Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα και ήπιες διακυμάνσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα και ήπιες διακυμάνσεις
Με νωχελικές κινήσεις κινούνται οι δείκτες την πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου, μετά το αρνητικό κλείσιμο στην τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Τελευταία ενημέρωση: 13:52

Με νωχελικές κινήσεις συνεχίζουν να κινούνται οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου, μετά το αρνητικό κλείσιμο στην τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, αλλά και μετά την δημοσιοποίηση των ευρωπαϊκών στοιχείων για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με την μέτρηση, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,8%, δείχνοντας σημάδια αποκλιμάκωσης, αφού τον Αύγουστο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών «έτρεχε» με ρυθμό 2,2% στην Ευρωζώνη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,26%, στις 524,23 μονάδες, με τους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια να ακολουθούν διαφορετικά πρόσημα. Οι μετοχές τεχνολογίας και ταξιδιών και αναψυχής καταγράφουν κέρδη, αμφότερες με άνοδο 0,44%, ενώ τα οικιακά είδη υποχωρούν 0,48%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,27% στις 19.394 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40, με -0,24% διαπραγματεύεται στις 7.617 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 είναι στο +0,35% στις 8.265 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 0,04% στις 34.112 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 βρίσκεται στις 11.812 μονάδες και στο -0,49%.

Στο ταμπλό η μετοχή της γερμανικής εταιρείας χημικών Covestro σημειώνει άνοδο 3.68% μετά την είδηση πως ήρθε σε συμφωνία για την εξαγορά της, έναντι 16,4 δισ. δολαρίων, από την κρατική εταιρεία Abu Dhabi National Oil Co. Η συμφωνία αποτιμά τη γερμανική εταιρεία στα 62 ευρώ ανά μετοχή, μία τιμή premium περίπου 11% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Δευτέρας, καθώς και ένα premium 54% έναντι της τιμής κλεισίματος στις 19 Ιουνίου 2023, όταν έγινε γνωστή η αρχική προσέγγιση της Adnoc.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Renault υποχωρεί σχεδόν 3%, διευρύνοντας τις απώλειες στον τομέα του αυτοκινήτου από την χθεσινή συνεδρίαση εν μέσω έντονων πιέσεων στην βιομηχανία και τον ολοένα αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Κίνα.

Μεικτά πρόσημα και στην Ασία

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, αφού ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι η πρόσφατη μεγάλη μείωση επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως σημάδι ότι οι μελλοντικές κινήσεις θα είναι τόσο επιθετικές.

«Δεν είναι μια επιτροπή που αισθάνεται ότι βιάζεται να μειώσει γρήγορα τα επιτόκια», είπε μετά την ομιλία του με την οικονομολόγο της Morgan Stanley, Έλεν Ζέντνερ. «Εάν η οικονομία λειτουργήσει όπως αναμένεται, αυτό θα σήμαινε δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος, συνολικά 50 μονάδες βάσης».

Στην Ιαπωνία, η επιχειρηματική αισιοδοξία μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστών παρέμεινε αμετάβλητη στο +13, όπως και το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters.

Επίσης, το κλίμα μεταξύ μεγάλων μη κατασκευαστών στην Ιαπωνία βελτιώθηκε, φθάνοντας στο +34 από +33 το δεύτερο τρίμηνο και ξεπερνώντας τις προσδοκίες του Reuters για +32. Ένας θετικός αριθμός δείχνει ότι οι αισιόδοξοι είναι περισσότεροι από τους απαισιόδοξους και το αντίστροφο.

Η Ιαπωνία ανέφερε επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας της για τον Αύγουστο μειώθηκε στο 2,5%, από 2,7% τον Ιούλιο και χαμηλότερο από το 2,6% που αναμένετο από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 έκλεισε ενισχυμένος στο +1,97%, μετά από πτώση 4,8% τη Δευτέρα, ενώ ο Topix έκλεισε στο +1,69% και στις 2.690 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας διολίσθησε κατά 0,95%, υποχωρώντας από το υψηλό όλων των εποχών.

Αρκετές ασιατικές αγορές, η Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ και η ηπειρωτική Κίνα, ήταν κλειστές λόγω αργίας σήμερα. Η ηπειρωτική Κίνα θα παραμείνει κλειστή για το υπόλοιπο της εβδομάδας, λόγω της αργίας της Χρυσής Εβδομάδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider