Μεγαλύτερη πρωτοβουλία κινήσεων από το μπλοκ των αγοραστών κατά τη σημερινή συνεδρίαση με το μεγαλύτερο μέρος των εισροών να περνά σε ΔΕΗ και τράπεζες.
Η αγορά πέρασε προς ώρας πάνω από τον ΚΜΟ 200 που βρίσκεται στις 1.417,62 μονάδες και μένει να φανεί πλέον αν η αντίδραση θα έχει συνέχεια και μάλιστα ακόμη πιο δυναμικά και σε άλλες μετοχές. Οι αγοραστές παρέμεναν σε απάθεια εδώ και αρκετές εβδομάδες με τους profit takers και τους δυσαρεστημένους να αποχωρούν πιέζοντας ασφυκτικά αρκετές μετοχές όπως η Metlen, τη ΔΕΗ και τις τράπεζες που έχουν και τα υψηλότερα περιθώρια ανοδικής αντίδρασης με τα διυλιστήρια να ακολουθούν. Βέβαια ακόμη η αγορά ταλαιπωρείται από τους εγκλωβισμένους και δυσαρεστημένους των προηγούμενων εδβομάδων που αποχωρούν σε οποιαδήποτε ανοδική αναλαμπή.
Στα αξιοσημείωτα πως το ΧΑ βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό δρόμο από τις μεγάλες διεθνείς αγορές, με τη Wall Street να απογειώνεται ξεπερνώντας και τις 5.800 και βάζοντας στόχο για τις 6.000 μονάδες πλέον. Το ΧΑ από την άλλη μάχονταν να κρατήσει τις 1.400, καταγράφοντας μια τρομακτική υστέρηση εδώ και πολλούς μήνες.
Όπως αναφέρει ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance, «αν κάποιος δει όλα τα δεδομένα της αγοράς μπορεί από την μία να φοβίζει ότι αν συμβεί κάτι στο εξωτερικό η αγορά θα πιεστεί αλλά από την άλλη τόσο τα αποτελέσματα όσο και τα placements του τελευταίου διαστήματος δεν δείχνουν ότι το σενάριο αυτό είναι εύκολο να πάρει σάρκα και οστά. Το πιο πιθανό είναι ότι οι αγοραστές εμφανίζονται επιλεκτικά ανά μετοχή χωρίς να τοποθετούνται στο σύνολο της αγοράς επιθετικά. Από την άλλη την περίοδο αυτή έχουμε ουρές από funds που έχουν τοποθετηθεί χαμηλότερα και πουλάνε Ελλάδα αλλά και γενικά αναδυόμενες αγορές μεταφέροντας επενδύσεις προς την Ασία. Παρόλα αυτά η Ελλάδα μπροστά της έχει την είσοδο της και πάλι στις αναπτυγμένες αγορές γεγονός που αν συμβεί αλλά και πριν συμβεί θα δώσει την αφορμή για είσοδο νέων κεφαλαίων στο σύστημα. Για αυτό και τα πακέτα που βγαίνουν προς πώληση είτε στον τραπεζικό είτε σε άλλους κλάδους απορροφούνται άμεσα.
Το πιο πιθανό όλο αυτό το σκηνικό συσσώρευσης των τελευταίων μηνών να είναι περισσότερο τεχνικό παρά ουσιαστικό. Άλλωστε το ράλι που κατέγραψε η αγορά σε κάποιες εταιρίες το προηγούμενο διάστημα χρειάζεται και τον χρόνο του. Να θυμίσουμε ότι η αγορά μας είναι αισθητά ρηχή και αυτό την κάνει εύκολα χειραγωγίσιμη».
Στο τεχνικό σκέλος τώρα το κλείσιμο της Παρασκευής έδωσε το έναυσμα για μία πιθανή αντίδραση και πάλι έχοντας μπροστά μας το 1.440 επίπεδο σαν αντίσταση. Μόνο μία κατοχύρωση σε κλείσιμο του 1.405 μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης. Η προσφορά σε κάποιους τίτλους φαίνεται να μην μπορεί να τους ωθήσει χαμηλότερα και φαίνεται ότι είναι έτοιμες να βγάλουν αντίδραση και πάλι.
Ο ΓΔ έκλεισε σε υψηλό ημέρας όπως και ο ΔΤΡ, με τον τζίρο να ενισχυεται σημαντικά έναντι των προηγούμενων ημερών.
Ο ΓΔ κατέγραψε άνοδο 0,87% στις 1.423,74 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 105,6 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,11% και ΔΤΡ ενισχύθηκε κατά 1,75% στις 1.210,36 μονάδες.
Και στις τέσσερις συστημικές καταγράφηκε εντυπωσιακή άνοδο με την Alpha Bank στο 2,52% και τα 1,507 ευρώ, την Πειραιώς στο 2,07% την Eurobank στο 1,61% και την ΕΤΕ στο 1,46%. Βαριές απώλειες 1,83% για την Κύπρου που αδυνατεί προς ώρας να ορθοποδήσει.
Την παράσταση έκλεψε η ΔΕΗ με αντίδραση ελατηρίου και άνοδο 4,21% στα 11,88 ευρώ. Υψηλότερα επίσης ΜΠΕΛΑ στο 1,56% αλλά και Aegean στο 2,25% και ΟΤΟΕΛ στο 1,68%. Συνεχίζει δυναμικά η Σαράντης με άνοδο 1,87%.
Από την άλλη, υποχώρηση κατέγραψε η μετοχή της Metlen με τη μετοχή να προσπαθεί να δώσει αγοραστικό σήμερα μετά από δύο άκρως πιεστικές εβδομάδες. Υποχώρηση στο -0,3% και τα 32,90 ευρώ με τζίρο που ξεπέρασε τα 7,7 εκατ.
Μάζεψε τις βαριές απώλειες η ΜΟΗ κλείνοντας στο -0,10% και τα 20,56 ευρώ, ενώ από την άλλη τα ΕΛΠΕ κατέγραψαν άνοδο 0,99% στα 7,11 ευρώ.
Συνέχισε σε υψηλότερα επίπεδα η ΕΕΕ με κέρδη 0,9%, ενώ ελαφρώς υψηλότερα κινήθηκε η Cenergy sto 0,22%.