Ασιατικά Χρηματιστήρια: Ξεθυμαίνει το ράλι στην Κίνα - Στο επίκεντρο τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ασιατικά Χρηματιστήρια: Ξεθυμαίνει το ράλι στην Κίνα - Στο επίκεντρο τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας
Χάνει τη δυναμική του το ράλι των κινεζικών μετοχών την Τρίτη - Η εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια είναι «κόκκινη».

Χάνει τη δυναμική του το ράλι των κινεζικών μετοχών την Τρίτη, μετά από όσα ανακοίνωσε η Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο καθώς οι επενδυτές ανέμεναν για τυχόν σημάδια μεγαλύτερης τόνωσης ή αλλαγής στην οικονομική πολιτική που δεν δόθηκαν, με αποτέλεσμα τα ασιατικά χρηματιστήρια να ντύνονται στα «κόκκινα».

Όπως επισημάνθηκε στην επίμαχη Συνέντευξη Τύπου, το Πεκίνο θα διαθέσει 200 δισ. γουάν για δαπάνες, αλλά και για την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων εντός του 2024. Τα κονδύλια θα διατεθούν για την υποστήριξη τοπικών κυβερνήσεων προκειμένου να επισπευστεί η υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, τόνισε ο Ζενγκ Σαντζιέ πρόεδρος της NDRC.

Αξιωματούχοι της NDRC υπογράμμισαν ότι θα επιταχύνουν τις δαπάνες, ενώ επανέλαβαν τα σχέδια για τόνωση των επενδύσεων και της άμεσης στήριξης των φτωχότερων εισοδημάτων αλλά και για αποφοίτους σχολών. Η Κίνα θα συνεχίσει να εκδίδει εξαιρετικά «γενναία» ομόλογα το 2025 για να υποστηρίξει μεγάλα έργα και να προωθήσει μια επένδυση 100 δισ. γουάν σε βασικούς στρατηγικούς τομείς για ανάπτυξη.

Ωστόσο, ο ανώτερος αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι οι οικονομικοί στόχοι της χώρας για φέτος μπορούν να επιτευχθούν, αλλά δεν προχώρησε στην εισαγωγή νέων μέτρων τόνωσης, προς απογοήτευση των traders που ήλπιζαν ότι η κυβέρνηση θα παρουσίαζε νέες ενέσεις δημοσιονομικής στήριξης, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί το ράλι στις αγορές της ηπειρωτικής Κίνας.

Η επενδυτική απογοήτευση για τα σχέδια δαπανών της Κίνας παρέσυρε σε χαμηλό ενός έτους το γουάν έναντι του δολαρίου, ασκώντας καθοδικές πιέσεις και στα ασιατικά νομίσματα. Το γουάν υποχώρησε έως και 0,9% έναντι του δολαρίου την Τρίτη, τη χειρότερη επίδοσή του από τον Ιούνιο του 2023, ρίχνοντας το κλίμα για νομίσματα όπως το δολάριο Αυστραλίας και το γουόν της Νότιας Κορέας.

«Ενώ υπήρξαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα προηγούμενα μέτρα και η NDRC υπαινίχθηκε περισσότερα κίνητρα στο πρόγραμμα, δεν ανακοινώθηκαν νέα μέτρα», δήλωσε ο Mitul Kotecha, επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής για το συνάλλαγμα και τις αναδυόμενες αγορές στην Barclays. «Ως εκ τούτου, αυτό συνέβαλε στην άμβλυνση του κλίματος για το γουάν, ενώ τροφοδότησε μεγαλύτερη στήριξη για το δολάριο».

«Η ανθεκτικότητα του ράλι στην Κίνα θα εξαρτηθεί από τη δράση που θα ακολουθηθεί από τη δημοσιονομική προσέγγιση των αρχών» υπογράμμισε ο Αλεξέι Μιρονένκο, επικεφαλής επενδυτικών λύσεων στη Leo Wealth στο Χονγκ Κονγκ. «Το βασικό πράγμα που παρακολουθούμε στο μέλλον - ποιες πολιτικές θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες μετά τις δηλώσεις της NDRC. Αυτό θα καθορίσει τις θέσεις μας» πρόσθεσε.

«Χρειαζόμαστε δημοσιονομική, και στη συνέχεια, ελπίζουμε, κάποια πραγματική μεγάλη οικονομική μεταρρύθμιση», διεμήνυσε η Έβα Λι, επικεφαλής της UBS στο Χονγκ Κονγκ. «Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, εάν δεν έχουμε ακόμα κάποια σημαντική εξέλιξη, ελπίζουμε όλα να μπουν σε σειρά» έσπευσε να συμπληρώσει.

Ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας εκτινάχθηκε πάνω από 10% στο άνοιγμα της Τρίτης κατά την επιστροφή του από τις διακοπές της Χρυσής Εβδομάδας, όμως πλέον κερδίζει 4%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχωρεί 7% ενώ έφτασε να διολισθαίνει μέχρι και 11%. Ο δείκτης αναφοράς Nikkei 225 αποδυναμώνεται 1,26%, ενώ ο Topix σημειώνει πτώση 1,59%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας απώλεσε 0,48%, παρασυρόμενος από τη μετοχή της τεχνοβαρούς Samsung, που δημοσίευσε χειρότερες από τις αναμενόμενες προβλέψεις για το τρίτο τρίμηνο. Ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,25%. Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε κατά 0,35% και έκλεισε στις 8.176,9 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής επιβραδύνεται, παρά την πρόοδο της ιατρικής

Η Κάμαλα Χάρις απορρίπτει το ενδεχόμενο ενός τετ-α-τετ με τον Πούτιν για την Ουκρανία

Τραμπ: «Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ δεν θα είχε συμβεί εάν ήμουν πρόεδρος»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider