Τη «bullish» οπτική της για την εγχώρια αγορά διατηρεί η Optima παρουσιάζοντας παράλληλα τις κορυφαίες επιλογές με ορίζοντα μέχρι τις αρχές του 2025.
Η Χρηματιστηριακή εστιάζει αρχικώς σε κάποια σημεία όπως η ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,32% στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου (μέση αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ στο 0,55% σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat).
Παράλληλα, ο δείκτης δημόσιου χρέους συνεχίζει να μειώνεται με γρήγορο ρυθμό, και το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι η πτωτική τροχιά θα οδηγήσει το σχετικό δείκτη σε περαιτέρω αποκλιμάωση κατά 20% έως το 2028.
Η Standard & Poor's επιβεβαίωσε τον περασμένο Απρίλιο την αξιολόγηση «BBB-» για την Ελλάδα, αναβαθμίζοντας το outlook σε θετικό υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης μείωση του χρέους, η DBRS επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «BBB low», με αναβάθμιση επίσης των προοπτικών σε θετικές και η Fitch διατήρησε σταθερό το αξιόχρεο στο «BBB-» με σταθερό outlook. Η Moody's εξακολουθεί να διατηρεί την Ελλάδα στο «Ba1», μια βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο αναβάθμισε τις προοπτικές σε θετικές.
Επιπλέον, το country risk premium (σε όρους spread απόδοσης του δεκαετούς κρατικούς) συνεχίζει να υποχωρεί κατά 90 μονάδες βάσης κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού υπεραπέδωσε σημαντικά έναντι των ευρωπαϊκών το 2022 - 2023, φαίνεται να έχει ρίξει κάπως ταχύτητα μέχρι στιγμής το 2024 (άνοδος 13% από τις αρχές του έτους έναντι 16% του DAX), με αποτέλεσμα μια περαιτέρω διεύρυνση των discounts και πιο ελκυστικές αποτιμήσεις.
Σύμφωνα με την Optima, αυτή η υποαπόδοση οφείλεται κυρίως:
α) στην υψηλότερη έκθεση σε γεωπολιτικό κίνδυνο λόγω της κοντινής απόστασης τόσο από τη Μέση Ανατολή όσο και από την Ουκρανία. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει εμπειρία από πρώτο χέρι της υλικοτεχνικής διαταραχής στη Διώρυγα του Σουέζ, της ανοδικής πίεσης στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της αυξημένης ζήτησης από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη,
β) Χαμηλότερη ρευστότητα: Μετά το πολυετές «κώμα», η εγχώρια αγορά φαίνεται να έχει αναθερμανθεί, απορροφώντας περίπου 3 δισ. ευρώ σε IPO (ΔΑΑ, Noval Property), placements (Τράπεζα Πειραιώς, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Metlen, Jumbo) και ομολογιακές εκδόσεις. Διατηρεί έτσι μια στάση αναμονής λόγω του placement ΤΧΣ σε Εθνική και της ΑΜΚ που προωθεί η Cenergy.
γ) Συσσωρευση μετά το διετές ράλι: Καθώς το Χρηματιστήριο είχε υπεραποδώσει σημαντικά έναντι των ευρωπαϊκών αγορών κατά την περίοδο 2022 - 2023, φαίνεται να προσπαθεί μέχρι στιγμής να αφομοιώσει τα πρόσφατα κέρδη πριν επιχειρήσει να κινηθεί προς νέα υψηλά.
Υπό το πρίσμα όλων αυτών και λαμβάνοντας υπόψη ότι i) οι διάφορες ενέργειες από την πλευρά των εταιρειών θα συνεχιστούν με χαμηλότερο ρυθμό, β) το Χρηματιστήριο προσφέρει πλέον βαθύτερα discounts σε σχέση με τις αρχές του έτους, γ) το country risk premium συνεχίζει να υποχωρεί και δ) το ισχυρό εγχώριο μακροοικονομικό πλαίσιο σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο τόσο σε αναπτυξιακό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο, η Optima διατηρεί τη «bullish» θέση της για τις ελληνικές μετοχές καθώς οι καταλύτες για μια ανοδική αναθεώρηση υπερβαίνουν των αρνητικών και οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές.
Το Χρηματιστήριο διαπραγματεύεται στο 7,4x για τα φετινά EPS, ήτοι με discount 45% έναντι ευρωπαϊκών και με δείκτη EV/EBITDA στο 6,2x, ήτοι με discount 30% έναντι των ευρωπαϊκών.
Έτσι, η Οπτιμα παραμένει «ταύρος» για τον τραπεζικό κλάδο (συνδυασμός υψηλού ROTE και ελκυστικών αποτιμήσεων έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών) και του κλάδων ενέργειας - υλικών (συνδυασμός ανάπτυξης, εξωστρέφιας και δυνητικού re - rating από τα επικείμενα IPO σε LSE (Metlen) και NYSE ή Nasdaq (Titan).
Οι κορυφαίες επιλογές της Optima για το υπόλοιπο του έτους και μέχρι τις αρχές του 2025 είναι:
- Τράπεζα Πειραιώς - τιμή στόχος τα 6 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα - τιμή στόχος τα 12 ευρώ
- Eurobank - τιμή στόχος τα 2,80 ευρώ
- Metlen - τιμή στόχος τα 49 ευρώ
- Titan - τιμή στόχος τα 40,60 ευρώ
- Cenergy - τιμή στόχος τα 12,60 ευρώ