Τελευταία ενημέρωση 16:30
Ισχυρές πιέσεις δέχονται την Τρίτη οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από μία «ασταθή» εκκίνηση στην εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να επέλθουν στην αγορά πετρελαίου, την εφοδιαστική αλυσίδα και συνολικά την παγκόσμια οικονομία.
Ακόμη, οι διευκρινίσεις για τα μέτρα στήριξης της κινεζικής οικονομίας από την Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) έφεραν τέλος στο ράλι των κινεζικών μετοχών και απογοήτευσαν τους επενδυτές που «πόνταραν« στην ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,38% στις 517,52 μονάδες, με όλους τους επιμέρους κλάδους να καταγράφουν πτώση. Των απωλειών ηγούνται οι μετοχές των εξορύξεων με - 3,68% και ακολουθούν τα οικιακά αγαθά με -1,24%. Ο Eurostoxx 50 χάνει 0,33% στις 4.952μονάδες.
Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX διολισθαίνει 0,02% στις 19.046 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 διαπραγματεύεται πτωτικά κατά 0,55% στις 7.533 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 κινείται με -1,05% τις 8.217 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει απώλειες 0,02% στις 33.807 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,07% στις 11.718 μονάδες.
Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι εταιρείες πολυτελών ειδών που έχουν πληγεί σκληρά από την μείωση της κατανάλωσης στην Κίνα και ήλπιζαν να επωφεληθούν από την οικονομική ανάκαμψή της. Πιο συγκεκριμένα, η μετοχές των LVMH και Kering, ηγετών του κλάδου, υποχωρούν 3,56% και 4,79% αντίστοιχα.
Ένα ακόμη πλήγμα για τις ευρωπαϊκές μετοχές, όσον αφορά τον κλάδο των ποτών, έφερε η απόφαση της Κίνας να περάσει στην αντεπίθεση μετά το πράσινο φως που έδωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση στην επιβολή πρόσθετων δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, επιβάλλοντας προσωρινούς δασμούς από 34,8% έως 39,0% στο μπράντι.
Στον απόηχο της απόφασης, οι μετοχές των LVMH (μητρική των Moet και Hennessy), Pernod Ricard και Diageo χάνουν 3,5%, 3,99% και 1,99% αντίστοιχα.
Την Τρίτη, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπόστιαν Βάσλε δήλωσε «Ακόμα και αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι έρχεται ακόμη μία τον Δεκέμβριο». Όπως ανέφερε στο Bloomberg, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αυτό το μήνα αποτελεί «μία επιλογή».
Τα σχόλια του Βάσλε, θα μπορούσαν να θεωρηθούν και απάντηση στις εκτιμήσεις των επενδυτών ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων έξι φορές μέχρι το τέλος του 2025 - συμπεριλαμβανομένων των δύο επόμενων συνεδριάσεων - το οποίο θα φτάσει στο 2% από 3,25% που βρίσκεται αυτή τη στιγμή.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μάριο Σεντένο που ανέδειξε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφύγει υπερβολικές κινήσεις στη μείωση των επιτοκίων. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί – να διατηρήσουμε τη σταδιακή τάση στις αποφάσεις μας», υπογράμμισε ο Πορτογάλος τραπεζίτης μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Λισαβόνα την Τρίτη.
«Η πιο σημαντική λέξη στην οικονομική πολιτική είναι στωικότητα. Τα μεγάλα βήματα συνήθως επιφέρουν μεγάλες εκπλήξεις και δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό» επεσήμανε σύμφωνα με το Βloomberg, αναγνωρίζοντας ότι «η διαδικασία μείωσης των επιτοκίων βρίσκεται σε εξέλιξη», γεγονός που οφείλεται εν μέρει στον πληθωρισμό, ο οποίος τον περασμένο μήνα έπεσε κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια.
Από τη μεριά του ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ εμφανίστηκε πρόθυμος να συζητήσει για μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που συνεδριάζει στις 17 Οκτωβρίου. «Θέλω να περιμένω μέχρι την συνάντηση, αλλά σίγουρα είμαι ανοιχτός να εξετάσω την πιθανότητα να κάνουμε ένα άλλο βήμα για τα επιτόκια», υπογράμμισε μιλώντας στο podcast του Table Today.
Μάκρο
Σε αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων για την αύξηση του φετινού ΑΕΠ, προχώρησε σήμερα η Τράπεζα της Ιταλίας.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής του τομέα οικονομικών και στατιστικής της Τράπεζας της Ιταλίας, Σέρτζιο Νικολέτι Αλτιμάρι, μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού του κοινοβουλίου της Ρώμης, τόνισε ότι «βάσει νέων στοιχείων του Ινστιτούτου Στατιστικής της χώρας, η αύξηση του ΑΕΠ φέτος δεν αναμένεται να είναι της τάξης του 1% αλλά του 0,8%». Σύμφωνα με την κυβέρνηση Μελόνι, το 2025 το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,9% και το 2026 κατά 1,1%.
Η αναθεώρηση αυτή εντάσσεται σε ένα γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας μετά τις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Τζανκάρλο Τζορτζέτι ο οποίος, την περασμένη εβδομάδα, αναφερόμενος στον υπό κατάρτιση κρατικό προϋπολογισμό του 2025, είχε προαναγγείλει «θυσίες για όλους».
Ασία
Στα «κόκκινα» ντύθηκαν και ταασιατικά χρηματιστήρια, καθώς το ράλι των κινεζικών μετοχών έχασε τη δυναμική του την Τρίτη, αφότου η Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) παρείχε διευκρινίσεις ως προς τα μέτρα στήριξης της κινεζικής οικονομίας.
Όπως έγινε γνωστό, το Πεκίνο θα διαθέσει 200 δισ. γουάν για δαπάνες, αλλά και για την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων εντός του 2024. Τα κονδύλια θα διατεθούν για την υποστήριξη τοπικών κυβερνήσεων προκειμένου να επισπευσθεί η υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, όπως τόνισε ο Ζενγκ Σαντζιέ πρόεδρος της NDRC.
Αξιωματούχοι της NDRC επισήμαναν ότι θα επιταχύνουν τις δαπάνες, ενώ επανέλαβαν τα σχέδια για τόνωση των επενδύσεων και της άμεσης στήριξης των φτωχότερων εισοδημάτων αλλά και για αποφοίτους σχολών. Η Κίνα θα συνεχίσει να εκδίδει εξαιρετικά «γενναία» ομόλογα το 2025 για να υποστηρίξει μεγάλα έργα και να προωθήσει μια επένδυση 100 δισ. γουάν σε βασικούς στρατηγικούς τομείς για ανάπτυξη.
Ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας εκτινάχθηκε πάνω από 10% στο άνοιγμα της Τρίτης κατά την επιστροφή του από τις διακοπές της Χρυσής Εβδομάδας, και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 5,93% στις 4.256,1 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έφτασε να διολισθαίνει πάνω από 10%, αλλά περιόρισε τις απώλειες και έκλεισε στο -8,2%.
Ο δείκτης Nikkei 225 αποδυναμώθηκε 1% μετά τα στοιχεία για τις δαπάνες των νοικοκυριών στην Ιαπωνία που μειώθηκαν κατά 1,9% τον Αύγουστο στον ταχύτερο ρυθμό μείωσης από τον Ιανουάριο. Ωστόσο, θεωρείται ήπια πτώση σε σύγκριση με τη μείωση 2,6% ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Ο ευρείας βάσης Topix σημείωσε πτώση 1,47% στις 2.699 μονάδες.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας έχασε 0,61%, με «βαρίδι» την Samsung που δήλωσε ότι αναμένει αδύναμο τρίτο τρίμηνο σε επίπεδο κερδών, ενώ παράλληλα εξέδωσε δημόσια «συγγνώμη» προς τους επενδυτές, αναγνωρίζοντας πως βρίσκεται σε κρίση.
Ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε πτώση 0,35% στις 778,24. Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε κατά 0,35% και έκλεισε στις 8.176,9 μονάδες.