Στους προβολείς της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες και η ελληνική οικονομία. Οι ελληνικές τράπεζες πρωταγωνιστούν στο συνέδριο της Bank of America στο Λονδίνο, το οποίο ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο. Στο συνέδριο παρευρίσκονται όλοι οι μεγάλοι επενδυτές: BlackRock, UBS, JP Morgan, Goldman Sachs, Franklin Templeton, Lazard, Oaktree, Fidelity, Brandes, TRowe, Amundi, Point72, Millennium, PIMCO και μεγάλη ουρά από μικρότερους.
Την ίδια στιγμή, σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει και ακολούθως θα έχει συζήτηση με εκπροσώπους κορυφαίων επενδυτικών κολοσσών, σε συνάντηση που οργανώνει η Axia Capital. Παρουσία του οικονομικού του συμβούλου, Αλέξη Πατέλη, και της Ελληνίδας πρέσβειρας στις ΗΠΑ, Κατερίνας Νασίκα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στα κορυφαία επενδυτικά funds: ABS Investements, AllianceBernstein, Ares Infrastructure, Aurora Marco Strategies, Blackstone Group, Citi Pension Fund, Claire Group, Converium Capital, Davidson Kempner, EnTrust Global, First Citizens Bank, Hudson Structured Capital Management, InterVest Capital Partners, Knighthead Capital, Lazard Asset Management, Lazard Asset Management, Morgan Stanley Investment Management, Neuberger Berman, Paulson & Co., PIMCO, Point72 Asset Management, Silverpoint Capital.
Οι παρουσιάσεις σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη συμπίπτουν με το επικείμενο placement του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που όπως έγραψε το insider.gr, θα γίνει από την 1η μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, με την επενδυτική ζήτηση να προδιαγράφεται ισχυρή.
Στο Λονδίνο οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν κανονίσει συναντήσεις με έως και πάνω από 60 επενδυτές η κάθε τράπεζα. Κέρδη και μερίσματα, επιτοκιακά έσοδα και ευαισθησία στις μειώσεις των επιτοκίων, πιστωτική επέκταση και αναβαλλόμενος φόρος είναι τα θέματα που απασχολούν τους ξένους επενδυτές και τους αναλυτές. Οι οποίοι, σε αυτή τη φάση που οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξυγιανθεί και ιδιωτικοποιηθεί (με εξαίρεση την Εθνική στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα διατηρήσει ποσοστό 8,39%), θέλουν να μάθουν τι παραπάνω θα έχει να προσδώσει εφεξής η κάθε τράπεζα στον ανταγωνισμό.
Οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν φέτος στη διανομή μερισμάτων, ενώ για την τρέχουσα χρήση αναμένουν κέρδη περίπου 4,5 δισ. ευρώ και προσανατολίζονται στη διανομή του 40% ως μέρισμα στους μετόχους τους το 2025.
Τα έσοδα τόκων των τραπεζών, παρά την αποκλιμάκωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αναμένονται ισχυρά, χάρη στο υψηλό επιτοκιακό περιθώριο (3,32% στο β΄ τρίμηνο), αλλά και την αναμενόμενη αύξηση της πιστωτικής επέκτασης. Η υπερβάλλουσα ρευστότητα που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, αλλά και τα επενδυτικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης δίνουν μεγάλα περιθώρια αύξησης των χορηγήσεων, δεδομένου ότι το ποσοστό δανείων προς καταθέσεις βρίσκεται μόλις στο 60,32% για τις ελληνικές τράπεζες, έναντι 102,15% για τις ευρωπαϊκές
Σε ό,τι αφορά την ευαισθησία των επιτοκιακών εσόδων στις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν υπολογίσει πως για κάθε μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, τα έσοδά τους θα μειώνονται κατά 12 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, 25 εκατ. ευρώ στη Eurobank, 25 - 30 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και 30 - 35 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα.
Αναφορικά με τον αναβαλλόμενο φόρο, τέλος, οι ελληνικές τράπεζες αναφέρουν στους επενδυτές ότι θα υποχωρήσει σημαντικά μέσω της επίτευξης κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια. Στο τέλος του 2023, ο αναβαλλόμενος φόρος (DTC) στα συνολικά κεφάλαια των τραπεζών είχε υποχωρήσει στα 13 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα: 3,8 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, 3,35 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, 3,26 δισ. ευρώ στη Eurobank και 2,62 δισ. ευρώ στην Alpha Bank.