερμαίνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο
Αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στο Χρηματιστήριο με αιχμή το placement ΤΧΣ σε ΕΤΕ.

Τελ. ενημέρωση 11:00

Κάπως αρχίζει να ζεσταίνει τις μηχανές το Χρηματιστήριο Αθηνών πραγματοποιώντας ένα διήμερο ανοδικό σερί υψηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, με βασικό μοχλό την Εθνική, τη ΔΕΗ και τη Metlen κατά κύριο λόγο.

Ο τζίρος στις δύο συνεδριάσεις διαμορφώθηκε κοντά στα 138 εκατ. ευρώ περίπου κατά μ.ο φανερώνοντας σημάδια αφύπνισης των επενδυτών. Τα παραπάνω βαδίζοντας ολοταχώς προς το placement ΤΧΣ σε ΕΤΕ που λειτουργεί και ως κράχτης κινητοποίησης ξένων χαρτοφυλακίων ευρύτερα στο ταμπλό.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το insider.gr στους προβολείς της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες και η ελληνική οικονομία. Οι ελληνικές τράπεζες πρωταγωνιστούν στο συνέδριο της Bank of America στο Λονδίνο, το οποίο ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο. Στο συνέδριο παρευρίσκονται όλοι οι μεγάλοι επενδυτές: BlackRock, UBS, JP Morgan, Goldman Sachs, Franklin Templeton, Lazard, Oaktree, Fidelity, Brandes, TRowe, Amundi, Point72, Millennium, PIMCO και μεγάλη ουρά από μικρότερους.

Την ίδια στιγμή, σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει και ακολούθως θα έχει συζήτηση με εκπροσώπους κορυφαίων επενδυτικών κολοσσών, σε συνάντηση που οργανώνει η Axia Capital. Παρουσία του οικονομικού του συμβούλου, Αλέξη Πατέλη, και της Ελληνίδας πρέσβειρας στις ΗΠΑ, Κατερίνας Νασίκα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε κορυφαία επενδυτικά funds.

Μένοντας στα της οικονομίας, την πεποίθησή του πως το πρωτογενές πλεόνασμα το 2024 στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ (αντί της αρχικής εκτίμησης για 2,1%) με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μπορεί να προχωρήσει σε πρόσθετες δαπάνες, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Επιπλέον, προέβλεψε ότι ο κρατικός δανεισμός θα συρρικνωθεί σε «κοντά στο 130%» του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2028, ενισχυόμενος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας που έχει ξεπεράσει σε ρυθμούς τις αντίστοιχες της Ευρωζώνης. «Πρόκειται για μια πραγματικά σημαντική μείωση», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Στα επιχειρηματικά, πλήρως λειτουργικά, χωρίς όμως να επιχειρούν στο έπακρο της δυναμικότητας τους, είναι πλέον το Κέντρο Εκπαίδευσης Πληρωμάτων και το Κέντρο Συντήρησης Αεροσκαφών της Aegean που στεγάζονται στην παλιά τεχνική βάση της Ολυμπιακής στο Ελ. Βενιζέλος. Από τα 140 εκατ. ευρώ της επένδυσης του μεγαλύτερου εγχώριου αερομεταφορέα δε, έχει επενδυθεί περίπου το 70% για να αναπτυχθούν τέσσερις προσομοιωτές πτήσης και ένας προσομοιωτής εκπαίδευσης πληρωμάτων καμπίνας καθώς και η Aegean Technics, η οποία επισκευάζει αεροσκάφη τόσο της ίδιας της αεροπορικής όσο και ξένων αερομεταφορέων.

Παράλληλα, «ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες δηλώνει ο ελβετικός επενδυτικός οίκος, UBS, βλέποντας υψηλά περιθώρια περαιτέρω re - rating και υψηλότερες χρηματικές διανομές έναντι των στόχων των διοικήσεων των τραπεζών. Σύσταση «buy» θέτει και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες η UBS. Οι τιμές στόχοι για Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς διαμορφώνονται στα 11,20 ευρώ και στα 5,70 ευρώ αντίστοιχα και για τις Alpha, Eurobank στα 2,32 ευρώ και 2,74 αντίστοιχα.

Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές μεταβολές πάνω από τις 1.450 μονάδες, με τον τζίρο ενισχυμένο ξανά σε ΕΤΕ, ΠΕΙΡ. Ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 0,06% και ο ΔΤΡ σχεδόν σταθερός στις 1.269,45 μονάδες.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ ενισχύεται κατά 0,26% στα 7,72 ευρώ, με την Πειραιώς οριακά στα 3,91 και τις Eurobank, Alpha Bank οριακά χαμηλότερα. Απώλειες 1,42% για την Κύπρου στα 4,85 ευρώ.

Ανοδικα επίσης ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ και ΕΛΠΕ, ενώ ισχυρά κέρδη καταγράφει το δίδυμο ΒΙΟ-ΕΛΧΑ στο 1,89% και 1,92% αντίστοιχα.

Απώλειες 0,93% για την ΕΕΕ, ενώ οριακές μεταβολές καταγράφουν Τιτάν, ΔΕΗ, Μetlen.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στους προβολείς των διεθνών επενδυτών ελληνική οικονομία και τράπεζες

Εφορία: Μπλόκο στις «φουσκωμένες» δαπάνες για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Στη Βουλή η ρύθμιση για το γεωπολιτικό ρίσκο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider