Wall Street: Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή φέρνει έντονη μεταβλητότητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή φέρνει έντονη μεταβλητότητα
Με πολλά σκαμπανεβάσματα κινούνται οι δείκτες τη δεύτερη ημέρα του Οκτωβρίου μετά την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Τελευταία ενημέρωση: 17:36

Με επιφυλακτικότητα και πολλά σκαμπανεβάσματα κινούνται οι δείκτες τη δεύτερη ημέρα του Οκτωβρίου στην Wall Street καθώς οι επενδυτές έχουν προετοιμαστεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, για περαιτέρω απώλειες δεδομένου του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην απαρχή του νέου μήνα από την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Οι διεθνείς αναλυτές εστιάζουν στα κίνητρα και στο χρονικό σημείο που επέλεξε το Ιράν να εκτοξεύσει πάνω από 200 πυραύλους προς το Τελ Αβίβ, ενώ την ίδια ώρα το Ισραήλ ξεκινά μια χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο κάνοντας ακόμα πιο σύνθετο το ήδη μπερδεμένο γεωπολιτικό σκηνικό.

Με αυτά τα δεδομένα, και οι τρεις δείκτες βρίσκονται πλέον σε flat επίεδα με τον Dow Jones να είναι στα πράσινα και στις 42.174 μονάδες, ο S&P 500 διολισθαίνει οριακά 0,02% στις 5.707 μονάδες, ενώ ο Nasdaq βρίσκεται στο +0,02% στις 17.915 μονάδες, έχοντας για βαρίδι την Tesla που υποχωρεί άνω του 4,5% μετά την αναφορά των οχημάτων που παρέδωσε το τρίτο τρίμηνο, η οποία δεν ικανοποίησε την αγορά. Πιο αναλυτικά, η εταιρεία ανακοίνωσε πως οι παραδόσεις για το τρίτο τρίμηνο 2024 ήταν 462.890, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 463.310 παραδόσεις οχημάτων για την περίοδο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που συγκέντρωσε η FactSet StreetAccount.

Στο ταμπλό η Nike υποχωρεί περισσότερο από 7,5% αφού ο κολοσσός της αθλητικής ένδυσης και υπόδησης ανακοίνωσε πτώση εσόδων ενώ απέσυρε το guidance για το σύνολο της χρονιάς, καθώς δημοσίευσε τα τελευταία τριμηνιαία αποτελέσματά της. Αναλυτικότερα, η Nike ανακοίνωσε έσοδα 11,59 δισ. δολαρίων, έναντι εκτίμησης για έσοδα 11,65 δισ. δολαρίων και κέρδη ανά μετοχή ύψους 70 σεντς, αντί για 52 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επίσης, η εταιρεία ανέβαλε την ημέρα των επενδυτών της, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο.

Οι κύριοι δείκτες έρχονται από μια χαμένη συνεδρίαση την πρώτη ημέρα του μήνα, καθώς οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή μείωσαν την όρεξη για ανάληψη κινδύνων και τον ενθουσιασμό των επενδυτών για τη νέα περίοδο συναλλαγών. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 0,4%, στις 42.157 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,9%, στις 5.708 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε στο -1,5% και τις 17.910 μονάδες.

Στο επίκεντρο βρίσκονται φυσικά και οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι αναλυτές βλέπουν μια πραγματική απειλή για τον «μαύρο χρυσό». Σύμφωνα με το CNBC, οι ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές ενδέχεται σύντομα να γίνουν στόχος για το Ισραήλ που εξετάζει τα αντίποινά του προς την Τεχεράνη. «Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί τελικά να επηρεάσει την προσφορά πετρελαίου», τονίζει ο Σαούλ Κανόβιτς, ανώτερος αναλυτής ενέργειας στο MST Marquee. «Το ενδεχόμενο μιας υπαρκτής διαταραχής στην αλυσίδα εφοδιασμού με τις προμήθειες πετρελαίου είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατό» πρόσθεσε. Αυτή την ώρα το αργό αμερικανικό πετρέλαιο WTI ενισχύεται άνω του 3,3% στα 72,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς κερδίζει 2,96% στα 75,78 δολάρια το βαρέλι. Φόβους για εκτόξευση της τιμής του μαύρου χρυσού μέχρι και κατά 30 δολάρια το βαρέλι υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα είδαν και οι αναλυτές της Deutsche Bank, εξετάζοντας μια σειρά από διάφορα σενάρια υπό το σκηνικό κλιμάκωσης στη Μ. Ανατολή.

Επιπλέον σήμερα οι αναλυτές, πήραν στα χέρια τους τη νέα μέτρηση για την απασχόληση στις ΗΠΑ που μπαίνει πάντα στο μικροσκόπιο για να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για το πως εάν θα προχωρήσει η Fed σε περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων. Συγκεκριμένα, περισσότερες από το αναμενόμενο ήταν οι νέες θέσεις που πρόσθεσαν οι αμερικανικές επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την έκθεση της ADP.Ο ιδιωτικός τομέας τον περασμένο μήνα προσέθεσε 143.000 θέσεις, ξεπερνώντας σημαντικά την εκτίμηση των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal που είχαν προβλέψει αύξηση 128.000 νέων θέσεων εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider