Ολοκλήρωσαν με κέρδη την εβδομάδα οι ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολοκλήρωσαν με κέρδη την εβδομάδα οι ευρωαγορές
Απώλειες 6% για την Sainsbury's.

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές έλαβαν στα χέρια τους νέα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία της Βρετανίας και προσβλέπουν σε νέα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει η Κίνα μέσα στο σαββατοκύριακο.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,35% στις 521,86 μονάδες. Στους επιμέρους κλάδους, οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ηγήθηκαν των κερδών κέρδισαν 1,05%, ενώ οι μετοχές των τηλεπικοινωνιών κατέγραψαν απώλειες 0,39%. Ο Eurostoxx 50 σημειώνει άνοδο 0,68% στις 5.004 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη 0,87% στις 19.337 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,48% στις 7.577 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 ανήλθε με +0,19% στις 8.253 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε άνοδο 0,68% στις 34.308 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,58% στις 11.724 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψε ανάπτυξη 0,2% τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής την Παρασκευή. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ ευθυγραμμίστηκε με τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι είχαν επίσης προβλέψει ανάπτυξη 0,2%.

Στα επιχειρηματικά νέα, την απόσυρση του Διευθύνοντα Συμβούλου της, Κάρλος Ταβάρες, επιβεβαίωσε η Stellantis την Πέμπτη, μετά τη λήξη του συμβολαίου του στις αρχές του 2026, ενώ ανακοίνωσε μια ευρεία αναδιοργάνωση της διοίκησης, καθώς αγωνίζεται να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα στις πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική. Η μετοχή της Stellantis υποχώρησε 3,8% στο χρηματιστήριο του Μιλάνο, ενώ από την αρχή του έτους έχει καταγράψει απώλειες πάνω από 44%.

H Qatar Investment Authority (QIA) προχώρησε στη μείωση του ποσοστού που κατέχει στην Sainsbury's κάτω από το 10%, πουλώντας μετοχές 400 εκατ. δολαρίων, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή. Τo κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ πούλησε συνολικά 110 εκατ. μετοχές της βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην τιμή των 2,8 λιρών, μειώνοντας το ποσοστό της στο 9,2% από 14,2% προηγουμένως. Η μετοχή της Sainsbury's αποδυναμώθηκε σχεδόν 6%.

Οι πωλήσεις της Porsche στην Κίνα κατρακύλησαν 29% τους τελευταίους εννιά μήνες, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας την Παρασκευή, με τους ομολόγους της BMW και Mercedes-Benz να αναφέρουν επίσης ασθενέστερα αποτελέσματα για τις πωλήσεις τους στη χώρα. Μεταξύ των μοντέλων, το σπορ αυτοκίνητο Panamera με μεγάλο κινητήρα και το ηλεκτρικό σεντάν Taycan είδαν τις μεγαλύτερες πτώσεις, της τάξης του 20% και 50% αντίστοιχα, ειδικά στην Κίνα.

Ακόμη, οι επενδυτές επεξεργάστηκαν τον προϋπολογισμό που παρουσίασε την Πέμπτη το βράδυ η γαλλική κυβέρνηση, ο οποίος στοχεύει στην υλοποίηση περικοπών δαπανών ύψους 60,6 ευρώ (ή 2% του ΑΕΠ) προς διόρθωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Από αυτά, τα περίπου 40 δισ. ευρώ αναμένεται να προκύψουν από περικοπές δαπανών, συμπεριλαμβανομένης μιας εξάμηνης καθυστέρησης στην πληρωμή των συντάξεων, ενώ τα άλλα 20 δισ. ευρώ θα προέλθουν από υψηλότερους φόρους που θα αφορούν στα ενισχυμένα εισοδήματα και επίσης σε εταιρείες με ανεβασμένα κέρδη.

Στην Κίνα, το Υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματιστεί να δώσει συνέντευξη Τύπου το Σάββατο στις 10 π.μ. τοπική ώρα. Η πολυαναμενόμενη συνέντευξη ενημέρωσης αναμένεται να αποκαλύψει νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να τονώσει την οικονομία του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: «Βουτιά» σχεδόν 5% για την Sainsbury's μετά το ψαλίδισμα του ποσοστού των Καταριανών

Βρετανία: Στο 0,2% η ανάπτυξη του ΑΕΠ τον Αύγουστο

Porsche: «Βουτιά» 29% στις πωλήσεις της στην Κίνα από τις αρχές του 2024

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider